Stručno putovanje članova Grupacije vinogradsrstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica u Crnu Goru

Više od trideset članova Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, u kojoj su predstavnici tvrtki – najvećih proizvođača vina s područja Virovitičko-podravske županije: PP Orahovica i Podruma Vineda iz Vukosavljevice te predstavnici Udruga vinogradara i voćara iz Virovitice i Slatine, temeljem odluke Grupacije, bilo je na stručnom putovanju u Crnoj Gori.

Posjetili su tvrtku 13. Jul Plantaže koja u okolici Podgorice ima najveću plantažu vinograda u Europi, površine 2.310 ha, u jednom kompleksu.

Članove Grupacije, pozdravio je i savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jerko Ljubičić, koji je izrazio izuzetno zadovoljstvo posjetom vinogradara Plantažama te im se pridružio u razgledavanju.

Vinogradari i vinari su na Vidikovcu, u središtu najvećeg vinograda u Europi, uz stručno vodstvo Dijane Boljević iz Sektora za vinski turizam, upoznati s autohtonim sortama, klimatskim uvjetima, načinom sadnje i berbom te karakteristikama Ćemovskog polja.

U vinskom podrumu Šipčanik, jedinstvenom vinskom podrumu u Europi, predstavnici Sektora za vinski turizam upoznali su članove Grupacije, s uvjetima u kojima odležavaju vrhunska vina i specijalne rezerve, uz osvrt na barrique proces i premium barrique vina,uz degustaciju pjenušavog vina Crnogorski val, te vina autohtonih sorti i odabranih premium kupaža.

Posjeta je završila obilaskom Starog podruma, najstarije riznice vina, gdje su članovi Grupacije upoznati s procesima proizvodnje ultra premium vina i uvjetima „top“ vinarije, osnovane 2011. godine, u sklopu podruma, koji je počeo s radom još 1963. godine.

Stručno putovanje organizirala je HGK – Županijska komora Virovitica u suradnji s Udrugom vinogradara i voćara Sv. Vinko iz Virovitice.

Temeljem provedene ankete, među članovima Grupacije koji su bili na stručnom putovanju, iskazano je zadovoljstvo organizacijom i realizacijom stručnog putovanja kojim se podiže razina znanja i spoznaja do kuda su došli drugi vinogradari i vinari u proizvodnji i plasmanu vina, a što će im koristiti u vlastitoj proizvodnji i plasmanu vina na tržište. (Anpo)

Skip to content