PREDAVANJE ETIČNE BANKE U VIROVITICI

 

Na inicijativu LAG-a „Virovitički prsten“, u prostorijama Grada Virovitice, održano je predavanje Etične banke, odnosno Zadruge za etično financiranje iz Zagreba. U sklopu predavanja pojašnjeni su novi načini financiranja projekata s nižim kamatnim stopama, koji se temelje na stvaranju održive ekonomije u financijskom, društvenom i ekološkom smislu, gdje ostvarenje dobiti nije glavni cilj osnivanja i djelovanja. Predavanju su prisustvovali predstavnici poljoprivrednih gospodarstava, poduzeća i civilnog sektora.

Ideja etične banke je stvaranje održivog sustava zdrave ekonomije u financijskom, društvenom i ekološkom smislu. Sama ebanka počiva na modelu zadruge preko Zadruge za etično financiranje (ZEF) koja je osnovana s prvenstvenim ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje ebanke d.d. – prve hrvatske etične razvojne banke. ZEF će biti osnivači jedini vlasnik/dioničar ebanke.

Ebanka će imati standardne bankarske usluge – platni promet, štednju, kreditiranje, osiguravanje likvidnosti, kartično poslovanje, međunarodno plaćanje i brojne druge usluge ali bez naknade. Etična banka neće davati nenamjenske kredite niti će imati dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu te će poticati štednju, edukaciju na području financijske pismenosti i biti na raspolaganju svojim korisnicima kroz brojne savjetodavne usluge na području investiranja, pisanja projektnih prijedloga, razvoja društvenih poduzeća i sl.

Član zadruge može postati svaka fizička ili pravna osoba koja pristaje na pravila ZEF-a i principe etičnog poslovanja. Pristupiti Zadruzi moguće je ispunjavanjem pristupnice na http://pristupnica.zef.hr nakon čega se pristupa informativnom razgovoru. Odbor za članstvo procjenjuje svaku osobu pojedinačno te se nakon donošenja odluke o prihvaćanju  u Zadrugu uplaćuje osnovni članski ulog od 2.500 kn, kasnije i obavezni dodatni članski ulogu za pravne osobe (koji ovisi o njenoj veličini) na poziv Zadruge. Dodatne informacije tko je sve trenutno učlanjen u Zadrugu možete vidjeti na web stranice www.zef.hr.

 

Skip to content