REA Sjever u Virovitici održala radionicu “Spremni za nZEB”: Građani od izvođača dobili detaljnije informacije o energetskoj obnovi

Regionalna energetska agencija Sjever jučer (četvrtak) je u Gradskoj vijećnici u Virovitici organizirala regionalnu radionicu o energetskoj obnovi “Spremni za nZEB”. Kako je istaknuo voditelj radionice Damir Mandić, ista ima za cilj upoznati građane s uvjetima i mogućnostima prijave na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća prema najavljenom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tim povodom predstavit ćemo kriterije za obnovu obiteljskih kuća koja se očekuje u veljači ove godine i koje će objaviti Fond za zaštitu okoliša, a također sa svom potrebnom dokumentacijom, ponudama koje trebaju tražiti od izvođača i mjerama koje mogu prijaviti. Na radionicu smo doveli i izvođače kako bi im olakšali obnovu njihovog doma. Svi zainteresirani ovom prigodom mogu izraziti svoje želje, a izvođači će ih informirati o nekim detaljima fotonaponskih elektrana, ugradnje prozora, fasaderskih i krovopokrivačkih radova i ostalo. Sve što se može prijaviti u sklopu ovog poziva pokrivamo s izvođačima i tu građani mogu tražiti da, ili direktno dogovore suradnju, ili upitaju izvođače za sve ono što ih zanima – rekao je tim povodom Damir Mandić. Gradska vijećnica bila je ispunjena do posljednjeg mjesta što u svakom slučaju govori u prilog da su građani itekako zainteresirani za tu temu, a jedan od njih je i Matija Čižmarević iz Špišić Bukovice koji se, kao i većina, došao informirati o uvjetima za energetsku obnovu.

– Dosad nisam poduzimao konkretne mjere oko energetske obnove, no vrijeme je da tome posvetim maksimalnu pažnju, tim više što živim u starijoj kući u kojoj je potrebno dosta toga učiniti – kaže, a slično razmišlja i Ivan Domšić iz Virovitice čija je obiteljska kuća, kako nam je rekao, izgrađena početkom 90-ih godina.

– Napravio sam toplinsku izolaciju, ali je stolarija stara preko 30 godina tako da tu treba napraviti preinake što se odnosi upravo na energetsku učinkovitost i promjenu stolarije. Držim da ću na ovoj radionici dobiti odgovore na moja pitanja i uskoro krenuti u postupak izgradnje – rekao nam je Ivan.

Radionicu su uz Damira Mandića i Mateja Viljevca držali i Ilija Beljan te Ivana Derežić, a sve nazočne na radionici uvodno je u ime Grada Virovitice i gradonačelnika Ivice Kirina pozdravila pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović. U sklopu radionice, za građane je organiziran i tzv. “brokerage event”, odnosno događaj koji ima za cilj povezati građane s izvođačima radova. Građani će moći s izvođačima detaljnije razgovarati o energetskoj obnovi, dobiti ponude za izvođenje radova te direktno ugovoriti radove. (www.icv.hr, bs)

Skip to content