Projekt „Zlata vrijedan“ – izbor najboljeg OPG-a za 2019. godinu

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom, šestu godinu za redom, provode projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN  tu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.

U Ministarstvu poljoprivrede održana je konferencija za medije i zadnja sjednica Žirija uoči svečanosti dodjele nagrada koja će se održati  u petak 6. rujna 2019. na izletištu Ključić brdo.

„Kroz ovaj projekt su do danas prošli mnogi sjajni, inovativni hrvatski OPG-ovi, za koje danas, da njega nema, možda nikad ne bismo ni čuli ni čitali o njihovim inovativnim praksama, uspješnom korištenju europskih poljoprivrednih fondova, pronalasku novih kanala distribucije…I vrijedni su priznanja i mnogo većeg nego su dobili. OPG-i su motor razvoja u mnogim zemljama i nijedan se ruralni prostor bez njih ne može razvijati, kao ni bez srednjih i velikih. Stoga je za sve njih osmišljena različita paleta mjera, a dijagnostika Svjetske banke koja s Ministarstvom radi na izradi nove Strategije poljoprivrede, pokazuje već iznenađujuće rezultate kako su mali OPG-i u RH uspješni, brže se prilagođavaju, lakše primjenjuju nove prakse.“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Svaki od finalista predstavljen je u emisiji Dobro jutro Hrvatska kao i  u tiskanim izdanjima Večernjeg lista i na web stranici, a čitatelji su mogli glasovati za svoje favorite.

Finalisti nagrade „Zlata vrijedan“ 2019. godine
OPG Ivan Katunar, Primorsko-goranska županija
OPG Karlo Šajković, Sisačko-moslavačka županija
OPG Hrvoje Tomurad, Krapinsko-zagorska županija
OPG Božidar Glavaš, Osječko-baranjska županija
OPG Tatjana Hažić, Međimurska županija
OPG Dario Paulišić, Istarska županija
OPG Radoslav Moravec, Varaždinska županija
OPG Ana Knezović, Vukovarsko-srijemska županija
PG Tenagra, Bjelovarsko-bilogorska županija
Obrt Agro Babić, Brodsko-posavska županija
OPG Danijel Horvatić, Zagrebačka županija
OPG Marijana Svetić, Ličko-senjska županija
OPG Denis Bučić, Zadarska županija
OPG Robert Čondić, Požeško-slavonska županija
OPG Mirko Bačani, Koprivničko-križevačka županija
OPG Snježana Mareković, Virovitičko-podravska županija
OPG Mira Zoraja, Splitsko-dalmatinska županija
Obrt Stone, Danijela Blaić, Šibensko-kninska županija
OPG Marko Ficović, Dubrovačko-neretvanska županija
OPG Josipa Jandrlić, Karlovačka županija

Finalisti Mlade nade: 
OPG Katarina Peršurić Bernobić, Istarska županija
Agro-Noršić, Josip Noršić, Grad Zagreb
OPG Ante Sladić, Šibensko-kninska županija

Tko su najbolji poljoprivrednici saznat ćemo u petak 6. rujna 2019. na svečanoj dodjeli nagrada.

Izvor:  https://poljoprivreda.gov.hr

Skip to content