Važna obavijest za posjednike svinja: Evo što morate napraviti kako bi ostvarili naknadu štete u slučaju pojave afričke svinjske kuge

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede stigla je važna obavijest za sve uzgajivače svinja, bilo da je riječ o bavljenju uzgojem za prodaju ili za vlastite potrebe. Iz Uprave ističu kako je važno da uzgajivači znaju u kojoj su kategoriji obzirom na držanje svinja. U slučaju da tu informaciju ne znaju, mogu ju saznati od svog nadležnog veterinara. Naime, tko je u kategorijama 1 i 2, mora ispraviti nedostatke i pokrenuti proceduru rekategorizacije u kategoriju 3 ili 4. U protivnom, ako ostanu u kategoriji 1 ili 2, u slučaju pojave afričke svinjske kuge sve svinje će im biti izuzete s gospodarstva i to bez naknade štete. 

Kategorije se mogu promijeniti odazivom na tečaj Biosigurnosne mjere u uzgoju svinja koje će se održati 25. i 26. srpnja u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Tečaj će početi u 11 sati i donijet će sve informacije potrebnim izmjenama kako bi se napravila rekategorizacija. Za polaznike tečaja rekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede, a uvjet je registrirano poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili član.

Uzgajivači koji nemaju registrirano poljoprivredno gospodarstvo na tečaju će saznati što sve trebaju izmijeniti te kako kod nadležne veterinarske institucije pokrenuti promjenu kategorije, nakon ispunjavanja svih uvjeta. U ovom slučaju rekategorizaciju plaća posjednik, a riječ je o cca 38 eura.

– Po potrebi, a što ovisi o zainteresiranosti uzgajivača svinja, tečajevi će se ponavljati – ističe Ljubica Kravarščan, viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede VPŽ.

Jednako tako, iz istog razloga, ona gospodarstva koja imaju krmače moraju imati ili nerasta ili edukaciju za umjetno osjemenjivanje.

– Molimo da se jave svi koji su zainteresirani za taj tečaj na 098/908 2637. Naime i on je potreban za višu kategoriju, ako ljudi ne posjeduju čistokrvnog nerasta s papirima. Više se svinje ne smiju voziti po selima kao što su to prije radili – rekla je predsjednica Svinjogojske udruge VPŽ Mirjana Bilović. 

(www.icv.hr)

 

Skip to content