Projekt Slavonija u brojkama: Najviše u poljoprivredi po „glavi“ stanovnika povukla je Virovitičko-podravska županija

Projekt Slavonija, kojim Vlada do 2020. godine u taj dio Hrvatske želi ubrizgati 2,5 milijardi eura iz EU fondova te tako gospodarski i demografski oporaviti i tu poljoprivrednu regiju, neizbježno, po prirodi stvari, obuhvaća i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede.

Plenkovićeva vlada rado se i često hvali tim svojim projektom-čedom i polaže velika očekivanja u nj za oporavak Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a čija proizvodnja bazno počiva na poljoprivredi.

A brojke, podaci Ministarstva poljoprivrede, kažu da su ukupna plaćanja za tu regiju od 18. listopada 2016. do 30. lipnja ove godine obuhvatila 1,7 milijardi kuna. Od pet slavonskih županija najviše je plaćanja, dakako, otišlo najvećoj, Osječko-baranjskoj županiji – 695,02 milijuna kuna, potom Vukovarsko-srijemskoj – 373,5 milijuna, pa Virovitičko-podravskoj – 275 milijuna, 199,4 milijuna Brodsko-posavskoj i 157 milijuna Požeško-slavonskoj županiji. No, zanimljivo je, to nije i redoslijed županija kada je riječ o plaćenim sredstvima po stanovniku, gdje je najviše povukla Virovitička županija – 3411 kuna po stanovniku, slijedi Osječka s 2362, pa Vukovarska s 2206, Požeška s 2136, a najlošije su prošli u Brodskoj županiji, gdje je plaćena 1321 kuna, što je gotovo tri puta manje nego u Virovitičkoj.

U Tolušićevu ministarstvu najavljuju još intenzivnije aktivnosti u sljedećem razdoblju i to ugovaranjem svih projekata iz prošlih natječaja.

Kada je riječ o doprinosu Ministarstva poljoprivrede Projektu Slavonija, treba reći da projektu pribrajaju isključivo sredstva ESI fondova – Program ruralnog razvoja (PRR) i Program za pomorstvo i ribarstvo. Program ruralnog razvoja 2014.-2020. obuhvaća 2,4 milijarde eura, s tim što su od 2014. do danas ukupno raspisana 42 natječaja. Trenutno ih je aktivno deset, ukupne alokacije 1,32 milijarde kuna.

– Od prošle sjednice Savjeta raspisano je osam natječaja, ukupne alokacije 907,6 milijuna kuna – navode u Ministarstvu poljoprivrede. Ugovorena sredstva Programa ruralnog razvoja za pet slavonskih županija iznose 655 milijuna kuna; ponovno najviše najvećoj, OBŽ-u, 185,2, a najmanje Požeškoj, 65,9 milijuna kuna. Otvorenih je natječaja devet, teških 1,320 milijardi kuna, uz uvođenje indeksa razvijenosti u sva otvorena nadmetanja, a u drugoj polovini godine prvi su natječaji za diversifikaciju – usluge, ruralni turizam i ugostiteljstvo, tradicijski obrti.

Za Mjeru 4.1.1. – primarna proizvodnja indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave (JLS) za I. i II. skupinu nosi 20, za III. 10, a za IV. skupinu 5 bodova. Za Mjeru 4.2.1. – prerada, indeks razvijenosti JLS za I. i II. skupinu nosi 20, za III. 12, a za IV. skupinu 8 bodova.

Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, težak 348 milijuna eura, u Projektu Slavonija obuhvaća razvoj akvakulture, trženje i preradu te gospodarski ribolov. Dok su tu povukle Virovitička i Osječka županija, gdje je ugovoreno po 11,2 milijuna kuna, Požeška je s tek simboličnih 14.700 kuna, a Vukovarska i Brodska županija ništa. Ovdje otvoreni natječaji teški su 440 milijuna kuna, s tim što u iduća tri mjeseca slijedi dodatnih 100 milijuna kuna, a obuhvaćaju mjere 1. i 11. U Tolušićevu ministarstvu najavljuju još intenzivnije aktivnosti u sljedećem razdoblju, i to ugovaranjem svih projekata iz prošlih natječaja – oko 400 milijuna eura iz PRR-a, otvaranje novih natječaja s indeksom razvijenosti kao kriterijem, promociju hrvatskih oznaka kvalitete u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom te podizanje svijesti potrošača o važnosti kupnje domaćeg..

Ulaganja u drvnu industriju

U dijelu šumarstva i drvne industrije, na temelju Programa potpora male vrijednosti za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja RH za 2017., Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je nepovratna sredstva potpore male vrijednosti za 37 ulaganja u četiri slavonske županije u ukupnom iznosu od 10,7 milijuna kuna. Najviše je korisnika u Virovitičkoj županiji, 17, slijedi OBŽ sa 11, Vukovarska sa 5, Brodska sa 4, a u Požeškoj županiji za taj dio korisnika nema. Ovaj dio obuhvaća i aktivnosti vezane uz razminiranje šuma i šumskih zemljišta. (www.glas-slavonije.hr; foto: Arhiva)

Skip to content