ETIČNA BANKA

Na koji način etična banka namjerava poticati štednju svojih članova?​

Jedna od ključnih uloga etičnih banaka u društvu je i edukacija građana o ulozi novca u ekonomiji. Etične banke smatraju da novac nije samom sebi svrha nego ga treba poimati kao alat za stvaranje dodane vrijednosti. U tom smislu, novac koji samo stoji na nečijem računu nije optimalno iskorišten. Međutim, time ne želimo reći da etične banke ne potiču štednju. Upravo suprotno, s obzirom da etične banke ne odobravaju nenamjenske potrošačke kredite, jasno je da se ostvarivanje potreba građana treba ostvarivati kroz proces stvaranja nove vrijednosti, odnosno štednju. Kako bi to omogućile, etične banke nude nekoliko oblika štednje:
Štednja za socijalni minimum – klijente najslabijeg imovinskog stanja etična banka potiče na štednju kroz iznimno visoke kamatne stope koje se odobravaju za male iznose štednje (do nekoliko tisuća kuna). Na taj način se najugroženijim građanima pomaže u ostvarivanju osnovnih životnih potreba kroz proces štednje. S druge strane, kako iznos štednje bude rastao, tako će i kamata na štednju logaritamski padati prema nuli i poticati građane na drugi oblik štednje: investicijsku štednju.
●     Investicijska štednja – većinu projekata koji budu prijavljeni etičnoj banci banka će nakon analize ponuditi građanima kao mogućnost ulaganja. Na taj način građani će moći svoja sredstva uložiti u konkretne projekte iz svih područja ulaganja etične banke (npr. vjetroelektrane, poljoprivrednu proizvodnju, industriju, IT i tehnološke projekte), ovisno o svojim afinitetima i procjeni rizika napravljenoj od strane kreditnih analitičara etične banke. Prinosi od takvih projekata često bi mogli premašivati prinose na klasičnu štednju u bankama.

Koliki je maksimalni iznos kredita koji je moguće dobiti?

Za fizičke osobe neće postojati unaprijed definiran maksimalni iznos do kojeg će se odobravati krediti, nego će se prilikom evaluacije u obzir uzimati standardni parametri sposobnosti vraćanja kredita poput visine primanja i sl. uz individualni pristup i parametre karakteristične za rad etičnih banaka poput kredibiliteta i vjerodostojnosti osobe koja uzima kredit, njezina ugleda u zajednici, znanja i sposobnosti i sl.
Što se tiče pravnih osoba, maksimalni iznos kreditiranja bit će odobren u omjeru do osam puta višem od iznosa dopunskog zadružnog uloga koji je pravni subjekt uložio u temeljni kapital banke.

Koje vrste kredita će nuditi etična banka?​

Etična banka će pružati svoje usluge pravnim i fizičkim osobama. Etična banka će nuditi sve uobičajene vrste namjenskih kredita, a posebnu pažnju posvetit će financiranju projekata koji potiču:

●     razvoj proizvodnje i inovativne projekte malih i srednjih poduzeća,
●     informatizaciju i razvoj novih tehnologija,
●     energetsku učinkovitost (energetsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada, nabavu i ugradnju obnovljivih izvora energije, gradnju energetski pozitivnih kuća i sl.),
●     proizvodnju i distribuciju zdrave hrane,
●     ekološke projekte (zbrinjavanje otpada, zaštitu biljnih i životinjskih vrsta, održivo iskorištavanje prirodnih resursa),
●     društvene projekte (društveno poduzetništvo, zadruge, tvrtke koje kao primarni cilj imaju ostvarivanje društvene koristi).

Etična banka će biti razvojna banka te će prvenstveno pravnim osobama nuditi kredite za sve namjene koje služe stvaranju dodane vrijednosti i pomažu uspješnom poslovanju (investicijske kredite, garancije, sufinanciranje i predfinanciranje, bridging-loans, cashflow kredite itd.).

Fizičkim osobama će etična banka nuditi povoljne kreditne programe za zadovoljenje osnovnih životnih potreba (kupnju i adaptaciju nekretnine za život, kupnju bijele tehnike, vozila, potrebe obrazovanja, liječenja i sl.), no neće nuditi nenamjenske potrošačke kredite niti će članovi imati mogućnost ulaska u dopušteni minus na računu.

Skip to content