Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/hotel-grofa-jankovica/15/

Općina Suhopolje

O OPĆINI SUHOPOLJE

Suhopolje je općina na granici Slavonije i Podravine s ogromnim površinama zelenila i netaknute prirode koja pruža idealno mjesto za odmor u prirodi. Smještena u središnjem djelu Virovitičko – podravske županije, Općina Suhopolje jedna je od većih općina u Virovitičko-podravskoj županiji s površinom od 166,70 km2, dok je prema broju stanovnika druga po veličini s 6.683 stanovnika i gustoćom naseljenosti od 40,08 st/km2.

Na području Općine Suhopolje poljoprivreda je osnovna gospodarska djelatnost i temelji se na raspoloživim zemljišnim resursima. S obzirom na dugogodišnju tradiciju poljoprivrednih aktivnosti te prirodno bogatstvo šumskog područja, Suhopolje posjeduje izniman potencijal za razvitak seoskog turizma na svome području. Mjesto je trgovačko središte, a razvijena je i poljoprivreda, posebice proizvodnja sjemenske robe. Dan 15. kolovoza, Velika Gospa, ujedno je i Dan općine Suhopolje.

Općina Suhopolje sastoji se od sedamnaest naselja: Borova, Budanica, Cabuna, Gačište, Jugovo polje, Levinovac, Naudovac, Orešac, Pčelić, Pepelana, Slavonska pivnica, Suhopolje, Velika i Mala Trapinska, Trnava, Zvonimirovo i Žubrica.

Izvor: Općina Suhopolje (https://www.suhopolje.hr/)

USTANOVE

Dječji vrtić Suhopolje

“Zabavište u Suhopolju” osnovano je 1904. godine. Vrtić djeluje u sastavu škole. U dječjem vrtiću Suhopolje provodi se 10 satni program, program katoličkoga vjerskoga odgoja, likovna radionica, Hallo, world! – engleska igraonica za djecu koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem s područja općina Suhopolje i Gradina i slično. Radno vrijeme vrtića je od 6,00 do 15,30 sati. Dječji vrtić Suhopolje dobitnik je Povelje zahvalnosti za izniman doprinos i postignute rezultate u predškolskom odgoju Virovitičko- podravske županije, dana 3. rujna 2008. godine.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

Osnovna škola Suhopolje

Prva organizirana škola u Suhopolju počela je s radom u svibnju 1812. godine. Da je tomu tako, svjedoči u svom zapisu i učitelj Josip Anšan koji, istražujući početke školstva u Suhopolju, uz pomoć tadašnjeg mjesnog župnika i bivšeg učenika ove škole Stjepana Tompaka, 1883. godine prvi počinje pisati Spomenicu škole te kao prvog učitelja navodi spomenutog Mirka Derežanina. Unutar Osnovne škole Suhopolje djeluje i šest područnih škola, u Borovi, Pčeliću, Cabuni, Levinovcu, Pepelani i Orešcu.

Izvor: http://os-suhopolje.skole.hr/

GOSPODARSTVO

Neki od važnijih gospodarski subjekata:

DIBA d.o.o. – za poljoprivredu, usluge i trgovinu (poljoprivredna apoteka)

FARMALAND d.o.o. – uzgoj ostalih goveda

Izvor: Općina Suhopolje

Proizvodnja ljekovitog bilja „MELISA“ TOMISLAV MAREK, SUHOPOLJE, OREŠAC 37 – obrta sa glavnom djelatnošću proizvodnje farmaceutskih pripravaka, odnosno uzgoj ljekovitog bilja i proizvodnja ljekovitih pripravaka. Ljekovito bilje koje se koristi u pripremanju ljekovitih preparata gospodin Marek uzgaja na vlastitim poljoprivrednim površinama, a tijekom uzgoja ne koriste se kemijska sredstva.

Izvor: http://www.melisa.hr/

 

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/gastro/dedin-mlin/133/

Dedin mlin, obrt za preradu žitarica, vl. Igor Sokač, Cabuna, S. Radića 50 – djelatnost proizvodnje mlinskih proizvoda

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/

 

APIS, obrt za proizvodnju i usluge, vl. Davor Vrbos, Cabuna, S. Radića 45 – uzgoj pčela

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/

 

UDRUGE

Kulturna udruga Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA

Ciljevi Udruge su: provoditi, promicati i razvijati različite socijalne i odgojno-obrazovne programe za kvalitetniji i uspješniji razvoj djece, mladih i obitelji; provoditi preventivne mjere i različite aktivnosti u skladu s Ustavom i Zakonima RH u smislu očuvanja cjelovitog zdravlja (tjelesnog, emocionalnog, mentalnog, socijalnog i duhovnog) djece i mladih; promicati odgoj za slobodno vrijeme i organizirati kvalitetno provođenje slobodnoga vremena djece i mladih; provoditi edukacije roditelja, nastavnika i građana o metodama, tehnikama, sadržaju i načinima potrebnima za primjeren rast i razvoj pojedinaca i obitelji u cjelini; ostvarivati suradnju i umrežavanje s lokalnom zajednicom, odgojno-obrazovnim ustanovama i organizacijama, ustanovama i organizacijama socijalne skrbi, te domaćim i inozemnim organizacijama koje djeluju u području djece, mladih i obitelji; djelovati na podizanju razine kulturnog života lokalne zajednice organiziranjem različitih manifestacija, izložbi i kreativnih natječaja.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

Kulturno – umjetnička udruga Suhopolje

Cilj osnivanja Udruge je bavljenje kulturno – umjetničkom djelatnošću u smislu izučavanja izvornog i reproduktivnog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe, izrade narodnih nošnji, ostalih folklornih i etnografskih sadržaja te poticanje mladih na aktivni angažman u djelovanju rada Udruge i ostvarenju svih navedenih ciljeva Udruge. Područje djelovanja Udruge je kultura i umjetnost. Djelatnost Udruge su izvedbene umjetnosti.
Razrada djelatnosti je kulturno – umjetnički amaterizam. Udruga broji 53 člana, a do sada je organizirala jedanaest međunarodnih smotri folklora, Božićnih koncerata te je sudjelovala na mnogobrojnim manifestacijama na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

Kinološki klub Suhopolje

Hrvatsko kinološko društvo Suhopolje osnovano je 1994. godine. Promjena imena u Kinološki Klub Suhopolje dogodila se 1997. godine. Klub djeluje kao Udruga koja se bavi promicanjem kinologije, radu sa psima te njihovim pripremama za natjecanja u skladu s moralnim normama, kinološkom etikom, tradicijom i kinološkim principima na temelju zakona i kinoloških pravilnika. Sadašnji članovi kluba aktivni su na većini izložbi u eksterijeru i utakmicama u radu diljem Hrvatske i izvan njezinih granica. Ostvareni su zapaženi rezultati od kojih su šampionati u ljepoti i radu, prva mjesta u skupinama, do prvih mjesta u FCI grupama. Cilj Kinološkog kluba Suhopolje je uzgoj, oplemenjivanje i širenje čistokrvnih, službenih, sportskih i lovačkih pasa u službi.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

Nogometni klub Suhopolje

Klub Mladost osnovan je 1948. godine, koji nakon spajanja sa SD Partizan 1958. godine mijenja ime u Partizan. 1991. godine mijenja ime u PIK Mladost, a 1992. godine, nakon što je priključena sportska četa 127. brigade, mijenja ime u Mladost 127. S imenom Mladost 127 ostvareni su najveći uspjesi te je klub tri sezone igrao u 1. A hrvatskoj
nogometnoj ligi. Klub 2001. godine mijenja ime u Hrvatski nogometni klub Suhopolje. 2011. godine klub mijenja ime u Nogometni klub Suhopolje. Udruga je u oblasti sporta osnovana radi obavljanja djelatnosti kojima se djeci, mladeži i građanima omogućuje zadovoljavanje potreba za bavljenjem nogometom, te razvijanje sportskog duha, humanih odnosa i moralnih vrijednosti.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

Likovni klub “Paleta”

Osnovan je 2004. godine s ciljem poticanja razvoja i unaprjeđivanja likovnog stvaralaštva, amatera u slikarstvu, kiparstvu, primjenjenim umjetnostima, dizajnu, fotografiji i filmu.
Organiziranjem samostalnih i skupnih izložbi članova, razmjenom iskustva sa sličnim udrugama, širenjem likovne kulture svojih članova, građana i darovite mladeži i posebnim naglaskom na radu s mladim talentima predškolskog i školskog uzrasta.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/

TURISTIČKA PONUDA – FESTIVALI I DOGAĐANJA

Dani Općine Suhopolje

Općina Suhopolje u suradnji s udrugama koje djeluju na području općine organiziraju Dane Općine Suhopolje koji započinju početkom kolovoza i završavaju s službenim danom našeg mjesta, 15. kolovozom odnosno s obilježavanjem dana Velike gospe. Tijekom navedenog vremena organizirane su brojne manifestacije i natjecanja kao i koncerti, izložbe i svi drugi popratni sadržaji. Program Općine Suhopolje u 2017. godini možete pogledati ovdje (klikom na ovdje korisnici bi trebali otvoriti plakat iz 2017 programa dana općine)

Međunarodna smotra folklora “Golubica bijela”

Kulturno – umjetnička udruga “Suhopolje” djeluje od 2008. godine kada je prvi put i održana smotra folklora Golubica bijela. Do danas ova smotra dobila je i međunarodni karakter te su u sklopu manifestacije nastupile brojne kulturno umjetničke udruge ne samo iz Hrvatske, nego i iz susjednih država poput Bosne i Hercegovine i Republike Mađarske. U sklopu manifestacije prikazuju se plesovi iz različitih djelova Lijepe naše, ali i drugih država te na taj način udruga pokušava prikazati stare pjesme i plesove i približiti ih mlađim generacijama, ali i podsjetiti starije na neka prijašnja vremena.

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/suhopoljska-kul-plaza/11/

Suhopoljska kul plaža

Suhopoljska kul plaža trodnevna je manifestacija u organizaciji Kulturne udruge Kreativa Edukativa Aktiva u sklopu koje udruga želi približiti čitanje i zabavu svim uzrastima i generacijama . Brojne radionice omogućuju djeci učenje i kreativno izražavanje, a mnoštvo knjiga izloženo je i tijekom događanja može se besplatno iznajmljivati i čitati na pješčanoj plaži.

Bub – biciklom u Bukovu

Biciklijada do Bukove manifestacija je pod organizacijom Općine Suhopolje u suradnji s Savjetom mladih Općine Suhopolje. Biciklijada započinje ispred Hrvatskog doma u Općini i traje do sela Bukova. S obzirom na kraću relaciju i sporiji tempo biciklijada je prilagođena svim uzrastima koji vole bicikl, prirodu i druženje.

Izvor: https://www.suhopolje.hr/festivali-i-dogadanja/

TURISTIČKA PONUDA – ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Arheološko nalazište Bolentio

Na mjestu današnjeg Orešca nalazilo se, rimsko naselje Bolentio smješteno na važnoj rimskoj prometnici (Poetovio-Mursa). Prvi nalaz iz Orešca potječe još iz 1913. kada su pronađeni brončani okovi rimskih kola, a prva arheološka istraživanja obavljena su 80-ih godina 20. st. u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica, u kojima su pronađeni ostaci groblja i arhitekture s mozaicima…

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/arheolosko-nalaziste-bolentio/124/

Arheološko nalazište Kliškovac

U arheološkim istraživanjima pronađeno je groblje datirano od 11. do kraja 15. i crkva iz 15. stoljeća, dok je Crkva podignuta početkom 15. stoljeća i korištena je tijekom cijelog 15. stoljeća; imala je gotička stilska obilježja, što je vidljivo iz kamene plastike, a imala je i barem djelomično bijelu žbuku s crvenim slikanjem. Istraživanja su pokazala da je stradala u požaru, nakon čega je djelomično razgrađena. Njezino se razaranje vjerojatno dogodilo nakon sredine 16. stoljeća…

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/arheolosko-nalaziste-kliskovac/25/

TURISTIČKA PONUDA – KULTURNO POVIJESNA BAŠTINA

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/dvorac-grofa-jankovica/4/

Dvorac grofa Jankovića

Postojeće zgrade dvorca u Suhopolju s parkom uokolo, ostatak su nekad velikog vlastelinskog kompleksa. Prve zgrade na mjestu današnjeg dvorca sagrađene su sredinom 18. stoljeća, u vrijeme kada je nastalo naselje Suhopolje, Glavnina današnjeg dvorca, tri postoje zgrade, potječu iz tog vremena. Velikom obnovom i opsežnim građevinskim zahvatima, koje je poduzeo sedamdesetih godina 19. stoljeća tadašnji vlasnik terezovačkog posjeda Josip Jankovich de Pribert et Vuchin, temeljito je preoblikovana glavna zgrada dvorca.

Dvorac Janković u Suhopolju obnovljen je uz pomoć Europskih fondova te prenamijenjen u Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje, posjeduje povijesnu, ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost te je kao takav registriran pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske kao nepokretno kulturno dobro profane graditeljske baštine. Zajedno s pripadajućim povijesnim perivojem, koji je zaštićen kao objekt prirode i kao spomenik vrtne arhitekture te preostalim pratećim građevinama, dvorac čini jedan od vrijednih primjera ladanjske feudalne arhitekture s kraja 18. i početka 19. stoljeća.

Crkva Sv. Terezije Avilske

Na raskrižju pet putova, u središtu Suhopolja uzdiže se župna crkva sv. Terezije Avilske. Suhopoljska župna crkva svete Terezije Avilske snažna je klasicistička arhitektura, jedna od najreprezentativnijih građevina tog stila u kontinentalnoj Hrvatskoj. U cjelokupnoj arhitekturi vremena gradnje, početka XIX. st., ona odskače izrazito klasicističkim oblicima. Tlocrt crkve je u obliku križa, a središnji dio (križište) zauzima okrugla lađa s velikom kupolom promjera 13 metara. Pokraj kupole se nalaze dva para masivnih zvonika na kraćim krajevima tlocrtnog križa.

Izvor: http://zupasuhopolje.com/zupna-crkva/15/

Dvorac Janković u Cabuni

U malenom naselju Cabuna u općini Suhopolje svoje je mjesto našao jedan od dvoraca obitelji Janković, koji je, unatoč činjenici da je zaštićen kao kulturno dobro, u izuzetno lošem i derutnom stanju i svakoga dana sve više i više propada. Prema povijesnim podacima, dvorac je izgradio grof Aladar I Janković oko 1880. godine.

U tijeku su pripreme za provedbu geodetske izmjere i 3D laserskog skeniranja ostataka dvorca i izradu arhitektonske snimke postojećeg stanja dvorca, koja će poslužiti kao podloga za izradu projektne dokumentacije koja bi dvorac Janković u Cabuni stavila u funkciju hospicija. Povoljan položaj i ugodan ambijent, kao i nedostatak sadržaja koji bi pružao njegu za bolesne i nemoćne koji završavaju svoj životni put, bili su osnovne vodilje za ideju obnove i revitalizacije ove vrijedne građevine koja spada u kulturno-povijesnu baštinu Virovitičko-podravske županije.

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/dvorac-jankovic-u-cabuni/126/

TURISTIČKA PONUDA – FLORA I FAUNA

 

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/staniste-pcelarica-cabuna/118/

Stanište pčelarica Cabuna

Pčelarica (Merops apiaster) je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj. Kategorija ugroženosti za gnijezdeću populaciju je LC (najmanje zabrinjavajuća).

Kolonija pčlearica na području općine Suhopolje smještena je na obroncima Bilogore zapadno od naselja Cabuna, koja se nalazi na starom iskopu žutog šljunka i pijeska. Na ovoj lokaciji gnijezdi od 180 do 200 parova pčelarica i smatra se jednim od najvećih kolonija pčelarica na području Republike Hrvatske.

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/monitoring-kockavice/117/

Monitoring kockavice

Obična kockavica (Fritillaria meleagris L.) biljna je vrsta iz porodice ljiljana. Svaka promjena uvjeta na staništu dovodi do njezinog nestajanja. Kao osjetljiva vrsta (VU) u trendu opadanja populacije, uvrštena je u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, a strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Na području Virovitičko-podravske županije lokaliteti sa kockavicom utvrđeni su na području vlažnih livada kod mjesta Pepelane i Rodin potok. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Suhopolje postavila je dvije info-edukativne table navedene vrste.

Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/kiselicin-vatreni-plavac/116/

Kiseličin vatreni plavac

Kiseličin vatreni plavac (Lycaena dispar) higrofilna je vrsta leptira koja je životnim ciklusom vezana za vegetaciju močvarnih i vlažnih livada. Spada u skupinu gotovo ugorožene (NT) za Hrvatsku, IUCN Europski crveni popis – najmanje zabrinjavajuće (LC).

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije obavljenim monitoringom 2018. godine zabilježila je kiseličin vatreni plavac na vlažnim livadama kod mjesta Pepelane u Općini Suhopolje.

 Izvor: https://www.tz-suhopolje.hr/hr/

SMJEŠTAJ

Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje

Turistička zajednica općine Suhopolje

Trg Sv. Terezije Avilske 10

33410 Suhopolje

tel. 033 772 054

Izvor: www.tz-suhopolje.hr

Skip to content