PILANA IVČA ULAŽE 50 MILIJUNA KUNA U NOVE POGONE: Trafostanica snage jedan megavat osim struje proizvodit će i toplu vodu za sušare u Pilani, gdje će se raditi lijepljene masivne ploče

Već smo pisali kako se u Lukaču radi “punom parom”, a uskoro će započeti i radovi na najvećoj kapitalnoj investiciji u toj općini. Naime, za sada je postavljena trafostanica snage 1 megavat u Pilani Ivča, a razlog je proširenje pogona te tvrtke, odnosno kogeneracija, a u skoroj budućnosti za novu sušaru proizvodit će se struja i topla voda na vlastiti pogon, odnosno na ostatke sirovine, drvnu sječku, te će se izrađivati finalni proizvod, lijepljene masivne ploče od drveta. Cjelokupna investicija iznosi čak 50 milijuna kuna.

– Trenutačno imamo 35 zaposlenih, a s ovom investicijom planiramo zaposliti još toliko osoba, s time da je već sada raspisan natječaj za inženjera drvne tehnologije koji ima iskustva u sušenju drveta – istaknuo je Ivica Mikić, čija pilana ove godine slavi 20 godina od početka rada kada su imali samo dva zaposlena.

Osim Pilane Ivča, Ivica Mikić ima i sestrinsku tvrtku Quercus koja se bavi šumarstvom i preradom drveta za ogrjev, u kojoj zapošljava 50-ak ljudi.

– Prepoznajemo potrebe i europskog i svjetskog gdje se traži upravo ovakav proizvod. Većinom izvozimo u zemlje Europske unije, premda ove godine radimo i s tvrtkama u Turskoj koje su se pokazale kao dobri kupci i poslovni partneri – rekao je Mikić.

Načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić nije krio oduševljenje ovom velikom investicijom na području svoje općine.

– Poznato je da općina Lukač ima najviše pravnih osoba na svom području u ovom dijelu Hrvatske, možda čak i cijele Lijepe Naše. To je još jedna velika investicija koja se najavljuje, a upravo to je na tragu onoga da otvorimo nova radna mjesta i da nam mladi ne odlaze u inozemstvo pored ovog gospodarstva u općini Lukač. Kada smo 2005. godine preuzeli vodstvo u općini, imali smo samo četiri poslovna subjekta, a danas ih je 60. Osim tvrtki Romić promet, Šafram, Prajo beton, Stolarija Samardžija…, Pilana Ivča je također jedna od perjanica našega gospodarstva. Općina daje određene pogodnosti svim gospodarstvenicima oslobađajući ih komunalnih doprinosa, pa je tako toga oslobođena i Pilana Ivča na ovoj investiciji – rekao je načelnik Bukvić.

Postavljanju trafostanice nazočio je i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove te kandidat za župana Igor Andrović.

– Ovaj projekt uistinu ima veliki značaj za općinu Lukač, ali i Virovitičko-podravsku županiju. To je početak velike investicije od 50 milijuna kuna koja će osim razvoja gospodarstva pridonijeti i povećanju zapošljavanja. Njegovom radu će pridonijeti i sama Županija i Razvojna agencija Vidra, a imamo i Panonski drvni centar kompetencija koji je osnovan s ciljem pomoći poduzetnicima koji prelaze iz primarne u finalnu proizvodnju – rekao je Andrović.

Skip to content