Izvor: https://www.kurija-jankovic.com/

Općina Lukač

O OPĆINI LUKAČ

Naselje Lukač je nastalo na prijelazu 17. i 18. stoljeća, širilo se od Crkve sv. Luke prema zapadu, a ime je dobilo po Crkvi sv. Luke, zaštitniku naselja Lukač i cijele Općine Lukač. Župa sv. Luke osnovana je 1726. godine. Općina Lukač u naselju Terezino Polje graniči s Mađarskom. Područje Općine Lukač možemo ocijeniti kao ravničarsko (dravska potolina).

Poljoprivredne površine obuhvaćaju 85% od ukupnog područja, na kojima se siju žitarice (pšenica, zob, ječam, kukuruz), šećerna repa, duhan, voće i povrće. Prirodne uvjete za razvitak turizma na području Općine Lukač čine prostrano lovno područje s bogatim fondom divljači, rijeka Drava s mogućnošću ribolovnog i različitog oblika rekreacijskog turizma, te seoski turizam.

U naselju Kapela Dvor obnovljen je dvorac obitelji Janković iz 19. stoljeća, sa 20 soba smještajnog kapaciteta te brojne druge turističke zanimljivosti, služi kao turističko – edukacijski centar te je ujedno i središte biciklističkih staza koje obuhvaćaju područje Pitomača – Terezino Polje, Kapela Dvor – Virovitica i Lukač -Budakovac.

Općina Lukač sastoji se od dvanaest naselja: Brezik, Budrovac Lukački, Dugo Selo Lukačko, Gornje Bazje, Kapela Dvor, Katinka, Lukač, Rit, Terezino Polje, Turanovac, Veliko Polje i Zrinj Lukački.

Izvor: Općina Lukač

USTANOVE

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje

Organizirano poučavanje u Gornjem Bazju datira iz 19. stoljeća, točnije iz 1864. godine kada je izgrađena prva školska zgrada u Gornjem Bazju. Dao ju je sagraditi vlastelin Janković. Nije imala posebnog naziva te se vodila kao ”škola u Gornjim Bazijama”. Škola je imala slamnati krov i postojala je sve do 1910. godine kada više nije mogla služiti svrsi te je srušena. Tada je sagrađena tzv. ”stara škola” sa stanom za učitelja koju su učenici pohađali sve do 2002. godine. Stara školska zgrada srušena je 2010. godine. U dvorištu ”stare škole” je sredinom dvadesetog stoljeća sagrađena nova školska zgrada koja je 29. kolovoza 1965. godine otvorena.

Današnja suvremena školska zgrada je nadograđena i adaptirana 2002. godine te se sastoji od prizemlja i prvog kata.

Izvor: http://os-igkovacic-gornjebazje.skole.hr/

Dječji vrtić Bubamara Gornje Bazje

Dječjeg vrtića Bubamara Gornje Bazje započeo je s radom u 2020. godini, izgrađen je sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja suradnjom Općine Lukač i VIDRA Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Izvor: Općina Lukač

GOSPODARSTVO

Neki od važnijih gospodarski subjekata:

Izvor: http://www.safram.hr/Home/Proizvodi/hr-HR

ŠAFRAM d.o.o. – novi proizvodni pogon smješten je u Turanovcu, financiran je iz IPARD programa – mjera 103 s ciljem ulaganja u izgradnju, proširenje i opremanje objekata za preradu voća i povrća. Kompletna proizvodnja preseljena je iz Zagreba u Turanovac te se na taj način stvorila još povoljnija poduzetnička klima na području Općine Lukač. Novi proizvodni pogon za preradu i pakiranje začina naslanja se na postojeći, koji je Šafram otvorio 2004., a modernizirao krajem 2007. godine. Tvornica Šaframa razvijala se u nekoliko faza uvodeći nove tehnologije i nove standarde nužne za postizanje međunarodne konkurentnosti.

http://www.safram.hr/Home/Proizvodnja/hr-HR

 

 

JELAV j.d.o.o. – osnovan je 2013. godine sa sjedištem u Turanovcu. Glavna djelatnost je proizvodnja mlijeka i mesa te uzgoj muznih krava i podmlatka za daljnju reprodukciju.

GRADBA d.o.o. – poduzeće za građevinarstvo, trgovinu i usluge osnovano je 2003. godine, sjedište tvrtke i proizvodne hale nalaze se u Breziku, Lukaču i Virovitici na prostoru od 30.000 m2.

Izvor: https://www.gradba.hr/

PRAJO BETON d.o.o. – obavlja građevinsku djelatnost s naglaskom na proizvodnju, transport i ugradnju betona, betonske galanterije, te niskogradnju, visokogradnju, rušenje i reciklažu građevinskog otpada. Uz navedeno obavlja i maloprodaju rabljene i nove stolarije te građevinskog materijala (prirodnog šljunka i kamenih agregata).

Izvor: www.prajobeton.hr

PILANA IVČA – osnovana je 1998. godine sa sjedištem u Lukaču, obavljaju djelatnosti u drvnoj industriji, piljenje i prerada drveta. Korištenjem hrasta kao sirovine u proizvodnji pronašli su novo, isključivo inozemno, europsko tržište na koje izvoze više od 95% svoje proizvodnje.

STOLARIJA SAMARDŽIJA – sa sjedištem u Terezinom Polju, djelatnost je proizvodnja drvene, PVC i aluminijske stolarije, te vrše dostavu i ugradnju proizvedene stolarije. Obrt je u početnim godinama svoju djelatnost bazirao isključivo na proizvodnji drvene građevinske stolarije.

VETERINARSKA AMBULANTA KRAVARŠĆAN d.o.o. – smještena je u Breziku. Ambulanta JE za malu i veliku praksu sa specijaliziranim djelatnostima u području veterinarske medicine, obavljaju usluge ambulantnog i kirurškog liječenja te njege malih i velikih životinja putem svih vrsta kirurških zahvata te laboratorijskih, biokemijskih, hematoloških i rendgenskih obrada

(https://www.facebook.com/veterinarskaambulanta.kravarscan).

Izvor: vpz.hr

Poljoprivredni obrt „Novosel“ osnovan je 2002. godine s ciljem uzgoja muznih krava, goveda, žitarica te ostalih djelatnosti za uzgoj usjeva. Smatra se jednim od najuspješnijih proizvođača mlijeka u RH i predstavljaju jedan od najuspješnijih primjera stočarske proizvodnje u RH. Obrt je putem vlastitih sredstava te iz bespovratnih sredstava IPARD programa nabavio kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju unutar sektora mljekarstva te svu specijaliziranu opremu za transport.

Izvor: Općina Lukač

UDRUGE

Udruga umirovljenika općine Lukač

Udruga je osnovana 2007. godine s ciljem zaštite i unapređenje prava umirovljenika, uspješno ostvarivanje društvenih i materijalnih interesa umirovljenika, poboljšanje njihovog položaja u lokalnoj i široj društvenoj sredini te međusobna suradnja i pomoć.

Djelatnost udruge je socijalna pomoć i podrška starijim osobama.

Izvor: Općina Lukač

TURISTIČKA PONUDA I KULTURNO – POVIJESNA BAŠTINA

Zgrada Općine Lukač smještena je u naselju Lukač, u kojem su prvi stanovnici, pored doseljenih Hrvata, bili Nijemci. Naselje Lukač je nastalo na prijelazu 17. i 18. stoljeća, a počelo se širiti od Crkve sv. Luke prema zapadu, ime je dobilo po Crkvi sv. Luke zaštitniku naselja Lukač i cijele Općine Lukač. Župa sv. Luke osnovana je 1726. godine.

Izvor: icv.hr

Izvor: icv.hr

Jedna od najbogatijih ribolovnih voda, rijeka Drava, nalazi se na udaljenosti 15-25 km od Virovitice. Pored tog „zelenog srca Europe“, postoji više bara, jama, bajera ili ostataka starog toka rijeke Drave, koji također predstavljaju vrlo kvalitetna ribolovna područja. Desna obala rijeke Drave obuhvaća općinu Lukač gdje športsko-ribolovni klub „Drava“ iz Terezinog Polja svake godine obilježava svoj dan, nazvan „Dan manjića“. Cjelokupna manifestacija održava se pod generalnim pokroviteljstvom Općine Lukač, na kojoj mnogobrojni članovi kluba, sponzori i gosti tada uživaju u posebnim delicijama.

Izvor: Općina Lukač

 

Kurija Janković Kapela Dvor

Kurija je sagrađena početkom 19. stoljeća. Međutim, današnje odlike dobila je uglavnom u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića oko 1880. godine. Kurija je bila sjedište ovećeg vlastelinskog imanja Lukač.

Kurija, gospodarske zgrade i perivoj zauzimali su oko 4,5 hektara površine, a od pejzažnog perivoja ostalo je tek nekoliko stabala (tulipanovac, lipa, ariš…).

Vlastelinski posjed i kuriju Kapela Dvor početkom 20. stoljeća kupuje Arpad I. Karolyi, koji je na zgradi napravio manje preinake i dogradnje. U njegovo vrijeme posjed je bio poznat po uzgoju šparoga i jahaćih konja. Nakon njegove smrti (oko 1930.g.) lukački posjed nasljeđuju njegova djeca Ferenz, Arpad II. i Elizabeta. Nakon odlaska obitelji Karolyi u Zagreb 1939. godine posjed je vlasništvo štedionica, a 1942. kupuje ga nekoliko doseljenih obitelji iz Hrvatskog Zagorja. Godine 1964. dio posjeda i kurija predani su na upravljanje Lovačkom društvu Lukač. Međutim, već tada obnova kurije nije uspjela te ona ostaje praznom sve do danas, no ima svojstvo kulturnog dobra te je zaštićena kao spomenik kulture.

Sve do sedamdesetih godina 20. stoljeća kurija je imala određenu namjenu i bila je razmjerno dobro održavana. Do sredine osamdesetih godina služila je kao škola koju su pohađala djeca iz Kapele Dvora i obližnjih sela. U svojem stogodišnjem postojanju kurija je do 2012. godine postala zaboravljena, napuštena i ruševna.

Virovitičko-podravska županija 2012. godine kupuje kuriju i započinje postupak njene potpune obnove koja je dovršena 2014. godine.

Izvor: https://www.kurija-jankovic.com/o-hotelu/

Panonske biciklističke staze

Sreća je vožnja biciklom kroz sunčan dan. I sreća prati sve one koji će se zaputiti na nezaboravnu avanturu kroz Virovitičko-podravsku županiju – biciklom. Biciklističke staze ovog područja prolaze smirenim krajolicima, preko brda, kroz šume i polja, uz rijeke, potoke i jezera. S vjetrom na licu i laganim tempom pedale koji vam odgovara, otkrijte ljepote ovog dijela Slavonije i Podravine, a da vam pritom ništa ne promakne.

Više na: https://www.panonske-staze.com/staze/viroviticki-krug/

SMJEŠTAJ

Kurija Janković – HERITAGE HOTEL

U selu Kapela Dvor, 7 km sjeverno od Virovitice, nalazi se dvorac/kurija Janković, hotel baština s četiri zvjezdice. Raspolaže s 18 komfornih dvokrevetnih soba, a gostima su na raspolaganju caffe bar, restoran, soba za sastanke, konferencijska dvorana, suvenirnica i bicikli.

Hotel se nalazi na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu i u okruženju UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Izvor: https://www.kurija-jankovic.com/

Kapela Dvor 22

33406 Lukač

+385 33 639 767

+385 33 639 766

info@kurija-jankovic.com

www.kurija-jankovic.com

 

Izvor: https://www.kurija-jankovic.com/kontakt/

Skip to content