Općina Špišić Bukovica

O OPĆINI ŠPIŠIĆ BUKOVICA

Prirodni položaj Općine Špišić Bukovica, koja se prostire od šumovitih obronaka Bilogore preko ravničarskog dijela do rijeke Drave. Prema podatcima u Šematizmu zagrebačke nadbiskupije (1966), župa Špišić Bukovica spominje se već 1334. godine, a u 14.st. je ovdje bio samostan pavlina. Sadašnja crkva sv. Ivana Krstitelja sagrađena je 1753. godine, a Franjevci iz Virovitice upravljaju ovom župom od 1952. godine. Kardinal Franjo Šeper predao je župu 1968. franjevcima “in perpetnum” i tako je Špišić Bukovica postala filijalnom kućom samostana u Virovitici.

Općina Špišić Bukovica se sastoji od šest naselja: Špišić Bukovice s Novim Antunovcem kao sjedišta općine i najvećeg naselja, zatim naselja Bušetine, Lozana, Vukosavljevice, Rogovca i Okrugljače, površine 107 km2, 4221 stanovika i 1375 domaćinstava.

USTANOVE

Osnovna škola August Cesarec

Osnovna škola August Cesarec je jedna od manjih u Virovitičko – podravskoj županiji, uz matičnu školu obuhvaća pet područnih škola: PŠ Vukosavljevica, PŠ Lozan. PŠ Rogovac, PŠ Bušetina, PŠ Okrugljača.

Godine 1847. osnovana je pučka škola u Špišić Bukovici i tada je dio vlastelinstva grofice Marije Pejačević dat za potrebe škole. Zalaganjem školskih odbornika 1908. i 1909. godine na zemljištu školskog vrta podignuta je nova školska zgrada koja se i danas koristi za potrebe nastave. Školske godine 1951./52. otvorena je osmogodišnja škola. Od 1962. godine škola nosi naziv “AUGUST CESAREC”. Školske godine 1985/86. izgrađena je nova školska zgrada.

Web: http://os-acesarec-spisicbukovica.skole.hr/

Dječji vrtić “Čarobna šuma”

Izgradnja Dječjeg vrtića u Špišić Bukovici završena je u 2020. godini a izgrađen je sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja suradnjom Općine Špišić Bukovica i VIDRA Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

GOSPODARSTVO

 

 

 

 

UDRUGE

Kulturno-umjetničke udruge

Na području Općine djeluju dva KUD-a, a to su KUD “Seljačka sloga “ Špišić Bukovica i KUD “Radost” iz Vukosavljevice. Oba navedena udruženja njeguju običaje i folklor svoga mjesta, čuvajući ga od zaborava za buduće naraštaje.

KUD “Seljačka sloga” registrirano je sa sjedištem u Špišić Bukovici odakle je i najveći dio članstva, a osnovano je davne 1934. godine i djeluje neprekidno sa manjim oscilacijama već 64 godine. Svojim radom zalaže se za očuvanjem starih izvornih narodnih običaja, plesova i pjesama koje se uspješno prezentiraju gledateljstvu, diljem lijepe naše, kao i u inozemstvu. Udruga održava stari bukovački običaj “Ivanjsko naveče” gdje se prezentiraju plesovi i pjesme vezane uz blagdan sv. Ivana Krstitelja (pučki Ivanja) zaštitnika župe i općine, te paljenja “Ivanjskih” krijesova, kao i “Budnicu” na samo Ivanje od svitanja do kasnih jutarnjih sati.

Sportske udruge

Na području Općine djeluje više sportskih udruga i to četiri nogometna kluba ”NK Bilogora”, Špišić Bukovica, NK ”Mladost,” Vukosavljevica, NK ”Bušetina,” Bušetina i NK ”Okrugljača” iz Okrugljače, koji se natječu u prvoj ili drugoj županijskoj ligi. Pored nogometnih klubova u Općini od 2009 god. radi rukometni klub ”Mladost” koji ima dvije ekipe djevojčica i to 1996/97 godište koji se takmiče u 1. hrvatskoj ligi regija sjever i 1999/2000 koje se takmiče u Županijskoj ligi, te šahovski klub. A tu su i dva ribička društva “Lendava” iz Špišić Bukovice i ribičko društvo iz Okrugljače kao i društvo “Šport za sve” iz Vukosavljevice, koje je ostvarilo zapažene rezultate na natjecanjima u starim sportovima.

Moto klub Alka osnovan je 1987. godine a dobio je ime Alka po tradicionalnoj manifestaciji moto alci koja se održava u Špišić Bukovici, bavi promicanjem moto-športa i organizira jedinstveno natjecanje moto-alku već 23 godine.  Moto klub je u početku djelovao na području Općine Špišić Bukovice, a danas djeluje na području Virovitičko-podravske županije. Klub je organizirao uz tradicionalnu moto Alku u Špišić Bukovici mnoštvo susreta motorista i raznih manifestacija. Članovi kluba posjetili su mnoštvo moto susreta, događanja i relija koji su bili organizirani diljem Hrvatske i inozemstva. Na taj su način promicali osnovne zadaće kluba, poput: promocije moto sporta, organizacije moto susreta, podizanja prometne i tehničke kulture građana, zaštite okoliša i humanitarnog rada.

TURISTIČKA PONUDA I KULTURNO – POVIJESNA BAŠTINA

Vrhunsko izletište “Kinkovo” nudi svakom njegovom posjetitelju mir slavonske šume, a bogatstvo divljači u šumama lovcima daje bogat ulov.

Prošlost Špišić Bukovice sačuvana je u muzeju koji se nalazi u prostorijama Općine Špišić Bukovica. Duh tradicije ogleda se i u tradicionalnim Ivanjskim krjesovima koji se pale svake godine uoči Ivanja (Blagdan sv. Ivana 24.06) u poznatom bukovačkom parku “Čimen”.

Na obroncima Bilogore nanizao se beskrajni niz vinograda koji ovom području daje pitomi izgled.

Vinski ‘Podrum’ u naselju Vukovsavljevica već godinama je nezaobilazna stanica svih iskusnih vinara na ovom području. U planu je izrada vinske ceste te izrada dvije biciklističke staze, jedne kroz Bilogoru a druga pored rijeke Drave.

Špišić Bukovica je jedino selo u Hrvatskoj koje se može pohvaliti s hotelom Mozart koji četiri zvjezdice, njegova važnost je utoliko veća budući da je to jedini hotel takvog rejtinga na potezu Zagreb – Osijek. Hotel Mozart nudi svojim gostima ekskluzivni turizam, vrhunsku gastronomsku ponudu, moderno opremljenu konferencijsku dvoranu, mogućnost ‘team bildinga’ za djelatnike pojedinih tvrtki, paintball, lovni i seoski turizam, vjenčanja na otvorenom i mnoge druge sadržaje.

Arheološki nalazi na području općine Špišić Bukovica – Naselje iz neolita (4200.- 3900. g. prije Krista)

Lokalitet Bačarov jarak pripada sopotskoj kulturi tzv. Brezovljanskog tipa. Iskapanjem 1990. godine zahvaćen je dio nadzemne kuće koja je građena od pletera s nabacanom glinom. Nastamba je duga šezdesetak metara, a u sjevernom dijelu sonde naišlo se na ognjište. Pronađene su keramičke posude, kamene alatke, nožići, strugala, žrvnjevi i utezi za okomiti tkalački stan.

Kasno brončano doba (1800. – 700. g. prije Krista)

Ovom razdoblju pripada kultura žarnih polja. Poznati lokalitet je Mali Zagreb. To je dobro sačuvano naselje s grobljem i metalurškom radionicom, što je vrlo rijedak slučaj.

Antička Špišić Bukovica (1. st. prije Krista – 4.st. poslije Krista)

Bogata je nalazištima novca. Iz tog razdoblja važna je rimska magistralna cesta Ptuj – Osijek, a na području općine vidljivi su tragovi ceste od Vukosavljevice do Malog Zagreba. Nekadašnja “Mutatio Kucconim” vjerojatno je propala prodorom Atile. 

Srednjovjekovni lokaliteti nekadašnje Bakwe ističu se dva lokaliteta: Zidine i Gradina

Prema zapisima, na zidinama se nalazio Benediktinski samostan koji je jedan od najstarijih samostana u Hrvatskoj. Gradina je poznata po lokalnom nazivu Turski grad. To je vrlo dobro sačuvana srednjovjekovna utvrda sa osam obrambenih terasa i platoom, te sačuvanom zemljanom branom koja je punila veliko akumulacijsko jezero. Divlja amaterska iskapanja sve više ugrožavaju te lokalitete koji su potpuno arheološki i arhivski neistraženi.

MANIFESTACIJE

 

 

 

 

 

 

SMJEŠTAJ

HOTEL MOZART****                       

ADRESA: Kinkovo bb, 33404 Špišić Bukovica

TELEFON: 033/801 000 FAX: 033/801 016

E-MAIL: info@hotelmozart.hr

WEB:  www.hotelmozart.hr

FACEBOOK: www.facebook.com/pages/Hotel-Mozart

Skip to content