Državni tajnik T. Majdak najavio: Stižu nove potpore poljoprivrednicima stradalima u elementarnim nepogodama

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak najavio je danas (subota) na 17. Županijskom natjecanju orača u Crncu nove potpore Vlade području Virovitičko-podravske županije koje je zahvaćeno stalnim elementarnim nepogodama u posljednja dva mjeseca. 

-Ministarstvo je uputilo program potpore prema Vladi RH. Potrebno ga je mijenjati kako bismo pojačali iznos sredstava, kako bi se svima nadoknadile štete, ne samo kroz mjere potpore, već i putem dva nova natječaja. Jedan je za mjeru 5.2.1 i trebao bi biti otvoren već slijedećeg tjedna, a odnosi se na narušeni poljoprivredni potencijal, budući da je puno štete koja se ne može pokriti jednokratnim sredstvima potpore, već će se morati nadoknaditi i investicijama kroz Europski poljoprivredni fond – rekao je Majdak.

Najavio je i pokretanje drugog natječaja, za mjeru 4.1, iz starog programa, “budući da još uvijek mogu otvarati natječaje kako bi preventivno djelovali.”

-On će biti namijenjen nabavi opreme za zaštitu usjeva i nasada od tuče, odnosno za sva preventivna ulaganja koja možemo osigurati iz naših i europskih sredstava. Ministarstvo je posljednjih godina osmislilo mnoge mjere potpore te na ovom području zajedno sa Virovitičko-podravskom županijom također uvelike doprinosi kod obeštećenja svih  poljoprivrednika koji su nastradali u elementarnim nepogodama – rekao je državni tajnik T. Majdak.  (www.icv.hr, vg) 

Skip to content