Ministrica Vučković: Iduće godine raspisat ćemo operaciju za nabavu opreme za navodnjavanje, a ideja za to potekla je od nekoliko županija, prvenstveno Virovitičko-podravske

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija “Emisija za selo i poljoprivredu” ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je otvaranje natječaja kojim će se moći nabavljati oprema za navodnjavanje. Natječaj će biti raspisan iduće godine, a riječ je o operaciji 4.1.1.

– Ministarstvo poljoprivrede nastoji svojim radnjama pomoći poljoprivrednicima. Po prvi puta ćemo imati operaciju koja će se odnositi isključivo na nabavu opreme za navodnjavanje. Ideja je potekla od određenih županija, prvenstveno od Virovitičko-podravske. Pomoći ćemo poljoprivrednicima kroz ovu operaciju. Nama sustavi navodnjavanja koriste, ako se stvarno koriste, kako bi se smanjila šteta od klimatskih promjena, ali i kako bi se povećali prinosi. Uostalom, Ministarstvo poljoprivrede i inzistira na povećanju korištenja sustava navodnjavanja – zaključila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na području Virovitičko-podravske županije izgrađena su i u funkciji tri sustava navodnjavanja: Kapinci-Vaška, Novi Gradac-Detkovac i Đolta.

– Znamo da smo kao županija jedan od hrvatskih lidera po ulaganju u sustave navodnjavanja, ali da bi ti sustavi bili u još većoj funkciji, potrebno je našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja pomoći kupiti opremu kako bi se ti sustavi, koji su se ove godine počeli sve više koristiti, sve više koristili i ubuduće. U ovoj sušnoj godini posebno se pokazalo koliko znači sustav navodnjavanja i koliko on povećava konkurentnost svakog poljoprivrednika – naglasio je župan Andrović.

(vpz.hr, Hrvatski radio)

Skip to content