Potporama zadržati mlade na selu: Deset tisuća kuna za studente biotehničkih znanosti

Iz Ministarstva poljoprivrede stižu dobre vijesti za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji je jedan je od četiri visoka učilišta na području Slavonije, Baranje i Srijema koji upisuje i obrazuje studente iz područja biotehničkih znanosti. Naime, objavljen je javni poziv za visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kojim ih se poziva da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2021./2022.

Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma “Slavonija, Baranja i Srijem” koji objedinjuje aktivnosti na području pet slavonskih županija.

Uz Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku studente iz područja biotehničkih znanosti upisuju još Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Već treću godinu zaredom Ministarstvo poljoprivrede dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u područjima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu.

Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.

– U akademskoj godini 2019./2020. na sva četiri visoka učilišta realiziran je ukupno 841 ugovor sa studentima u iznosu od 8,41 milijun kuna. Za akademsku godinu 2020./2021. realizirano je ukupno 897 ugovora sa studentima u iznosu od 8,97 milijuna kuna. Porast broja ugovorenih i realiziranih stipendija pokazatelj je da raste interes mladih za obrazovanje u sektoru poljoprivrede. Ova potpora studentima ima za cilj zadržati mlade na selu te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju koja predstavlja jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva – ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

(www.icv.hr, tj)

Skip to content