Vlada predstavila mjere pomoći: Niže cijene namirnica, pomoć umirovljenicima, cijena struje ostaje ista…

Na današnjoj (četvrtak) sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je peti paket mjera koji ima za cilj pomoći najugroženijima kao i spriječiti inflatorne pritiske. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije – prenosi Večernji list

Vlada ograničava cijene ukupno 30 proizvoda. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. Banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite. Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. Cijena plina za kućanstva i poduzetnike ostaje ista.

-Dosad ukupna vrijednost paketa koje je Vlada poduzimala, i pandemija i energetska kriza je 6,8 milijardi eura – kazao je Plenković.

Nastavak postojećih mjera

-To su nove mjere koje stupaju na snagu 1. listopada, a neke i ranije – rekao je Plenković nakon prezentacije.

Podsjetio je na mjere koje ostaju.

-Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina. Cijena plina za kućanstva ostaje ista. Za poduzetnike isto ostaje ista cijena plina. Tu su i porezne olakšice za energente za grijanje. Vlada je snizila stopu PDV-a. Traje do ove plinske godine – dodao je.

Otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima afričkom svinjskom kugom. Cilj mjere je:

  • Rasteretiti poljoprivrednike od troška zakupa, privremenog korištenja i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta
  • Oporavak svinjogojske proizvodnje i održanje cjelokupne stočarske proizvodnje
  • Očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom

Vlada predstavila mjere pomoći: Niže cijene namirnica, pomoć umirovljenicima, cijena struje ostaje ista…

Skip to content