Za očuvanje tradicijskih obrta, sredstva dobilo 15 obrtnika s područja Virovitičko-podravske županije

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom – Područnom obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije, Virovitičko-podravska županija i ove godine, kroz bespovratnu potporu pomaže očuvanju tradicijskih obrta, čuvajući narodnu baštinu od zaborava. Uvjete javnog poziva zadovoljilo je 15 obrtnika, kojima će se podijeliti ukupno 6.696,95 eura.

-Petnaest tradicijskih obrta je dobilo sredstva, maksimalna potpora je bila do 50 posto ukupnog iznosa, ali ne više od 500 eura. Tako ćemo nastaviti i dalje. Nisu to jedine potpore koje Virovitičko-podravska županija daje, tu su i razne potpore poljoprivrednicima, a ove godine smo izdvojili ukupno više od 417 tisuća eura za potpore i poduzetnicima početnicima, ženama poduzetnicama, mladim poljoprivrednicima, za akreditiranje proljetne i jesenske sjetve, za subvenciju kamata na kredite. To je jedan cjelokupni paket koji ćemo nastaviti i iduće godine – naglasio je danas (petak) virovitičko-podravski župan Igor Andrović, na svečanosti dodjele ugovora tradicijskim obrtima u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije.

Isto tako, ovim potporama cilj je omogućiti obrtima lakši rad i prenošenje znanja na nove generacije. Jedan od primjera je Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice, vlasnik kovačke radionice koja je već četiri generacije u njegovoj obitelji, a koji se i ove godine javio na natječaj i ostvario pravo na potporu.

-Županijska potpora puno mi znači, to je dokaz da netko ipak prati i podupire naš rad i trud, da je netko spreman pomoći, a svaka pomoć, pa i ona najmanja, uvijek je dobrodošla. Četvrta sam generacija u ovom poslu, a moja dva sina su položila majstorske ispite i nastavit će ovu tradiciju kada ja odem u mirovinu. Imamo kovački obrt više od 125 godina, a bez dodatne pomoći bilo bi teško. Zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji na ovoj, ali i prijašnjim potporama – rekao nam je M. Trstenjak.

Da je svaka potpora dobrodošla, potvrdio je tom prigodom i Kruno Petriševac, jedini obućar na području VPŽ čiji se obrt nalazi u Slatini.

-Sve je poskupjelo, a pogotovo materijali, tako da mi je ova potpora od velikog značaja. Posla ima, ali troškovi su veliki. Potporu ću iskoristiti za nabavku nove opreme. Ovim putem zahvaljujem županu i Virovitičko-podravskoj županiji koja je ponovna pokazala brigu o svojim poduzetnicima i obrtnicima – dodao je K. Petriševac.

Uz župana Androvića, ovoj svečanosti nazočio je predsjednik HOK Područne obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić, zamjenik župana Marijo Klement, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok…

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

Skip to content