Održano 2. studijsko putovanje na području LAG-a Srijem, u sklopu 3. međutoriterijalnog projekta suradnje LAG-a “Virovitički prsten” pod nazivom “Od Istoka do Juga”

U sklopu provedbe međuteritorijalnog projekta suradnje „Od Istoka do Juga“  održano je 2. po redu studijsko putovanje na područje LAG-a Srijem, jednog od ukupno četiri partnera na projektu. Glavni partner i nositelj međuteritorijalnog projekta “Od Istoka do Juga” je LAG “Virovitički prsten” dok su ostali partneri LAG “Adrion”, LAG “Srijem” i LAG “Zrinska gora – Turopolje”. 

Studijsko putovanje organizirano je radi razmjene znanja i iskustava te primjera dobre prakse kao i promocije područja LAG partnera. Ukupna vrijednost projekta suradnje iznosi 132.768,67 EUR/1.000.345,55 kn. 

Projekt se provodi kroz podmjeru 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedbu tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«. 

Tijekom studijskog putovanja, LAG Srijem, u razdoblju od 12. do 13. srpnja 2023. godine, na svom području ugostio je pedesetak dionika s područja tri LAG partnera na spomenutom projektu: LAG „Virovitički prsten“, LAG „Adrion“ i LAG “Zrinska gora – Turopolje”.

Dvodnevno događanje započelo je okupljanjem svih sudionika u prostorijama Športskog društva Novi Jankovci s prezentacijom o turističkoj ponudi područja LAG-a Srijem te posjet Muzeju vučedolske kulture gdje je sudionicima predstavljena vučedolska kultura i kulturni turizam. Nakon toga, poseban dojam na sudionike imao je posjet Vodotornja Vukovar uz prezentaciju povijesnog turizma. Sudionici su zatim posjetili Acin Salaš u Tordinicima gdje su na primjeru dobre prakse te prezentaciji rada upoznali razvoj gastroturizma na lokalnom području te Vinariju Knezović kao primjer razvoja gastroturizma na području Srijema.

Drugoga dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Muzej Grada Iloka i upoznali se sa bogatom poviješću i kulturom područja grada Iloka, a zatim su se uputili prema Iločkim podrumima – Stari podrum, kako bi se upoznali sa razvojem kulturnog i gastro turizma. Nakon toga, svi sudionici studijskog putovanja uputili su se u Hotel Dunav gdje je bila održana radionica o gastroturizmu grada Iloka, nakon čega su posjetili i zadnju lokaciju studijskog putovanja, Ladanjsko imanje i Dvorac Principovac, kao primjera dobre prakse.

Pored navedenog, kroz projekt suradnje nabavljeni su i promidžbeni materijali za potrebe vidljivosti projekta suradnje te promotivni paketi reprezentativnih lokalnih domaćih proizvoda s područja pojedinog LAG partnera za promidžbu područja svakog pojedinog LAG partnera.

Opći cilj ovog projekta suradnje je promocija kroz razvoj ruralnog turizma i jačanje ljudskih kapaciteta dionika s područja LAG – ova partnera, a sam projekt usmjeren je prema poljoprivrednim gospodarstvima, poduzećima, obrtima, civilnom sektoru, turističkim i ugostiteljskim subjektima, lokalnom stanovništvu, lokalnoj samoupravi, svim institucijama koje sudjeluju u razvijanju područja LAG-ova, kao i svim ostalim dionicima koji se žele uključiti u provedbu projektnih aktivnosti.     

 

 

 

 

Skip to content