Predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz državnog tajnika Zdravka Tušeka, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika županijske skupštine Josipa Križanića i pročelnika za poljoprivredu Dragutina Vinceka u ponedjeljak 18. ožujka 2024. godine u Varaždinu otvorila kampanju promocije Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine. Planirana sredstva za provedbu Programa iznose nešto više od 592 milijuna eura. Ministrica Vučković povodom otvorenja kampanje naglasila je da je Vladi prioritet poljoprivredni sektor.

– Možemo ostvariti sve rezultate koje smo planirali te ćemo u tome zajedno i uspjeti. Živog sela nema bez malih i srednjih gospodarstava i svih vas koji obrađujete hrvatska polja i proizvodite kvalitetnu i zdravu hranu za naše građane- kazala je ministrica Vučković.

– Za provedbu Programa potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura. Cilj Programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala. Zahvaljujem županu Anđelku Stričaku i cijelom timu Varaždinske županije koja je poljoprivrednu proizvodnju stavila na prvo mjesto svojih aktivnosti i pomaže poljoprivrednicima nizom mjera- izjavila je ministrica Vučković.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać održao je prezentaciju na temu “Programa i mjera sektora mljekarstva”.

Održana je i panel rasprava s pitanjima predstavnika proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača mlijeka na temu “Programi i mjere potpore sektora stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala”.

– Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto. Program razvoja sektora mljekarstva za cilj ima povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena izazovima- naglasio je na panel raspravi državni tajnik Zdravko Tušek.

Uz državnog tajnika Zdravka Tušeka na panelu su sudjelovali i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Odbora za mljekarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Igor Rešetar, predsjednik Udruge hrvatske male mljekare Božidar Kuzmić i koordinator sektora otkupa mlijeka u Vindiji Krunoslav Ladić.

(poljoprivreda.gov.hr, foto: ilustracija)

Skip to content