Grad Virovitica

O GRADU VIROVITICI

 

Grad Virovitica je jedna od šest jedinica lokalne samouprave osnivača Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“. 1234. godina je godina u kojoj je Virovitica dobila punopravni status srednjovjekovnog grada. Taj status stekla je pisanom poveljom na temelju koje je Virovitica kao veće selište dobila status povlaštenog trgovišta s odgovarajućim slobodama, a koju je izdao slavonski herceg Koloman, sin kralja Andrije II i brat Bele IV. 1234. godina predstavlja i današnji logotip Grada Virovitice.

Virovitica se u latinskim pisanim ispravama iz 13. stoljeća spominje u obliku Wereuce, Wereuche, Veruche ili Verouche. Taj naziv najvjerojatnije je dobila prema potoku koji se danas zove Ođenica, a silazio je s Bilogore i prolazio pored samog naselja. Sam naziv Virovitica (Virouiticza) prvi put se spominje u Vramčevoj kronici, dok se kasnije u većini povijesnih dokumenata spominje u obliku Werowiticza, Werouitiza ili Verovitiza.

Kao značajni Virovitičani mogu se navesti Mirko Danijel Bogdanić (poznati matematičar i astronom), Fortunat Pintarić (1798-1867; hrvatski skladatelj, franjevac, učitelj pjevanja i orguljanja), Tomislav Maretić (1854-1938; poznati slavist), Jan Vlašimsky (1861-1942; hrvatski skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog i učitelj), Kamilo Kolb (1887-1965; skladatelj orguljaš, zborovođa, glazbeni kritičar, publicist), Miroslav Feldman (1899-1976; književnik), Franjo Fuis (1908-1943; hrvatski novinar i pisac), Franjo Paulik (1921-1995; hrvatski operni pjevač, tenor, solist zagrebačke Opere), Stjepan Trick (1897-1990; slikar), Nikola Trick (1926-1984; slikar) i Teodor Trick (slikar).

Grad Virovitica se nalazi na važnim prometnim pravcima na sjeverozapadu Slavonije. Prema Popisu stanovništva 2011. godine, grad Virovitica je na površini od 178,49 km² imao 21.291 stanovnika, što je 25,10% ukupnog broja stanovnika Virovitičko-podravske županije, dok je gustoća naseljenosti 119 stanovnika/km. U svom sastavu ima 10 naselja: Čemernicu, Golo Brdo, Jasenaš, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Sveti Đurađ, Koriju i Viroviticu. Prema prethodno navedenim pokazateljima, područje grada Virovitice je najgušće naseljeno područje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Sporazume o suradnji i prijateljstvu Grad Virovitica potpisao je s gradom Barcsom (Mađarska), gradom Traunreutom (Njemačka), gradom Vyškovim (Češka), gradom Pakracom, gradom Porečom i gradom Jajcem (Bosna i Hercegovina). Suradnje se odvijaju kroz sportske susrete gradskih uprava, razmjenu učenika, susrete poduzetnika i gospodarskih komora, i slično.

Virovitica je upravno, gospodarsko, kulturno i obrazovno središte Virovitičko-podravske županije, te kao takvo svim stanovnicima i posjetiteljima nudi raznovrsnu i bogatu ponudu različitih sadržaja, te muzejskih, kazališnih, koncertnih, tradicijskih i sportskih zbivanja. Dan grada Virovitice obilježava se 16. kolovoza, što je ujedno i dan sv. Roka.

Izvor: https://www.virovitica.hr/

 

USTANOVE

Razvojna agencija VTA

Razvojna agencija VTA osnovana je Odlukom gradskog vijeća Grada Virovitice te je prva lokalna razvojna agencija u RH koja je registrirana kao ustanova. Osnivač i vlasnik Razvojne agencije VTA je Grad Virovitica te je sukladno tome glavna zadaća Razvojne agencije raditi u interesu osnivača kroz izradu i implementaciju razvojnih projekata i ostalih strateških dokumenata. Osim toga, djelatnosti Razvojne agencije VTA uključuju i pisanje projekata za ustanove i poduzeća kojima je osnivač Grad Virovitica kao i za organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada Virovitice.

Izvor: https://vta.hr/

 

GOSPODARSTVO

OPG Barčan Sanja

OPG „Barčan Sanja“ osnovano je početkom 2014. godine, kao nadogradnja malenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje tradiciju uzgoja vinove loze njeguje već više od 20-tak godina i koje se zbog ljubavi prema vinogradarstvu i vinogradarskim običajima baziralo na očuvanju tradicija te se posvetilo podizanju novih nasada vinove loze i proizvodnji vina osebujnog okusa i aroma specifičnih za obronke virovitičke Bilogore.

Zemljište sa klijeti, pratećim objektima i podrumom prostire se na površini zemljišta oko 1ha i smješteno je na sjevernim obroncima Virovitičkog vinogorja, iznad mjesta Golo Brdo do kojega se dolazi II odvojkom Bilogorske ulice odakle se pruža prekrasan pogled na podravsko – slavonsku ravnicu sve do rijeke Drave.

Za lijepog i vedrog vremena pogled seže sve do rubnog područja Općine Pitomača uz rijeku Dravu, odnosno do obronaka brda Meček sjeverno od grada Pečuha u Mađarskoj.

Proizvodnja grožđa bazirana je na sortama Graševina i Rajnski Rizling, nakon čije se prerade dobije oko 30—35 hl vina, osebujnih cvjetnih mirisa i izbalansiranih kiselina koje naglašavaju svježinu i zaokruženost okusa, specifičnih upravo za područje Virovitičkog vinogorja.

„Vina Barčan“ već niz godina, prolaze fizikalno kemijsku analizu i organoleptičko ocjenjivanje komisije Centra za Vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, koje garantira ispravnost proizvoda te su na izložbama vina osvojila visoka odličja i prikladna su za svakodnevnu konzumaciju uz jela kontinentalnog kraja, a uvijek su dostupna na imanju OPG-a u Golom Brdu.

Izvor: OPG Barčan Sanja

UDRUGE

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica osnovana je 21. siječnja 1993. godine i trenutno broji oko 75 registriranih aktivnih članova. Sama Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica osnovana je s namjerom unaprjeđenja razvoja vinogradarstva i voćarstva na području Grada Virovitice i njezinih okolnih naselja te promicanja vinogradarstva i vinarstva kao turističkog potencijala Grada Virovitice. Jednako tako osnovni ciljevi Udruge usmjereni su na vršenje edukacija svojih članova o pravilnim primjenama zaštitnih sredstava u vinogradima, o primjeni suvremenih agrotehničkih i tehnoloških mjera u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji, nabavci certificiranog sadnog materijala, organiziranje stručnih sastanaka, predavanja i stručnih putovanja u domovini i inozemstvu, organizaciji natjecanja za ocjenjivanje vina na razini grada, županije, te Republike Hrvatske u cilju promoviranja razvoja vinogradarstva i podrumarstva Virovitičkog vinogorja te unaprjeđivanja kvalitetne proizvodnje vina kod članova udruge, kao i postizanja viših standarda u podrumarstvu.

TURISTIČKA PONUDA I KULTURNO – POVIJESNA BAŠTINA

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA VIROVITICE

Turistička zajednica grada Virovitice je osnovana 20. prosinca 1994. godine te predstavlja pravnu osobu čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva, turizma i s turizmom neposredno povezanih djelatnosti u gradu Virovitici. Turistička zajednica grada Virovitice provodi aktivnosti proizašle iz zadaća turističkih zajednica definiranih Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakonom o boravišnoj pristojbi i Zakonom o turističkoj članarini. Zadaće Turističke zajednice grada Virovitice uključuju promoviranje turističke destinacije na razini destinacije samostalno i putem udruženog oglašavanja, sudjelovanje u definiranju ciljeva i politike razvoja turizma u gradu Virovitici, izdavanje turističkih promotivnih materijala, dnevno prikupljanje, tjedna i mjesečna obrada podataka o turističkom prometu, obavljanje informativnih poslova u svezi s turističkom ponudom, poticanje i organiziranje kulturnih, zabavnih, umjetničkih, sportskih i drugih manifestacija koje pridonose obogaćivanju turističke ponude kao što su Rokovo, Prosinac u gradu, Svirka u Palači itd.

Web: www.tz-virovitica.hr

 

MANIFESTACIJE

SIJEČANJ

VINCEKOVO

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice svake godine organizira proslavu blagdana sv. Vinka, vinskog sveca. Na taj dan članovi udruge, uz svoje goste, „krste“ trs, kako bi vinska godina bila rodna i plodna, a sve je praćeno pjesmom i svirkom.

VELJAČA

MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR

Međunarodni rukometni turnir za mlađe kadete uz nastup preko 200 mladih rukometaša sva tri dana turnira svake godine sudjeluju poznati hrvatski reprezentativci Ivano Balić i Petar Metličić.

VIROVITIČKI DJEČJI MASKENBAL

Izrastao je iz duge i bogate karnevalske tradicije ovog područja. Redovno se održava od 1997. godine. Karneval okuplja djecu različitih dobnih skupina ali i njihove prijatelje, susjede, roditelje i širi obiteljski krug. Program karnevala obuhvaća tematske nastupe karnevalskih skupina, niz igara i izbor najmlađeg maskiranog sudionika, izbor najuspješnije pojedinačne i grupne maske.

VIRKAS – VIROVITIČKI KAZALIŠNI SUSRETI

Kazališni program izrastao na stoljetnoj tradiciji održavanja kazališnih predstava i na 60-godišnjem kontinuiranom uspješnom djelovanju Kazališta Virovitica. Program obuhvaća mnoštvo kazališnih predstava, koje započinju premijernom predstavom domaćeg kazališta, a nastavlja se uspješnicama kazališnih kuća i družina iz Hrvatske i inozemstva.

OŽUJAK

BURZA MALIH VLAKOVA

U organizaciji Turističke zajednice grada Virovitice, autora izložbe “Virovitica voli vlakove” Gorana Denca i Udruge Oto Horvat, na Željezničkom kolodvoru Virovitica održava se burza modela željeznica. Na burzi svake godine sudjeluje mnoštvo izlagača modela vlakova i pratećeg materijala za uređivanje maketa i diorama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Osim kupnje, prodaje i zamjene modela, na burzi je moguće i razgovarati i savjetovati se s vrhunskim modelarima.

VIROEXPO

Od 1994. godine u Virovitici se održava međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Na oko 28.000 četvornih metara prostire se jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj koji svake godine bilježi preko 700 izlagača iz brojnih zemalja svijeta i oko 25.000 posjetitelja. Osim brojnih izlagača, sajam prati i bogat program sa nizom stručnih predavanja na kojima posjetitelji mogu saznati važne informacije vezane uz poslovanje. Također, tu je i kulturno-zabavni program popraćen mnoštvom glazbenih i kulturnih nastupa.

TRAVANJ

MEĐUNARODNA ULIČNA UTRKA – VIROVITICA 1,2,3,4.

Sportska manifestacija koja se održava na međunarodnoj razini okuplja i do 900 natjecatelja u osam različitih kategorija. Sudjeluju djeca od predškolskog uzrasta, preko uzrasta osnovnih i srednjih škola, pa sve do kategorija seniora i veterana. Također, u utrci sudjeluju natjecatelji iz brojnih županija Hrvatske, a česti su i trkači iz Mađarske.

FRKA – FESTIVAL RADOSNE KULTURE

Pregršt kulturnih događanja objedinjeni su u nazivu Festivala radosne kulture – FRKA koji se održava tijekom mjeseca travnja u Virovitici. U organizaciji Centra civilnih inicijativa „Spajalica“ u prostorima Gradskog muzeja, Kazališta Virovitica i Crkvi sv. Roka održava se niz predavanja, izložbi, koncerta kao i kazališnih predstava.

SVIBANJ

PROLJETNI ZVUCI JANA VLAŠIMSKOG

Manifestacija izrasla na 120 – godišnjoj tradiciji glazbenog obrazovanja u Virovitici, svake godine održava se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji Češke besede Virovitica i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, uz suorganizaciju Glazbene škole Jana Vlašimskog, HPD Rodoljud te Gradske glazbe Virovitica. Ova hvale vrijedna glazbena manifestacija posvećena je klasičnoj glazbi, a uspostavljena je u čast virovitičkog skladatelja i glazbenog pedagoga Jana Vlašimskog, koji je velik dio svog glazbenog života proveo u Virovitici.

MEMORIJALNI TURNIR “POZDRAV ACI”

Memorijalni teniski turnir „Pozdrav Aci“ je turnir humanitarnog karaktera koji se održava u čast tragično preminulog ljubitelja tenisa i teniskog rekreativca Darka Aleksića. Turnir se provodi u muškoj i ženskoj pojedinačnoj kategoriji te svake godine dolazi sve više teniskih rekreativaca iz svih dijelova Hrvatske pa i susjedne Mađarske.

VIROVITIČKA BICIKLIJADA I PROSLAVA 1. SVIBNJA

Manifestacija „Virovitička biciklijada“ održava se na Virovitičkim ribnjacima uz bogati kulturno-zabavni program i besplatnu hranu i piće. Početno okupljanje biciklista je u Palači Pejačević te se potom biciklima ide na Virovitičke ribnjake gdje se nastavlja tradicionalnim obilježavanjem 1. svibnja.

LJETO U GRADU

LIPANJ

MOTO SUSRETI

Moto klub “Kumovi” iz Virovitice svake godine organiziraju „Moto susrete“. Mnogobrojni bajkeri se tada zaustavljaju u Virovitici, a mnogima dah oduzimaju bajkeri koji izvode razne vratolomije na dva kotača. Druženje bajkera svake godine nastavlja se rock koncertima na Šištatu.

 

VIROVITIČKO KAZALIŠNO LJETO

Svi ljubitelji kazališta tijekom mjeseca lipnja mogu uživati u brojim kazališnim izvedbama virovitičkog kazališta, ali i brojnih drugih gostujućih kazališta. Tradicionalna je to manifestacija koju svake godine posjeti nekoliko tisuća posjetitelja, a ulaz na sve predstave je besplatan.

 

SRPANJ

MEĐUNARODNI ROCK & BLUES FEST

Virovitički Rock blues festival, uvršten je i u sadržaj europskih rock blues festivala, a organizatori se svake godine potrude da na festivalu tijekom dvije večeri osim virovitičkih rock i blues sastava nastupe i gosti. Nastupaju virovitički rock i blues sastavi, Ohio band te mnogi drugi gostujući sastavi.

SVIRKA U PALAČI

Svake godine u srpnju održavaju se rock večeri pod zvijezdama mladih alternativnih bendova u prekrasnom ambijentu Palače Pejačević.

KOLOVOZ

ROKOVO 

Tradicionalna manifestacija koja se po broju posjetitelja i obimu programa ubraja u najveće manifestacije ovog dijela Hrvatske. Vrijeme je to kada se u gradu mogu posjetiti različite izložbe, kazališne predstave, koncerti, modne revije, smotre folklora i još mnogo toga. Obilježavanjem dana svetog Roka, 16. kolovoza, zaštitnika Grada Virovitice, završava ova manifestacija, a ujedno taj dan slavi se i kao Dan grada Virovitice. Rokovo 2015. osvojilo je i prestižnu turističku nagradu „Simply the Best“ za kreativan razvoj turističkog proizvoda u kategoriji festivala zabavnog karaktera.

BICIKLISTIČKA UTRKA “PUT ŠARANA”

Biciklistička utrka „Put šarana“ svake se godine održava na brdsko biciklističkim stazama na Virovitičkim ribnjacima. Staza je duga 11.300 metara te spada u red srednje teških brdsko-biciklističkih staza.

 

RUJAN

ATLETSKI POLUMARATON VIROVITICA-BARCS

Maraton se uspješno održava već dugi niz godina, a od 2008. godine uvršten je i u kalendar Hrvatskog atletskog saveza, kao službena trka koja se boduje prema pravilima HAS-a. Manifestacija okuplja brojne sportaše, a svake godine organizira se u nekoliko kategorija. Mala utrka na 5,8 km i druga, glavna trka na 21,5 km od Virovitice do Mađarskog grada Barcsa, okuplja sportaše raznih dobnih skupina.

KOLBOVI DANI – festival klasične glazbe

Festival klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“ obilježavaju se u čast skladatelja Kamila Kolba. Kako bi se očuvala Kolbova glazba, čije je bogatsvo preveliko, svake godine organiziraju se koncerti, a Virovitica tijekom tih dana postaje glazbeni centar.

 

LISTOPAD

KARTING UTRKA – prvenstvo Hrvatske

Na kartodromu Cobra u Virovitici održava se utrka Prvenstva Hrvatske u kartingu „Nagrada Virovitice 2020”. Organizator utrke je Auto-moto karting klub Cobra.

STUDENI

JESEN U GRADU

Manifestacija „Jesen u gradu“ okuplja broje posjetitelje koji mogu uživati u bojama jeseni koje su ukrasile grad, kao i u izlošcima koje su sudionici izradili vlastitim rukama. Ukrašavanje bundeva, zanimljiva jela i ostale vesele jesenske aktivnosti obogaćuju ovu manifestaciju.

 

PROSINAC

PROSINAC U GRADU

Tradicionalna manifestacija posvećena prosinačkim običajima, mnoštvom sadržaja u grad donosi duh Božića. Program započinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i božićnih svjetala, a nakon toga, kroz cijeli mjesec prosinac održava se program „Advent u Palači“ kao i brojni koncertni, izložbeni, promocijski i kazališni sadržaji. Već tradicionalno, svoj božićni koncert izvode učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky, održava se božićni koncert u crkvi sv. Roka, a ostali sadržaji održavaju se u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Češkom domu, Gradskom muzeju te Kazalištu Virovitica.

IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” i Turistička zajednica grada Virovitice svake godine organiziraju izložbu malih životinja koju uvijek s oduševljenjem posjete brojna djeca. Ove godine izložba će se održati na prostoru multifunkcionalne hale Međunarodnog sajma Viroexpo.

 

Izvor: Turistička zajednica grada Virovitice

 

SMJEŠTAJ

Sobe Šulentić

ADRESA: 30. svibnja 100, Milanovac, Virovitica

TELEFON: +385 33 731 282; +385 91 733 4057; +385 99 870 5665

E-MAIL: info-hotelsulentic@net.hr

FACEBOOK: www.facebook.com/pages/Hotel

WEB: www.sulentic.hr

Sobe KTC

ADRESA: Vukovarska 3, Virovitica

TELEFON: 033/638 979

E-MAIL: restoran-luka@ktc.hr

WEB: www.ktc.hr/turizam/smjestaj-kontinent

Sobe Vebel

ADRESA: J. J. Strossmayera 23, Virovitica

TELEFON: 033/721 136 MOBITEL: 098/9020 481, 098/181 3927

E-MAIL: vberlancic@yahoo.com

WEB: www.vebel1234.com

Prenoćište Slavonska kuća

ADRESA: Nazorova cesta bb, Korija, Virovitica

TELEFON: 033/716 862, FAX: 033/716 862

MOBITEL: 091/303 0509

WEB: slavonska-kuca.com

FACEBOOK: www.facebook.com/Slavonska-ku

 Prenoćište Seka

ADRESA: Osječka 17, Virovitica

TELEFON: 033/787 465  MOB: 099/773 8892

Prenoćište Zrinski

ADRESA: Podravska 1, Virovitica

MOB: 098/214 259

E-MAIL: farkas.tomislav5@gmail.com

Apartman Braja

ADRESA: Osječka 110, Virovitica

MOBITEL: 098 648 677

TELEFON: 033 727 188

E-MAIL: marija.brajkovic@vt.t-com.hr

Sobe Smiljanec

ADRESA: Nazorova cesta 95, Korija, Virovitica

MOB: 098/239 002

WEB: www.smiljanec-korija.hr

Sobe Mila

ADRESA: Novi Rezovac 15, Rezovac, Virovitica

MOB: 099/578 3461 ; 098/199 3128

E-MAIL: mila15sobe@gmail.com

FACEBOOK: www.facebook.com/pg/SobeMila15

WEB: laravtc95.wixsite.com/sobemila

Sobe Mario Pavelić

ADRESA: Matije Gupca 136, Virovitica

E-MAIL: mariopavelic45@gmail.com

MOBITEL: 098/933 2400

Sobe Villa Magnolia

ADRESA: Sv. Križa 41, Milanovac, Virovitica

MOB: 098/683 827

Sobe Jasna Frank

ADRESA: Ferde Rusana 13, Virovitica

MOBITEL: 091/943 1314

TELEFON: 033/725 527

Sobe Matija

ADRESA: Zagrebačka 46, Čemernica, Virovitica

MOBITEL: +385 98 196 7888

E-MAIL: uher.matija@gmail.com

 

Izvor: Turistička zajednica grada Virovitice

 

Skip to content