Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga uputila važno upozorenje

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga obavještava javnost da je do sada zahtjev za upis u Hanfin Registar pružatelja usluga virtualne imovine, u skladu s izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, podnijelo 17 društava, dok 84 društva nisu zadovoljila zakonsku obvezu – prenosi Poslovni dnevnik.

Rok za podnošenje prijava za sve one koji u sudskom registru imaju opisanu djelatnost pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta ili pružanja skrbničkih usluga novčanika istekao je 4. rujna 2023.

Popis društava koja su podnijela zahtjev Hanfi za upis u Registar pružatelja usluga i koja se trenutačno nalaze u procesu evaluacije i upisa nalazi se na internetskoj stranici Hanfe, kao i popis 84 društva koja nisu zadovoljila zakonsku obvezu.

– Napominjemo da se za društva koja nisu podnijela zahtjev za upis u Registar unutar zakonskog roka niti su Hanfi dostavila dokaz o brisanju navedene djelatnosti smatra da spomenute djelatnosti obavljaju neovlašteno. Upozoravamo građane da ne koriste usluge takvih društava kako bi izbjegli moguće rizike poslovanja, poručuju iz Agencije.

Hanfa je spomenuta društva o predmetnoj obvezi više puta obavijestila tijekom 2023. godine. U skladu sa svojim ovlastima o navedenom Hanfa je obavijestila nadležne trgovačke sudove te zatražila postupanje u skladu s njihovom nadležnosti.

(poslovni.hr)

Skip to content