Objavljeni javni natječaji iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice

Hrvatska turistička zajednica objavila je javne natječaje za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i za projekte udruženih turističkih zajednica iz Fonda za udružene turističke zajednice temeljem Odluke Turističkog vijeća HTZ-a od 13. prosinca 2023. Javni natječaji otvoreni su do 31. siječnja 2024. godine

-U javnim natječajima detaljno su iskazane prihvatljive aktivnosti regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu i aktivnosti udruženih turističkih zajednica, kao i svi drugi važni elementi ovih javnih natječaja. Podsjećam da je riječ o Fondovima u kojem se prikupljaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, a kada govorimo o udruživanju, turističke zajednice na raspolaganju imaju formalno ili projektno, odnosno sporazumno udruživanje – izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako se udruživanjem osigurava učinkovitija i vidljivija promocija destinacija, kao i bolje upravljanje razvojem i promocijom turističkih proizvoda.

Javne natječaje za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. godini raspisat će regionalne turističke zajednice, svaka za svoje područje, a krajnji propisani rok za raspisivanje javnih natječaja je 31. ožujak 2024. godine.

Prihvatljive aktivnosti za koje će se dodijeliti sredstva turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu i udruženim turističkim zajednicama iz ovih fondova uključuju projekte istraživanja i strateškog planiranja, projekte razvoja turističkog proizvoda, projekte komunikacije i oglašavanja, projekte destinacijskog menadžmenta te projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.

U 2023. godini za projekte regionalnih i lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu odobreno je nešto manje od 5,8 milijuna eura, dok je za projekte udruženih turističkih zajednica odobreno oko 2,6 milijuna eura. Time su se realizirali projekti izrade strateških i akcijskih dokumenata razvoja i promocije održivog turizma, projekti razvoja i promocije ruralnog turizma, aktivnog i pustolovnog turizma, eno gastronomije, kulturnog turizma, cikloturizma, zatim projekti produkcije promotivnih materijala i destinacijskog oglašavanja na inozemnom i domaćem tržištu u online i offline kanalima komunikacije.

Uz navedene aktivnosti realizirani su i projekti unaprjeđenja sustava upravljanja kvalitetom u destinaciji što podrazumijeva razvoj, standardizaciju i označavanje komparativnih prednosti destinacije, aktivnosti edukacije dionika koji sudjeluju u turističkoj aktivnosti, razvoj tematskih staza (vjerski turizam – hodočasničke rute) te projekti izrade idejnih rješenja, studija i sl. za potrebe apliciranja na projekte koji se financiraju iz EU fondova.

(Hrvatska turistička zajednica)

Skip to content