Započela provedba 3. međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-a „Virovitički prsten“ pod nazivom „Od Istoka do Juga“

3. međuteritorijalni projekt suradnje LAG-a „Virovitički prsten“ pod nazivom „Od Istoka do Juga“ prijavljen je početkom prosinca 2022. godine na Natječaj za provedbu podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedbu tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«. 

Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dana 31. siječnja 2023. godine, donijela Odluku o dodjeli sredstava, u razdoblju od 06. do 07. srpnja 2023. godine organizirano je prvo studijsko putovanje na područje LAG-a „Zrinska gora – Turopolje“, jednog od ukupno četiri partnera projekta suradnje. 

Studijsko putovanje organizirano je radi razmjene znanja i iskustava te primjera dobre prakse kao i promocije područja LAG partnera.  Ukupna vrijednost projekta suradnje iznosi 132.768,67 EUR/ 1.000.345,55 kuna

Tijekom studijskog putovanja, LAG „Zrinska gora – Turopolje“ na svom području ugostio je pedesetak dionika s područja tri LAG partnera na spomenutom projektu: LAG „Virovitički prsten“ kao glavni partner i nositelj projekta suradnje, te LAG „Adrion“ i LAG Srijem

Dvodnevno događanje započelo je okupljanjem svih sudionika na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, u Kurilovcu, te obilaskom OPG-a Anto Jurić, koji se bavi uzgojem presadnica, povrća, začinskog i ljekovitog bilja, a čiji je predstavnik Ilija Jurić proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom u RH za 2022. godinu. Nakon obilaska primjera dobre prakse uslijedio je posjet izletištu ranč „Cowboy“. Nakon toga, prezentirano je Etno naselje Novo Čiče, u sklopu kojeg je predstavljena i zavičajna zbirka. Zadnja lokacija prvog dana studijskog putovanja bio je posjet Hotelu Dvorac Jurjevec, na kojoj su svi sudionici projekta imali mogućnost razmijeniti stečena iskustva i znanja.

Drugoga dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Lončarstvo Val (Sunflower), studio keramike gdje su sudionici imali priliku čuti sve o izradi predmeta od gline, odnosno o tradicionalnom lončarstvu u Petrinju, te se okušati i u izradi vlastitih keramičkih posuda. Nakon toga, posjećen je OPG Dvorneković, koji proizvodi kupinovo vino te ostale proizvode od voća. Nakon obilaska primjera dobre prakse, svi sudionici su posjetili izletište Korablju Tišinić, u Taborištu, kao primjer seoskog turizma.

Pored navedenog, kroz projekt suradnje nabavljeni su i promidžbeni materijali za potrebe vidljivosti projekta suradnje te promotivni paketi reprezentativnih lokalnih domaćih proizvoda s područja pojedinog LAG partnera za promidžbu područja svakog pojedinog LAG partnera.

Opći cilj ovog projekta suradnje je promocija kroz razvoj ruralnog turizma i jačanje ljudskih kapaciteta dionika s područja LAG – ova partnera, a sam projekt usmjeren je prema poljoprivrednim gospodarstvima, poduzećima, obrtima, civilnom sektoru, turističkim i ugostiteljskim subjektima, lokalnom stanovništvu, lokalnoj samoupravi, svim institucijama koje sudjeluju u razvijanju područja LAG-ova, kao i svim ostalim dionicima koji se žele uključiti u provedbu projektnih aktivnosti.     

 

 

Skip to content