Ivan Bucić i PP Orahovica šampioni, Ivan Cinkuš vicešampion 3. sajma vina i kulena u Orahovici

U organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, a u sklopu manifestacije Otvaranje turističke sezone u Orahovici, na orahovačkom jezeru je održan 3. sajam vina i kulena.
Na svečanosti otvorenja gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, koja je otvorila sajam, zahvalila je svim sudionicima i čestitala najuspješnijim vinarima i kulenarima.
Direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, Milan Vanđura, na svečanosti otvorenja je istaknuo da je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica organizator ove vrijedne manifestacije, gdje se u Orahovici, koja je značajna kontinentalna turistička destinacija, održava ovaj sajam koji je kontinuitet sajmovanja u gradu Orahovici.

U Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno u Virovitici, osim Viroexpa, jednog od vodećih sajmova u Republici Hrvatskoj, postoji i sajam Agroexpo, u Pitomači izložba proizvoda i usluga, a ovaj u Orahovici je nastavak inicijative sajma Slavin koji je pokrenuo Franjo Kukuruzović, a ovaj, treći po redu Sajam vina i kulena, inicirao je donedavni gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, a nastavlja, sa svojim suradnicima, gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Milan Vanđura je rekao da se na ovom sajmu ocjenjuju najbolja vina i kulen te je čestitao svim sudionicima, a osobito laureatima. Naime, oni koji su najbolji mogu to aplicirati na svoje proizvode, jer je sinonim vremena u kojem živimo sustav kvalitete, a Hrvatska gospodarska komora osobito potiče proizvodnju kvalitetnih proizvoda, prepoznatljivih na hrvatskom tržištu i to dodjelom znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Osobito proizvode sa tim znakovima, ali i ostale proizvode, HGK promovira na akciji „Kupujmo hrvatsko“, kojom se šalje poruka da treba kupovati hrvatske proizvode koji su izuzetno kvalitetni i na taj način čuvati svoja radna mjesta.

Na natjecanje za najbolji kulen, treću orahovačku Kulenijadu, pristiglo je 28 uzoraka kulena proizvođača iz cijele Slavonije.
Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu: Vlado Pleša kao predsjednik te članovi Tomo Trstenjak iz Osijeka i Antun Andelfniger iz Orahovice, a dodijeljeno je deset zlatnih medalja, osam srebrnih, pet brončanih i pet priznanja.
Šampion je, sa 87 osvojenih bodova, Ivan Bucić iz Donje Pištane, osvajač niza medalja na svim hrvatskim kulenarskim natjecanja, dvostruki prvak i aktualni viceprvak Hrvatske. vicešampion je Ivan Cinkuš iz Beljevine.

Na vinskom natjecanju dostavljen je 51 uzorak i, prema ocjeni struke, kvaliteta je više nego dobra. Podijeljeno je 20 zlatnih, 19 srebrnih i 4 brončane medalje te 8 priznanja. Šampion sajma kod bijelih vina je Poljoprivredno poduzeće Orahovica sa Zelenim silvancem 2015. k. berbe, a isto poduzeće slavilo je i kod crnih vina s Frankovkom berbe 2015.
Stručno povjerenstvo ocjenjivanja vina činili su enologinja Ivana Nemet, predsjednica te članovi Blaženka Mozer, Nives Ostrički i Ivica Perak.

Uz vino i kulen, na sajmu su izlagači predstavili i autohtone i tradicijske ruralne proizvode i usluge, eno i gastronomske specijalitete, autohtona događanja i običaje te ponudu ruralnog turizma. (Revo)

Skip to content