Foto: Matija Rođak; icv.hr

Grad Virovitica

Grad Virovitica je jedna od šest jedinica lokalne samouprave osnivača Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“. 1234. godina je godina u kojoj je Virovitica dobila punopravni status srednjovjekovnog grada. Taj status stekla je pisanom poveljom na temelju koje je Virovitica kao veće selište dobila status povlaštenog trgovišta s odgovarajućim slobodama, a koju je izdao slavonski herceg Koloman, sin kralja Andrije II i brat Bele IV. 1234. godina predstavlja i današnji logotip Grada Virovitice.

Virovitica se u latinskim pisanim ispravama iz 13. stoljeća spominje u obliku Wereuce, Wereuche, Veruche ili Verouche. Taj naziv najvjerojatnije je dobila prema potoku koji se danas zove Ođenica, a silazio je s Bilogore i prolazio pored samog naselja. Sam naziv Virovitica (Virouiticza) prvi put se spominje u Vramčevoj kronici, dok se kasnije u većini povijesnih dokumenata spominje u obliku Werowiticza, Werouitiza ili Verovitiza.

Kao značajni Virovitičani mogu se navesti Mirko Danijel Bogdanić (poznati matematičar i astronom), Fortunat Pintarić (1798-1867; hrvatski skladatelj, franjevac, učitelj pjevanja i orguljanja), Tomislav Maretić (1854-1938; poznati slavist), Jan Vlašimsky (1861-1942; hrvatski skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog i učitelj), Kamilo Kolb (1887-1965; skladatelj orguljaš, zborovođa, glazbeni kritičar, publicist), Miroslav Feldman (1899-1976; književnik), Franjo Fuis (1908-1943; hrvatski novinar i pisac), Franjo Paulik (1921-1995; hrvatski operni pjevač, tenor, solist zagrebačke Opere), Stjepan Trick (1897-1990; slikar), Nikola Trick (1926-1984; slikar) i Teodor Trick (slikar).

Grad Virovitica se nalazi na važnim prometnim pravcima na sjeverozapadu Slavonije. Prema Popisu stanovništva 2011. godine, grad Virovitica je na površini od 178,49 km² imao 21.291 stanovnika, što je 25,10% ukupnog broja stanovnika Virovitičko-podravske županije, dok je gustoća naseljenosti 119 stanovnika/km. U svom sastavu ima 10 naselja: Čemernicu, Golo Brdo, Jasenaš, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Sveti Đurađ, Koriju i Viroviticu. Prema prethodno navedenim pokazateljima, područje grada Virovitice je najgušće naseljeno područje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Sporazume o suradnji i prijateljstvu Grad Virovitica potpisao je s gradom Barcsom (Mađarska), gradom Traunreutom (Njemačka), gradom Vyškovim (Češka), gradom Pakracom, gradom Porečom i gradom Jajcem (Bosna i Hercegovina). Suradnje se odvijaju kroz sportske susrete gradskih uprava, razmjenu učenika, susrete poduzetnika i gospodarskih komora, i slično.

Virovitica je upravno, gospodarsko, kulturno i obrazovno središte Virovitičko-podravske županije, te kao takvo svim stanovnicima i posjetiteljima nudi raznovrsnu i bogatu ponudu različitih sadržaja, te muzejskih, kazališnih, koncertnih, tradicijskih i sportskih zbivanja. Dan grada Virovitice obilježava se 16. kolovoza, što je ujedno i dan sv. Roka.

 

Izvor: Grad Virovitica

 

 

Skip to content