U Parku prirode Papuk otvoreno Kamp-odmorište Duboka

Kamp-odmorište Duboka, smješteno u Parku prirode Papuk, svečano je otvoreno za prihvat posjetitelja, a prvi su ga isprobali mali nogometaši iz NK Velika i NK Čačinci. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 milijuna kuna s PDV-om, a financirana je kroz projekt PARCS sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš, čiji je korisnik Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.
Kamp-odmorište Duboka smješteno je u Velikoj, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000m2 te ima ukupno 32 smještajne jedinice kapaciteta do 96 gostiju. Od toga je 11 jedinica opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila.

„Park prirode Papuk godišnje privuče oko 150 do 200 tisuća posjetitelja, a svi oni su u parku, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, boravili samo jedan dan. Zato u ovaj, ali i sve ostale parkove ulažemo više nego ikad prije kako bismo posjetiteljima približili zaštićena područja te ih informirali o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, a parkovima pomogli podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini“, izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Posebna pažnja prilikom izgradnje kamp-odmorišta bila je usmjerena na ekološki pristup korištenja energije i sprečavanja zagađenja. Tako su u kamp instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda te reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada. Dodatno, umjesto asfalta za podlogu u kampu korišteni su kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama.
„Prilikom planiranja i realizacije Kamp-odmorišta Duboka posebna pažnja bila je posvećena zadovoljavanju visokih ekoloških standarda te prilagođavanju prostora invalidima, uključujući i sanitarne čvorove. Osim Kampa, prošle smo godine dovršili i energetsku rekonstrukcija zgrade PP Papuk ovdje u Velikoj, s ciljem postizanja zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Ta je investicija iznosila 1,2 milijuna kuna, a da je uspješna pokazuje i certificiranje zgrade u energetski razred B. Vjerujem da će ove investicije doprinijeti unapređenju doživljaja posjetitelja Parka“, izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.

U kamp-odmorištu nalazi se i centralna servisna stanica u kojoj su smješteni ured i recepcija te sanitarni čvorovi s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom. Kako je naglasio ravnatelj JU Park prirode Papuk Alen Jurenac, glavni cilj izgradnje kamp-odmorišta bio je osigurati infrastrukturu koja bi služila za edukaciju lokalnog stanovništva, odnosno prvenstveno za održavanje višednevnih škola u prirodi. Osim toga, Park do sada nije imao smještajne kapacitete pa će Kamp-odmorište na Papuk privući i osobe željne višednevnog boravka u ovom dijelu Hrvatske. Dodatno je podsjetio i na nedavno predstavljeni projekt Geopriče UNESCO geoparka, vrijedan više od 90 milijuna kuna, u sklopu kojeg će biti izgrađen multimedijalni Geo-info centar u Voćinu i adrenalinski park u Velikoj te uređeni kuća Panonskog mora u Velikoj i dječje igralište.

Rezervacija mjesta u Kamp-odmorištu Duboka može se napraviti putem web shopa Parkovi Hrvatske, a više informacija dostupno je na www.parkovihrvatske.hr. (www.media-val.hr)

Skip to content