Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka 50 lipa po litri

Dukat, najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, najavljuje kako nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima, započetim u siječnju i ožujku. Tako će od 1. travnja za dodatnih 15 lipa povećati otkupnu cijenu mlijeka, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri. Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri. Na ovaj način, ističu iz Dukata, žele pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor.

Proces postupnog povećanja otkupne cijene mlijeka Dukat je započeo početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri koje je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre mlijeka ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja ona ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do spomenutog ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

– Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka. Ovo povećanje otkupne cijene mlijeka važna je mjera pomoći našim farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području. Situacija u proizvodnji i preradi mlijeka je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka koja se urušava već godinama. Prepoznajemo napore Vlade RH i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka – izjavio je Duško Glišić, direktor Dukata.

Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Republici Hrvatskoj sa 110 godina posvećenosti otkupu i preradi mlijeka na ovim prostorima. Svježe sirovo mlijeko Dukat otkupljuje u 15 županija i surađuje s 1.600 proizvođača diljem zemlje od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.

(www.icv.hr, press)

Skip to content