Aktualno

Trgovina nezaobilazna komponenta poslovnog ciklusa

dsc09498

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanca, direktora tvrtke Zanatpromet-trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe, danas je održana 14. sjednica Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica.

Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko-podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije smanjen s 29,85 posto u 2003. godini na 19,91 posto u 2015. godini, dok je u strukturi ukupnih rashoda udio trgovine bio 19,64 posto.
Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2015. godini realiziralo je 213 županijskih tvrtki iz djelatnosti trgovine, a ukupni prihod je iznosio 691,1 milijuna kuna, a ukupni rashodi 674,7 milijuna kuna, tako da je ostvarena razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 16,4 milijuna kuna. (http://www.icv.hr/2016/11/trgovina-nezaobilazna-komponenta-poslovnog-ciklusa/)

Započeli praktični dijelovi majstorskog ispita u jesenskom roku

frizeri-m-iObrtnička komora Virovitičko-podravske županije (OK VPŽ) jedna je od prvih područnih (županijskih) obrtničkih komora koja je od državne samostalnosti Republike Hrvatske započela s provođenjem majstorskog ispita, koji je Zakonom o obrtu iz 1993. godine utvrđen kao javna ovlast Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja. Od početnih 6 ispitnih komisija osnovanih prije 20 godina, sada pri OK VPŽ djeluju ukupno 33 ispitne komisije za polaganje majstorskog ispita i 17 ispitnih komisija za stručno osposobljavanje. Zahvaljujući tome OK VPŽ se može pohvaliti da je u samom vrhu RH po ukupnom broju majstora koji su ispit položili pred njezinim komisijama, tj. čak 1275 majstorica i majstora. U ispitnom roku ove jeseni prijavilo se ukupno 37 kandidata za polaganje majstorskog ispita u 10 zanimanja (automehaničar, dimnjačar, elektromehaničar, fotograf, frizer, kozmetičar, kuhar, natkonobar, slastičar i zlatar), a najbrojniji su ovoga puta kandidati u zanimanju kuhar (7). Od sredine studenog započeo je praktični dio na kojem polaznici moraju putem radnih proba i vježbi i/ili izrade nekog predmeta pokazati da posjeduju vještine koje se zahtijevaju od majstora s iskustvom u konkretnom zanimanju. Majstorski ispit zatim se početkom prosinca nastavlja teoretskim dijelovima koji se polažu pisanjem testova iz strukovnog područja, gospodarstva i pravnih propisa te radne pedagogije. (http://www.icv.hr/2016/11/zapoceli-prakticni-dijelovi-majstorskog-ispita-jesenskom-roku/)

Napreduju radovi na energetskoj obnovi Učeničkog doma Virovitica

radovi-3

U drugoj polovici listopada započeli su radovi na na energetskoj obnovi Učeničkog doma Virovitica u sklopu pilot projekta „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Trenutno su u tijeku radovi na izolaciji vanjskog zida, a osim navedenog, izvest će se i izolacija krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom. Radove izvodi tvrtka Slavić – inženjering d.o.o. iz Virovitice, dok stručni nadzor nad izvođenjem radova provodi tvrtka Croming d.o.o. iz Pitomače.

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u intenzitetu od 30% i Fond za zaštitu okoliša u intenzitetu od 40%. Preostalih 30% sufinancira Virovitičko – podravska županija. Ukupna vrijednost projekta je 1.326.434,21 HRK, dok prihvatljivi troškovi iznose 1.162.334,21 HRK. Nositelj projekta je Učenički dom Virovitica u suradnji s Virovitičko – podravskom županijom i Razvojnom agencijom Virovitičko – podravske županije VIDRA-om. (http://www.icv.hr/2016/11/foto-napreduju-radovi-energetskoj-obnovi-ucenickog-doma-virovitica/)

Užurbano se radi na izgradnji novog nogostupa u Bečkoj ulici u Virovitici

becka-1

Kako prijeti kraj godine, odnosno lošije vremenske prilike, koristi se svaki trenutak za završetak radova na svim dijelovima grada pa tako i na nogostupu u Bečkoj ulici u Virovitici. Naime, nakon što su uređene stare virovitičke ulice Ferde Rusana, Petra Preradovića i gornji dio ulice Matije Gupca ili kako ih stari Mikeši znaju zvati Čoljuk, Marinova i Petrovac svoje obrise dobio je i nogostup u Bečkoj ulici, dugoj čak 770 metara. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji se je i u razgovoru sa sugrađanima informirao o zadovoljstvu izvođenjem radova.

Radovi se odrađuju u okviru sanacije čak 29 nerazvrstanih cesta i nogostupa na području grada Virovitice ukupne vrijednosti čak 7.634.811 kuna. Radi se o sanaciji postojećih nogostupa u gradskim ulicama: Antuna Gustava Matoša, Vatroslava Lisinskog, Ferde Rusana, Matije Gupca, Kralja Petra Krešimira IV, Bečkoj ulici, Ivana Gundulića, Nikole Tesle, Zlatnog Polja, Đure Basaričeka, Ivana Gorana Kovačića, Tome Maretića, dr. Andrije Štampara te 30. svibnja u Milanovcu.

Osim nogostupa asfaltiraju se i makadamske ceste: Rezovački vinogradi V. odvojak u Rezovcu, Svetog Antuna i Hrvatskih žrtava u Svetom Đurđu, nastavak Ulice Slavka Biondića u Rezovačkim Krčevinama te kolničke konstrukcije u Ulici sv. Petra i Pavla u Golom Brdu i Bilogorskoj ulici u Podgorju. (http://www.icv.hr/2016/11/uzurbano-se-radi-izgradnji-novog-nogostupa-beckoj-ulici-virovitici/)

Virovitička Plava tvornica u samo četiri godine svojim aplikacijama osvojila svijet

img_1560Kreativan tim za visokokvalitetna i napredna rješenja po mjeri klijenta
* Virovitička Plava tvornica svoje poslovanje temelji većinom na suradnji s vanjskim partnerima, odnosno 80 posto svog proizvoda izvozi. Najviše rade sa SAD-om, Australijom, zemljama Bliskog istoka, Engleskom, ali i na domaćem tržištu pomažu klijentima u poboljšanju njihova poslovanja
U ljeto 2012. godine dva mlada Virovitičana odlučila su se na vlastiti poslovni pothvat i osnovali su IT tvrtku Plava tvornica. Matej Sudar i Ivica Horvat uz podršku Igora Tomljanovića iskoristili su prednost, jer na našem području nije bilo takvog tipa tvrtke, kreativnost i plasirali Viroviticu na IT kartu Hrvatske. S radom su počeli u rujnu 2012. godine, u kolovozu 2013. ulaze u Poduzetnički inkubator i od tada ne staju. Vođeni svojom vizijom realizirali su zacrtane ciljeve te danas, nakon četiri godine, izrađuju mobilne i Facebook aplikacije, web stranice i e-commerce rješenja za razgranatu mrežu klijenata diljem Hrvatske i u inozemstvu. (http://www.icv.hr/2016/11/iz-virovitickog-lista-viroviticka-plava-tvornica-cetiri-godine-svojim-aplikacijama-osvojila-svijet/)

Tvrtki Jan Spider iz IPARD-a 424.127,19 kuna za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu

janspider-proizvodnjaAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“. Korisniku JAN-SPIDER d.o.o. isplaćeno je 424.127,19 kn za nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme. Korisnik je nabavio traktor, prednji utovarivač, dvije dvoosovinske prikolice, prikolicu za razbacivanje stajnjaka i kultivator, a lokacija ulaganja je u Pitomači. (http://www.icv.hr/2016/11/tvrtki-jan-spider-iz-ipard-a-424-12719-kuna-poljoprivrednu-mehanizaciju-opremu/)

Virovitičko-podravski gospodarstvenici na 19. obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije

img_0949

U petak, 11. studenog, u Križevcima je Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede RH, otvorio 19. obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko–križevačke županije koji se održava do nedjelje 13. studenog.

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica na sajmu se predstavlja sedam izlagača s područja Virovitičko-podravske županije: Agroservis proizvodnja Virovitica, Asel Slatina, Brana Virovitica, D-H Plastenici Pitomača, Dubra Suhopolje, Maloča candles Virovitica i Meta-plast Pitomača.

Svečanosti otvorenja, osim izlagača, s područja Virovitičko-podravske županije prisustvovali su predstavnici Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica. (http://www.icv.hr/2016/11/viroviticko-podravski-gospodarstvenici-19-obrtnickom-gospodarskom-sajmu-koprivnicko-krizevacke-zupanije/)

U HGK – Županijskoj komori Virovitica održan seminar o upravljanju proizvodnjom i poslovanjem po principima lean managementa

dsc09458

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, 10. studenog je u organizaciji tvrtke Sigma savjetovanje i Culmena, a u suradnji s HGK – Županijskom komorom Virovitica, održan seminar o upravljanju proizvodnjom i poslovanjem po principima lean managementa.

Predavači su bili prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić iz tvrtke Culmena i Ana Domitrović iz tvrtke Sigma savjetovanje.

Lean management je u razvijenim zemljama prepoznat kao najsnažniji alat za postizanje poslovne izvrsnosti u proizvodnim i uslužnim tvrtkama te u financijskim institucijama, državnim ustanovama, turizmu i mnogim drugim djelatnostima. Već u prvim mjesecima primjene lean principa dolazi do drastičnih promjena koje su vidljive u smanjenju troškova i zaliha sirovina, materijala i gotovih proizvoda, smanjenju ozljeda na radu, smanjenju proizvodne norme optimizacijom procesa, zatim u povećanju produktivnosti, uklanjanju zastoja, povećanju sigurnosti i ergonomije radnih mjesta, povećanju kvalitete proizvoda, zadovoljstva kupaca i brže naplate potraživanja.
U središtu pozornosti leana uvijek su zaposlenici, njihovo kontinuirano usavršavanje i usavršavanje tvrtki te izbacivanje tzv. otpada iz poslovanja prema principu da je suvišno sve ono za što kupac ne plaća.

Republika Hrvatska će od 2017. godine sufinancirati implementaciju leana poticajnim mjerama.

Na seminaru su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata i institucija s područja Virovitičko-podravske županije. (http://www.icv.hr/2016/11/hgk-zupanijskoj-komori-virovitica-odrzan-seminar-upravljanju-proizvodnjom-poslovanjem-po-principima-lean-managementa/)

Započeli radovi na postavljanju kanalizacije u Svetom Đurđu

sveti-durad-1

Kako su završeni radovi na postavljanju kanalizacije u Golom Brdu te pri kraju radovi u Podgorju započeli su radovi na postavljanju kanalizacije u Svetom Đurđu. Završetkom ovih radova koji će obuhvatiti radove u Ulici 30. Svibnja (84,1 m), Ulici Narodne garde (514,9 m), Ulici Hrvatskih žrtava (88,2 m), Put Sv. Jurja (303,9 m), Vinogradskoj ulici (442,9 m), Prilazu vili (189,6 m), Ulici Svetog Križa (272,6 m) i Mlinskoj ulici (857,8 m) odnosno čak 2754 metra novopostavljene kanalizacijske mreže Sveti Đurađ će riješiti problem otpadnih voda.

Radost početkom radova nije skrivao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Sveti Đurađ Ivan Ćavarušić zahvalivši svima koji iz dana u dan čine sve kako bi Sveti Đurađ postao mjesto što ugodnijeg življenja. Tim povodom gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin još jednom je naglasio da se na sreću približavamo danu kada će kanalizacija doći do svake kuće gdje ljudi žive što je znatno iznad europskog prosjeka i još jedna u nizu stvari po kojima je Virovitica znatno bolja od drugih. http://www.icv.hr/2016/11/zapoceli-radovi-postavljanju-kanalizacije-svetom-durdu/

Započelo asfaltiranje nogostupa u ulici Matije Gupca u Virovitici

matije-gupca-1

Nakon što su odrađeni pripremni radovi započelo je asfaltiranje nogostupa u Ulici Matije Gupca u Virovitici, koja nosi i epitet najduže virovitičke ulice. Radi se o čak 1500 metara nogostupa koji će biti širine 1,4 metra, a vrijednost radova iznosi 654.556,00 kuna.

Radove izvodi tvrtka Ceste d.d. Bjelovar, tvrtka koja je na javnom natječaju izabrana za najpovoljnijeg ponuditelja i obavljaju je u okviru radova na sanaciji nerazvrstanih cesta i nogostupa na području grada Virovitice ukupne vrijednosti 7.634.811,00 kuna. Radove na izgradnji nogostupa obišao je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji nije krio zadovoljstvo dosadašnjim radovima kako na ovom nogostupu tako i na području cijelog grada te što će realizacija svih trenutnih projekata grad učiniti još ljepšim, ali što je najvažnije znatno povećati sigurnost građana. Radove je pozdravio i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Matije Gubec Drago Bašnec zahvalivši gradonačelniku što se nakon ulice Ferde Rusana, đure Basaričeka i izgradnje nogostupa koji Kreševo naselje povezuje s Osnovnom školom Ivane Brlić Mažuranić te uređenje VGŠK-e još jedan veliki projekt odrađuje na prostoru ovog dijela grada odnosno ovog mjesnog odbora. http://www.icv.hr/2016/11/zapocelo-asfaltiranje-nogostupa-ulici-matije-gupca-virovitici/

Svjetski dan dijabetičara obilježen i u Dnevnom boravku GDCK Virovitica

img_1972-smallKorisnici Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica i Udruga dijabetičara Virovitica danas su obilježili Svjetski dan dijabetičara. Top prigodom članovi Udruge su korisnicima Dnevnog boravka mjerili šećer u krvi i krvni tlak s ciljem poticanja razmišljanja o svome zdravlju i potrebi prevencije. Prema riječima Zdenke Mikulčić Drakulić, dopredsjednice Udruge dijabetičara Virovitica, oni koji imaju dijabetes u svojim rukama imaju tri bitna faktora za prevenciju, a to je zdrava prehrana, fizička aktivnost i odlazak k liječniku kako bi propisao terapiju koja je potrebna.

JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda za zakup drvenih turističkih kućica – “Prosinac u gradu”

Na temelju članka 49. Statuta Turističke zajednice grada Virovitice, Turistička zajednica grada Virovitice objavljuje JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda za zakup drvenih turističkih kućica koji možete pročitati ovdje http://www.icv.hr/2016/11/javni-poziv-prikupljanje-ponuda-zakup-drvenih-turistickih-kucica-prosinac-gradu/.

Završeni pripremni radovi na rekonstrukciji nogostupa u Ulici Nikole Tesle u Virovitici

tesla-2Nastavljaju se intenzivne aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji nogostupa i cesta u gradu Virovitici. Tako su završeni pripremni radovi na rekonstrukciji nogostupa u Ulici Nikole Tesle. Na ovaj način jedan od nogostupa koji koriste većinom djeca prilikom odlaska i dolaska u škole uskoro će dobiti novi sloj asfalta što će rezultirati povećanjem sigurnost svih sudionika u prometu. http://www.icv.hr/2016/11/zavrseni-pripremni-radovi-rekonstrukciji-nogostupa-ulici-nikole-tesle-virovitici/

 

Uređena prometna signalizacija na potezu od Osnovne škole IBM do Kraševog naselja

signal-1Nakon što je Policijska uprava Virovitičko-podravska odobrila zahtjev Grada Virovitice za suglasnost obilježavanja novih pješačkih prijelaza na potezu od Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić do Kraševog naselja isti su i obilježeni. Naime izgradnjom novog nogostupa što je znatno povećalo sigurnost svih sudionika u prometu, a osobito djece, nužno je obilježiti nove pješačke prijelaze te i na taj način još više osigurati našu djecu rekao je na ovu temu gradonačelnik Ivica Kirin. http://www.icv.hr/2016/11/uredena-prometna-signalizacija-potezu-osnovne-skole-ibm-do-krasevog-naselja/

 

Nastavak uređenja kanala za oborinsku odvodnju – uređuju se kanali u odvojku Zagrebačke ulice u Čemernici

cemernicaUsporedo s izgradnjom nogostupa i cesta na području grada Virovitice nastavlja se i uređenje kanala za oborinsku odvodnju, a sve u cilju kako bi se na najmanju moguću mjeru spriječile eventualne štete koje mogu prouzročiti ekstremne padaline kojih smo svjedoci u posljednjih nekoliko godina. Tako se trenutno uređuju kanali u odvojku Zagrebačke ulice u Čemernici. http://www.icv.hr/2016/11/nastavak-uredenja-kanala-oborinsku-odvodnju-ureduju-se-kanali-odvojku-zagrebacke-ulice-cemernici/

Grad Virovitica prijavljuje projekt Rekonstrukcija nerazvrstane ceste – Ulica Svetog Križa Milanovac vrijedan više od 9 milijuna kuna

sveti-kriz-1Grad Virovitica prijavit će na natječaj iz Programa ruralnog razvoja „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ projekt Rekonstrukcija nerazvrstane ceste – Ulica Svetog Križa Milanovac. Projekt čija ukupna vrijednost iznosi 9.234.437,00 kuna, a dužina spomenute dionice iznosi čak 1738 metara obuhvaća rekonstrukciju ceste, izgradnji pješačkih i biciklističkih staza, izvedbu oborinske kanalizacije te rekonstrukciju javne rasvjete i EKI mreže. Tako će se na dionici od križanja s Ulicom Zbora narodne garde i 30. svibnja do spoja s Ulicom Zlatnog polja proširiti postojeći kolnik te izvesti obostrana pješačka staza, biciklistička staza sa južne strane te oborinska kanalizacija. Na dionici od križanja s Ulicom Zlatnog polja do II. odvojka Ulice Svetog Križa proširit će se kolnik te osim pješačke staze širine 1.6 metara formirati zatvoreni sustav odvodnje oborinske kanalizacije. Rekonstruirat će se i dionica do Ulice Sjevernjak u Rezovcu koja će osim asfaltiranja kolnika za dvosmjerni promet širine 5,5 metara obuhvatiti i izgradnju pješačke staze širine 1,6 metara te izvedbu oborinske kanalizacije. Projekt je izradila gradska Razvojna agencija VTA. http://www.icv.hr/2016/11/grad-virovitica-prijavljuje-projekt-rekonstrukcija-nerazvrstane-ceste-ulica-svetog-kriza-milanovac-vrijedan-vise-9-milijuna-kuna/

Uređuje se prostor iza virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice

radovi-2Započeli su radovi na uređenju prostora na Trgu bana Josipa Jelačića iza Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. Investitor je Grad Virovitica, a radove izvodi virovitička tvrtka Orban-Mont. U prvoj fazi uklanja se objekt te će se ukoliko, vremenske prilike dozvole, postaviti javna rasvjeta i proširiti cesta što će znatno povećati sigurnost svih sudionika u prometu. http://www.icv.hr/2016/11/ureduje-se-prostor-iza-viroviticke-gradske-knjiznice-citaonice/

 

 

Dekanski sat za novoupisane studente specijalističkog diplomskog studija Menadžmenta Visoke škole Virovitica

img_1764-2U svečanoj dvorani Viro u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održan je dekanski, odnosno pozdravni sat za novoupisane studente 1. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta, smjerovi Destinacijski menadžment i Menadžment malih i srednjih poduzeća. Prema riječima vršitelja dužnosti dekana Visoke škole Olivera Jukića, na ova dva smjera je upisano 30 redovitih studenata. Upisi još traju te je za sada upisano i 8 izvanrednih studenata, a očekuje se da će ta brojka još porasti. Uz vršitelja dužnosti dekana, studentima su dobrodošlicu poželjeli i saborska zastupnica Vesna Bedeković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, kao i djelatnici Visoke škole Virovitica. http://www.icv.hr/2016/11/foto-dekanski-sat-novoupisane-studente-specijalistickog-diplomskog-studija-menadzmenta-visoke-skole-virovitica/

Zahuktali se radovi na obnovi ceste od Virovitice do Lončarice

loncarica

Zahuktali su se radovi na rekonstrukciji gotovo 8 kilometara ceste od Virovitice do Lončarice. Tako je prvi asfaltni sloj postavljen već do Virovitičkih Ribnjaka, kao i na dijelu dionice od strane Lončarice. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je izrazio zadovoljstvo što su nedugo nakon završetka radova na izgradnji ceste, nogostupa i biciklističkih staza kroz Vinkovačku, Vukovarsku i Bilogorsku ulicu u Virovitici započeli radovi i na ovoj dionici.

– Svjedoci smo velikog broja nesreća koje nas ovih dana obasipaju kroz medije, a u tom kontekstu treba gledati sve ove radove tj. u kontekstu povećavanja sigurnosti svih sudionika u ovom slučaju osobito biciklista koji se često voze ovom dionicom. – posebno je naglasio gradonačelnik Ivica Kirin.

Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova Ceste d.d. Bjelovar. http://www.icv.hr/2016/10/zahuktali-se-radovi-obnovi-ceste-virovitice-do-loncarice/

U naselju Zvonimirovo u općini Suhopolje nalaze se ostaci Kelta iz mlađeg željeznog doba

img_1437-smallMinistarstvo kulture Republike, Uprava za zaštitu kulturne baštine, odobrilo je 400.000,00 kuna za programe arheološke baštine u 2016. godini na području Virovitičko-podravske županije. Tako je za istraživanje lokaliteta u Zvonimirovu u općini Suhopolje Institutu za arheologiju i Hrvatskom restauratorskom zavodu odobreno 190.000,00 kuna. Zaštitna arheološka istraživanja u Zvonimirovu su započela 21. listopada, a predviđa se će potrajati do sredine studenog. Riječ je o arheološkom nalazištu na kojem su u dosadašnjem istraživanju pronađeni starohrvatski grobovi bjelobrdske kulture iz 11. stoljeća te veliko keltsko groblje s kraja prve polovice drugoga i trećega stoljeća prije Krista, zbog čega je Zvonimirovo prepoznato u znanstvenoj zajednici ne samo u Hrvatskoj, već i na prostoru cijele srednje i jugoistočne Europe.
Prema riječima znanstvenog savjetnika Instituta za arheologiju Marka Dizdara, to je jedino sustavno istraživano groblje u RH razdoblja mlađeg željeznog doba koje se povezuje s materijalnom ostavštinom Kelta, a ujedno i najveće – do sada je pronađeno 114 paljevinskih grobova. U skoroj budućnosti očekuje se sveobuhvatna prezentacija nalaza u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, odnosno izlaganje široj javnosti. http://www.icv.hr/2016/10/naselju-zvonimirovo-opcini-suhopolje-nalaze-se-ostaci-kelta-iz-mladeg-zeljeznog-doba/

U petak, 4. studenog, svečana premijera predstave SHAKESPEARE PIR

shakespeare-pir

Kazalište Virovitica poziva vas u petak, 4. studenog, s početkom od 19.30 sati na premijeru predstave SHAKESPEARE PIR u režiji Dražena Ferenčine. Predstava je nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Gk Joza Ivakić iz Vinkovaca. Informacije i rezervacije u kazalištu ili na tel. 721 330.

Parodijski hommage unikatnog šarma

Kako je 2016. godina u kojoj obilježavamo 400 godina od smrti Williama Shakespearea, Kazalište Virovitica i Kazalište Joza Ivakić Vinkovci u tekućoj sezoni udružili su snage u radu na projektu naslovljenom njegovim imenom u nezaboravnoj komediji kojoj će se publika htjeti uvijek iznova vraćati. Naime, Shakespeare Pir zapravo je uprizorenje Sabranih djela Williama Shakespearea, ali u znatno ubrzanom tempu i osuvremenjenom izdanju. Stoga je na glumcima, koji su u ovoj predstavi ponovno zaigrali pod ravnanjem virovitičkog kućnog redatelja Dražena Ferenčine, zahtjevan zadatak prebacivanja iz uloge u ulogu, iz komada u komad, u nastojanjima da karikaturalno utjelove čitavu plejadu likova najvećeg dramatičara svih vremena. Tradicija slavonskog pučkog humora koju njeguju obje kazališne kuće pritom će ovoj koprodukciji dati dodatnu primjesu unikatnog šarma kakvu će njihova publika nesumnjivo znati cijeniti i nagraditi gromoglasnim aplauzom. Dok u 21.stoljeću i tehnološkom dobu Shakespeare više nije samo kulturna ostavština nego i brand, ime malo kome nepoznato, ipak se samo rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa. Autorski tim Shakespeare Pira, svjestan upravo te poražavajuće činjenice, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea kako bi gledateljima približio životno djelo engleskog barda. Kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, predstava o kojoj je riječ nastojat će i tragedije i komedije, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea podjednako približiti svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar. http://www.icv.hr/2016/10/petak-4-studenog-svecana-premijera-predstave-shakespeare-pir/

Dobra godina za agrarce: Ostvareni izuzetni rezultati u proizvodnji šećerne repe

20161026_104451

Pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, 26. listopada je u Detkovcu, općina Gradina, održana 74. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica na kojoj se raspravljalo o berbi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na području Virovitičko-podravske županije te o aktualnom stanju u agraru.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, članove Strukovne grupe agrara uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku vlasnik Ivan Gojević koji je istakao da je Agrimex obiteljska tvrtka koja posluje od 2000. godine, a osnovna im je djelatnost ugovaranje poljoprivredne proizvodnje na oko 2.500 ha.

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je berba kasnih usjeva, a prinosi su zadovoljavajući. Šećerna repa je izvađena na 80% površina, a s obzirom na povoljne klimatske uvjete tijekom vegetacije i pravovremeno provedene agrotehničke mjere, ostvareni su izuzetni prinosi i visoka digestija od oko 17% te je 2016. jedna od najpovoljnijih godina u proizvodnji i preradi šećerne repe u Tvornici šećera „Viro“.

Berba duhana (tipa virginija i burley) je završena, a očekuju se nešto niži prinosi od očekivanih zbog šteta nastalih od tuče i mraza, ali zbog povoljnog rasporeda oborina tijekom vegetacije, očekuje se znatno bolja kvaliteta duhana od prošlogodišnjeg. U tijeku je otkup duhana.

Završena je berba soje i suncokreta i ostvareni su zadovoljavajući prinosi.

Berba kukuruza je u tijeku i očekuju se dobri prinosi, iako je cijena kukuruza na tržištu niska.

Na području Virovitičko-podravske županije, u optimalnim agrotehničkim rokovima, završena je sjetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda, kao i sjetva ljekovitog bilja, primarno kamilice, koja je zasijana na više površina nego 2015. godine.

Sjetva pšenice je u tijeku i očekuje se da će biti zasijano manje površina zbog niske cijene pšenice na tržištu.

U voćarstvu i vinogradarstvu ostvareni su nešto niži prinosi od prošlogodišnjih zbog šteta nastalih od tuče.

Zbog dumpinških cijena uvezenih mliječnih proizvoda onemogućen je plasman takvih domaćih proizvoda te je na području Virovitičko-podravske županije zbog smanjenja otkupnih količina mlijeka sa 9000 litara dnevno na 1000 litara dnevno pred zatvaranjem jedini preradbeni kapacitet.

Članovi Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica su istaknuli potrebu donošenja Strategije poljoprivredne proizvodnje. Inzistira se na zaštiti domaće kvalitetne proizvodnje sprečavanjem uvoza nekvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, na način kako je to učinjeno u uređenim zemljama.

Predlaže se da dobitnici poticaja u turizmu trebaju koristiti primarno domaće kvalitetne proizvode. http://www.icv.hr/2016/10/dobra-godina-agrarce-ostvareni-izuzetni-rezultati-proizvodnji-secerne-repe/

 U Virovitici održana radionica o proizvođačkim organizacijama

dsc09424

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Virovitica u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održana je radionica za poljoprivredne proizvođače koji se žele udružiti u proizvođačke organizacije. Tim povodom djelatnici Ministarstva poljoprivrede upoznali su nazočne s načinom i uvjetima za osnivanje proizvođačkih organizacija, postupkom izrade poslovnog plana i potporama za proizvođačke organizacije u okviru mjere “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija” iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

Predavači na radionici bili su Andreja Martonja Hitrec, Dalibor Janda i Tomislav Petrović, a sve nazočne tom prigodom pozdravio je i direktor HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura. http://www.icv.hr/2016/10/virovitici-odrzana-radionica-proizvodackim-organizacijama/

Općina Suhopolje u akademskoj 2016./2017. godini stipendira 28 studenata

dscf3903Načelnik Općine Suhopolje Marijan Brlek na temelju odluke o dodjeli stipendija potpisao je ugovore o dodjeli stipendija u akademskoj 2016./2017. godini s 28 studenata. To je do danas, kako je naglasio načelnik, najveći broj stipendista koje će Općina stipendirati, a koji će u akademskoj 2016./2017. godini primati mjesečni iznos od 500 kuna. U ime studenata načelniku Brleku i Općini Suhopolje zahvalio je Marijo Žunić, student treće godine Katoličko bogoslovnog fakulteta u Đakovu. http://www.icv.hr/2016/10/opcina-suhopolje-akademskoj-2016-2017-godini-stipendira-28-studenata/

Potpisani ugovori za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu četiri odgojno-obrazovne ustanove grada Virovitice

mg_9085-1

U nazočnosti gradonačelnika Ivice Kirina i ravnateljice Razvojne agencije VTA Tihane Harmund u prostorijama Grada Virovitice potpisani su ugovori za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole “Vladimir Nazor”, Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i njihove područne škole u Čemernici te zgrade Dječjeg vrtića “Cvrčak” na Trgu Ante Starčevića.
Ugovore s projektantskim studijima su potpisali ravnatelji navedenih odgojno-obrazovnih ustanova Sanjica Samac, Josip Strmečki te Anka Tomac.

Izrada projektne dokumentacije se financira u okviru pilot-projekta “Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” i to sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dokumentaciju priprema gradska Razvojna agencija VTA.

Ugovori obuhvaćaju izradu stojarskog, građevinskog i elektrotehničkog projekta, a odnose se odnose na mjere toplinske izolacije vanjske ovojnice, poboljšanje toplinskog sustava grijanja, rasvjete, rekonstrukciju stolarije…

Natječaj na koji će navedeni projekti biti prijavljeni najavljen je već za sljedeći mjesec. Investicijama vezanima uz energetsku obnovu Grad Virovitica smanjuje troškove potrošnje energije u školama, a ušteđena sredstva će se uložiti u kupnju opreme te općenito poboljšanje uvjeta boravka učenika i djelatnika. http://www.icv.hr/2016/10/potpisani-ugovori-izradu-projektne-dokumentacije-energetsku-obnovu-cetiri-odgojno-obrazovne-ustanove-grada-virovitice/

Uređuju se kanali za oborinsku odvodnju u Ulici Svetog Križa u Milanovcu

sveti-kriz-1

Kako bi i dalje Virovitica bila jedan od rijetkih gradova koji je na kvalitetan način riješio problem oborinskih voda gotovo svakodnevno s radi na sanaciji kanala za obirinsku odvodnju. Trenutno se radi na uređenju kanala u Milanovcu, točnije u Ulici Svetog Križa.

– Grad će ovih dana predati dokumentaciju za provedbu projekta uređenja cesta i nogostupa u naselju Milanovac u okviru kojeg se planira urediti cesta i nogostup i u ovoj ulici. U konačnici ova cesta se planira proširiti, a postojeći kanal zacijeviti rekao je prilikom obilaska radova virovitički gradonačelnik Ivica Kirin

Naime na svojim stranicama Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je preneseno priopćenje Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju  o najavi novog natječaja iz Programa ruralnog razvoja „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ na koji će Grad Virovitica prijaviti projekt uređenja ceste i nogostupa u naselju Milanovac.

Sanacija pukotina na košarkaškom igralištu na virovitičkoj VeGeŠKi

kosarkasko-igralise-vgskKako bi klinci, ali i oni malo stariji i dalje uživali igrajući košarku na jednom od omiljenih mjesta igralištu na VeGeŠKi, odlučili smo sanirati pukotine na asfaltu koje je prouzročio zub vremena rekao je prilikom obilaska radova na spomenutom igralištu virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Naime pukotine će se očistiti zatim sanirati bitumenskom masom te kolnik završno očistiti. Ovu akciju posebno su pozdravili i članovi muškog i ženskog košarkaškog kluba koji ovo igralište i dalje koriste za treninge u ljetnim mjesecima. http://www.icv.hr/2016/10/sanacija-pukotina-kosarkaskom-igralistu-virovitickoj-vegeski/

Raspisan Javni poziv za Pješački most preko rijeke Ođenice u Ulici Petra Preradovića u Virovitici

most-preradovicU tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole za Pješački most preko rijeke Ođenice u Ulici Petra Preradovića u Virovitici. Grad Virovitica je raspisao Javni poziv za uvid u spis predmeta pa se pozivaju sve zainteresirane stranke da izvrše uvid. Kako je o ovom projektu rekao gradonačelnik Ivica Kirin, radi se o iznimno opasnom mjestu za sve građane budući da je most doista frekventan. Stoga se odlučilo krenuti u bespoštednu borbu projektima kako bi se prvenstveno povećala sigurnost svih sudionika u prometu, a osobito djece. http://www.icv.hr/2016/10/raspisan-javni-poziv-pjesacki-most-rijeke-odenice-ulici-petra-preradovica-virovitici/

U novom broju Virovitičkog lista pročitajte

Potražite na kioscima diljem Virovitičko – podravske županije novi broj Virovitičkog lista u kojemu donosimo najnovije vijesti s našeg područja…

 • U Virovitici nastavljeno provođenje projekta besplatnog prijevoza starijih osoba
 • Grad Virovitica nastavlja ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove
 • Zajednica udruga Hvidri Virovitičko-podravske županije održala izvještajnu skupštinu
 • Uručene zahvalnice višestrukim darivateljima krvi
 • Vatra oduševila s dva akustična koncerta u Kazalištu Virovitica
 • Pobjeda rukometašica Pitomače i poraz Tvin Virovitice, Viro Virovitica u derbiju slavila protiv Slatin

Započeli radovi na izgradnji nogostupa u Ulici A. G. Matoša – još jedan prilaz školi novim nogostupom

a-g-matosa

Započeli su radovi na rekonstrukciji nogostupa u Ulici Antuna Gustava Matoša u Virovitici. Na taj način nakon ulica na potezu od Kraševog naselja do Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić i drugi prilaz školi dobiva novi nogostup odnosno onaj koji Osnovnu školu povezuje s Ulicom Stjepana Radića.

Kao što sam već rekao djeca su nam prioritet i toga se držimo i zato sam iznimno sretan što su započeli radovi i na ovom nogostupu. Na taj način uredili smo nogostupe na potezu od Zlatnog Polja i Ulice Zbora narodne garde preko Vukovarske i Vinkovačke ulice pa sve do Kraševog naselja, Ulice Đure Basaričeka i Rusanove ulice i na taj način sigurno znatno povećali sigurnost djece na putu do svoje škole rekao je vidno zadovoljan virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. http://www.icv.hr/2016/10/zapoceli-radovi-izgradnji-nogostupa-ulici-a-g-matosa-jos-jedan-prilaz-skoli-novim-nogostupom/

Započeli pripremni radovi na izgradnji nogostupa u Ulici kralja Petra Krešimira IV od Ulice Stanka Vraza do Ulice Matije Gupca

kresimir-1

Započeli su pripremni radovi na izgradnji nogostupa u Ulici kralja Petra Krešimira od Ulice Stanka Vraza do Ulice Matije Gupca u Virovitici. Na ovom potezu nije bilo nogostupa te će se na ovaj način znatno povećati sigurnost naših građana koji prolaze ovom ulicom.

Radovi su odrađeni u okviru sanacije čak 29 nerazvrstanih cesta i nogostupa na području grada Virovitice ukupne vrijednosti čak 7.634.811,00 kuna. Radi se o sanaciji postojećih nogostupa u gradskim ulicama: Antuna Gustava Matoša, Vatroslava Lisinskog, Ferde Rusana, Matije Gupca, Kralja Petra Krešimira IV, Bečkoj ulici, Ivana Gundulića, Nikole Tesle, Zlatnog Polja, Đure Basaričeka, Ivana Gorana Kovačića, Tome Maretića, dr. Andrije Štampara te 30. svibnja u Milanovcu

Osim nogostupa asfaltiraju se i makadamske ceste: Rezovački vinogradi V. odvojak u Rezovcu, Svetog Antuna i Hrvatskih žrtava u Svetom Đurđu, nastavak Ulice Slavka Biondića u Rezovačkim Krčevinama, te kolničke konstrukcije u Ulici sv. Petra i Pavla u Golom Brdu i Bilogorskoj ulici u Podgorju.

Također, nekoliko cesta u gradu i prigradskim naseljima presvući se novim slojem asfalta: Ferde Rusana, Augusta Šenoe, Trg kralja Petra Svačića, Eugena Kumičića, Dobriše Cesarića i Mate Lovraka te Zadnji Jarak u Golom Brdu i Stari Rezovac u Rezovcu.

Uz navedeno sanirat će se i put od Ulice Slavka Biondića u Rezovačkim Krčevinama do Šumske ulice na cesti prema Jasenašu. http://www.icv.hr/2016/10/zapoceli-pripremni-radovi-izgradnji-nogostupa-ulici-kralja-petra-kresimira-iv-ulice-stanka-vraza-do-ulice-matije-gupca/

Saborska zastupnica i bivša dekanica VŠMTI Vesna Bedeković donirala 100-tinjak knjiga Knjižnici u Pitomači

14632821_10202443398844075_918939201160171793_nU sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Pitomača održalo druženje sa saborskom zastupnicom i bivšom dekanicom Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Vesnom Bedeković.  Druženje je započelo u laganom tonu, sa ženama iz Udruge Katarina Zrinski, a potom s korisnicima knjižnice. Među prisutnima bili su i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Damir Begović te nekolicina vijećnika i vijećnica općine Pitomača. Nakon uvodnih pozdrava vršiteljice dužnosti ravnateljice Knjižnice i čitaonice Pitomača Irene Gavrančić, saborska zastupnica Vesna Bedeković uručila je donaciju 120-ak knjiga Knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a za zahvalu, uručen joj je buket i prigodna šalica. http://www.icv.hr/2016/10/saborska-zastupnica-i-dekanica-vsmti-vesna-bedekovic-donirala-100-tinjak-knjiga-knjiznici-u-pitomaci/

“Igrajmo se zajedno” u Udruzi “Prvi znak”

14671102_1213521218707811_6468486054401622377_nKorisnici Udruge “Prvi znak” Virovitica započeli su ciklus grupnih radionica pod nazivom “Igrajmo se zajedno” u sklopu projekta “Podignimo svijest o autizmu!”. Radionice se odvijaju pod stručnim vodstvom radne terapeutkinje i volonterki, učenica 5. razreda medicinske škole. Projekt financira Hrvatska elektroprivreda d. d.

 

Jedini američki koledž u Hrvatskoj predstavljen u Strukovnoj školi Virovitica

n_1024_3

U knjižnici Strukovne škole Virovitica u svrhu profesionalne orijentacije održano je predavanje za učenike završnih razreda četverogodišnjih usmjerenja. Predavanje je organizirano u suradnji s RIT Croatia, na kojem je Ivan Mikić predstavio četverogodišnji preddiplomski stručni studij Međunarodnog poslovanja koji se izvodi na tom studiju. RIT Croatia, donedavno poznat kao Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT), jedini je američki koledž u Hrvatskoj. Osnovan je 1997. kao podružnica američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology (RIT) u Rochesteru, država New York. Danas se RIT Croatia nalazi na dvjema lokacijama u Hrvatskoj, u Dubrovniku i Zagrebu.

Učenici su dobili različite promotivne materijale tijekom predavanja, ali su mogli čuti i osobna iskustva predavača koji je i sam diplomant spomenutog studija. Na studiju postoje smjerovi: Međunarodno poslovanje, Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima te studij Informacijske tehnologije.

Maturanti su s velikim zanimanjem pratili predavanje, a tko zna, možda dogodine netko postane i njihov student! http://www.icv.hr/2016/10/jedini-americki-koledz-hrvatskoj-predstavljen-strukovnoj-skoli-virovitica/

Blagoslov kruha u Dječjem vrtiću Suhopolje

20161026_092050

U znak zahvalnosti za plodove zemlje i ove je godine u Dječjem vrtiću Suhopolje održan blagoslov kruha u srijedu, 26. listopada u prijepodnevnim satima. Uz prisustvo brojnih roditelja, djedova, baka, teta i ostalih dragih osoba, djeca su održala kratku priredbu. Pjesmom su iskazali radost koju imaju samo oni te tako razveselili sve prisutne.
Velečasni Mario Večerić blagoslovio je kruh i sve što su djeca za ovu prigodu donijela i napravila sa svojima kod kuće. Predstavnici Općine Suhopolje, načelnik Marijan Brlek i gospodin Dražen Čimin svojim su dolaskom uveličali svečanost i sami donijeli prigodne proizvode na blagoslov.

Svi su se veselili zajedničkom blagovanju i to je bila prigoda za druženje i još bolje međusobno upoznavanje u vedrom i veselom okruženju. http://www.icv.hr/2016/10/foto-blagoslov-kruha-djecjem-vrticu-suhpopolje/

Aktivno sudjelovanje Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” na 1. hrvatskom kongresu o mentalnom zdravlju djece i mladih

psihologija-u-zastiti-mentalnog-zdravlja-cover-2_

Od 28. do 29. listopada u Zagrebu je održan 1. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Mentalno zdravlje djece i mladih – imperativ za budućnost“. Kongres je organiziralo Hrvatsko društvo za mentalno zdravlje djece i adolescenata Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s više bolnica u zemlji.

Na Kongresu su ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije aktivno sudjelovali profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda i ravnatelj Zavoda prim. mr. sc Miroslav dr. Venus, i to stručnim radom na temu „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih“.
Svrha je sudjelovanja bila predstaviti projekt koji se pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ provodi od 2010. godine te publikaciju autora Siniše Brlasa „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih“. http://www.icv.hr/2016/10/aktivno-sudjelovanje-zavoda-javno-zdravstvo-sveti-rok-1-hrvatskom-kongresu-mentalnom-zdravlju-djece-mladih/

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica u sklopu projekta “Vrijedne ruke” sudjelovali u ukrašavanju grada

20161024_123118Stigla nam je još jedna prekrasna jesen… Kao i svake godine, ponijela je svoj kist i obojala baš svaki list. Tako se i naša Virovitica ukrašava cvijetnim gredicama. Marljivim radnicima Flore Vtc i djelatnicima javnih radova ove su se godine pridružili i učenici Industrijsko–obrtničke škole Virovitica, zanimanja vrtlar. Pod „budnim okom“ Nedjeljke Županić i nastavnice Vlaste Honjek-Golinac, učenici su djelovali u sklopu projekta “ Vrijedne ruke“ koji je osmišljen u školi s ciljem proširenja znanja iz struke, a u suradnji s tvrtkom Flora Vtc, Ekološkim društvom Virovitica i Gradom Virovitica. http://www.icv.hr/2016/10/ucenici-industrijsko-obrtnicke-skole-virovitica-sklopu-projekta-vrijedne-ruke-sudjelovali-ukrasavanju-grada/

Nastavlja se obogaćivanje društvenog života u Milanovcu

img_9738-customMještani Milanovca zajedno s članovima Vijeća mjesnog odbora svakodnevno nastoje poboljšati društveni život u ovom virovitičkom prigradskom naselju. Tako su nakon niza organiziranih dobrovoljnih akcija , od kojih možemo izdvojiti uređenje fasade na mjesnom domu i njezino oslikavanje te uređenja klupi oko nogometnog igrališta, ovih dana nabavljeni stol za stolni tenis i stolni nogomet. U mjesnom domu aktivno djeluje i Udruga umirovljenika Milanovac čija druženja su nadaleko poznata i samim tim iznimno posječena. Rad mještana pohvalio je i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Alen Vidak te uz zahvalu svima koji sudjeluju u brojnim dobrovoljnim akcijama te obogaćivanju društvenog života Milanovca pozvao svoje sumještane da se ako vole stolni tenis ili stolni nogomet jave u prostor mjesnog doma koji je svakodnevno otvoren. Prema riječima članova Vijeća mjesnog odbora Milanovac u planu je i organizacija natjecanja u stolnom tenisu, stolnom nogometu i kartanju bele. http://www.icv.hr/2016/10/nastavlja-se-obogacivanje-drustvenog-zivota-milanovcu/

OŠ V. Nazor ove godine slavi 20 godina rada GLOBE programa

20161027_153427

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE, čije puno ime glasi Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša, obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Program je 1995.pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa.

Povodom proslave 20 godina GLOBE programa u OŠ Vladimir Nazor Virovitica organizirano je prigodno oslikavanje igrališta nakon kojega su učenici 5. i 6. razreda, držeći se za ruke oko naslikane Zemlje, htjeli poslati jedinstvenu poruku: „Čuvajte naš planet-priroda vas treba!“. U oslikavanju su pomogle i učenice 8.d razrednog odjela te njihova nastavnica Nikolini Mihić. http://www.icv.hr/2016/10/os-v-nazor-ove-godine-slavi-20-godina-rada-globe-programa/

MALOČA CANDLES: “Svijeće s potpisom” prepoznate i na europskom tržištu

maloca-candles-2Obrt Maloča Candles za proizvodnju, trgovinu i usluge, vlasnika Tomislava Maloče iz Čemernice, na tržištu se pojavio u travnju 2014. godine s vizijom stvaranja i proizvodnje svijeća koje će biti kvalitetnije, ljepše, inovativnije, s dužim vijekom gorenja i ugodnim mirisima, jednostavno drukčije od onih koje se mogu kupiti u velikim centrima. Odmah na početku orijentirali su se na kvalitetu i odlučili na tržište izići s obrtom koji će nositi njihovo ime – Maloča. Jedino tako, istaknuo je njegov vlasnik Tomislav Maloča, mogu garantirati za svaki proizvod jer ga potpisuju nečime što im je sveto – obiteljskim prezimenom, a otuda dolazi i njihov slogan “Svijeće s potpisom”.
No, da nije sve ostalo samo na tome, nego da su svoju proizvodnju proširili lampionima s porukom kojih ima desetak vrsta i jedinstveni su u Hrvatskoj, govori o tome da su našem tržištu htjeli dati nešto čime će potvrditi svoje namjere od samog postanka, a to je potvrdio i vlasnik obrta Tomislav Maloča. http://www.icv.hr/2016/10/maloca-candles-svijece-s-potpisom-prepoznate-europskom-trzistu/

Za zaštitu arheološke baštine na području Virovitičko-podravske županije 400.000,00 kuna

dvorac-vtc-600Ministarstvo kulture RH, Uprava za zaštitu kulturne baštine, odobrilo je 400.000,00 kuna za programe arheološke baštine na području Virovitičko-podravske županije u 2016. godini. Tako će se za Sjenjak u Novoj Bukovici izdvojiti 80.000,00 kuna Institutu za arheologiju za istraživanje lokaliteta gdje se nalaze ostaci iz brončanog i mlađeg željeznog doba. Gradski muzej iz Virovitice dobio je 130.000,00 kuna za istraživanje srednjovjekovne nizinske utvrde (kula i zapadni ulaz). Osim toga, 190.000,00 kuna je izdvojeno za istraživanje lokaliteta u Zvonimirovu (Institut za arheologiju i Hrvatski restauratorski zavod). http://www.icv.hr/2016/10/zastitu-arheoloske-bastine-podrucju-viroviticko-podravske-zupanije-400-00000-kuna/

Mlađi osnovnoškolci uživali u dogodovštinama Sonje i njezina dva palca

img_1338-small

U Kazalištu Virovitica glumice Snježana Lančić Prpić, Vlasta Golub i Sara Lustig odigrale su predstavu “Palac Sim i palac Tam” za učenike od 1. do 4. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje. Mlađi osnovnoškolci uživali su u predstavi nastaloj u koprodukciji Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta iz Požege, inspiriranoj slikovnicom popularne i nagrađivane hrvatske spisateljice i dramatičarke Silvije Šesto te u režiji Damira Mađarića.

Istu predstavu imat će priliku u petak, 28. listopada, u 11 sati pogledati i učenici Osnovne škole Suhopolje. http://www.icv.hr/2016/10/mladi-osnovnoskolci-uzivali-dogodovstinama-sonje-njezina-dva-palca/

Pridruži se natječaju “Najbolji selfie u knjižnici”

dhk

Hrvatsko knjižničarsko društvo pokrenulo je natječaj za “Najbolji selfie u knjižnici” na temu “Što mi znači knjižnica”. Natječaj je otvoren od 1. do 25. listopada 2016. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti u razmatranje.

KAKO SE PRIJAVITI?

1. Fotografiju treba objaviti na Facebook stranici HKD-a, odnosno događanju: Dan hrvatskih knjižnica (poveznica).
2. Uz fotografiju obavezno dodati: hashtag: #danhrvatskihknjižnica2016 i označiti (tagirati) knjižnicu u kojoj je fotografija slikana.

Javno proglašenje pobjednika bit će na Svečanoj proslavi Dana hrvatskih knjižnica 11. studenog 2016. godine u Zagrebu, a istog će se dana u knjižnicama u kojima su snimljene pobjedničke fotografije autorima uručiti nagrade.
Obavijest o nagradama biti će objavljena na mrežnim stranicama i Facebook stranici Hrvatskog knjižničarskog društva.

Kriteriji natječaja:

 • Natječaj je javan.
 • Poslani selfie (auto-portreti ili fotografija više osoba) ne smije biti prethodno objavljen.
 • U izbor će ući isključivo fotografije koje su snimljene i tagirane(označene) u nekoj knjižnici u RH.
 • Svi koju sudjeluju imaju pravo putem svog Facebook profila poslati samo jedan selfie na natječaj.
 • Za prva tri najbolja (prema ocjeni žirija čiji su članovi knjižničari) osigurane su nagrade.
 • Sudjelovanjem u natječaju autor fotografije pristaje na njezino objavljivanje i javno korištenje.

Pridruži se natječaju “Najbolji selfie u knjižnici”

Radionica i pričaonica “Čitamo i pišemo kroz igru i zabavu” u GKČ Virovitica

14876348_10206545428308966_180729523_o

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema “Čitam sto na sat”, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica je u suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor, održana radionica i pričaonica pod nazivom “Čitamo i pišemo kroz igru i zabavu”. Na radionici su sudjelovali učenici osmog razreda s profesoricom Marinom Štefanac. Riječ je bila o radionici čitanja, pisanja i izražavanja, a na temelju rečenica koje su sami napisali, učenici su međusobno pokušavali dokučiti što rukopis i sadržaj govori o osobi i njenom karakteru. Također, okušali su se u brzom čitanju, kao i jezikolomki kako bi uvidjeli koliko su im razvijene vještine čitanja. Radionicu je vodila voditeljica Dječjeg odjela virovitičke knjižnice Mirjana Kotromanović. http://www.icv.hr/2016/10/foto-radionica-i-pricaonica-citamo-i-pisemo-kroz-igru-i-zabavu-u-gkc-virovitica/

Virovitičko-podravska županija prijavila na EU natječaj projekte za sustave navodnjavanja Đolta i Novi Gradac Detkovac

navodnjavanjeVirovitičko-podravska županija je 26. listopada prijavila dva projekta za sustave navodnjavanja na natječaj za provedbu podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, provedba tipa operacije 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” . Radi se o sustavima navodnjavanja Đolta veličine oko 200 hektara i Novi Gradac-Detkovac veličine oko 750 hektara. Ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 59 milijuna kuna, od čega je vrijednost sustava navodnjavanja Đolta oko 15 milijuna, a Novi Gradac-Detkovac oko 45 milijuna kuna. Prema riječima županijskog pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igora Androvića, s ta dva nova sustava koja su danas prijavljena i uz postojeći sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška koji je pri završetku, Virovitičko-podravska županija bi trebala biti pokrivena s ukupno 2.300 hektara površine pod sustavom navodnjavanja. No tu se neće stati, u fazi projektiranja je sustav navodnjavanja Lukač koji bi se trebao prostirati na oko 1.000 hektara te sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza veličine oko 800 hektara. (http://www.icv.hr/2016/10/viroviticko-podravska-zupanija-prijavila-eu-natjecaj-projekte-sustave-navodnjavanja-dolta-novi-gradac-detkovac/)

Oliver Jukić imenovan za vd dekana Visoke škole za manadžment u turizmu i informatici u Virovitici

oliver-jukic-2Nakon što je Vesna Bedeković postala saborskom zastupnicom, za vršitelja dužnosti dekana Visoke škole za manadžment u turizmu i informatici u Virovitici imenovan je dr. sc. Oliver Jukić prof.v.š. dosadašnji prodekan za nastavu.

S Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici surađuje od samih početaka 2007. godine kao asistent, potom i kao v.d. pomoćnika dekana za nastavu te konačno kao prodekan za nastavu, profesor visoke škole i voditelj Centra za istraživanje i razvoj.

Član je strukovnih organizacija IEEE i IWA, autor je više od dvadeset znanstvenih i stručnih radova objavljivanih na konferencijama i u časopisima u zemlji i inozemstvu. Na međunarodnoj konferenciji MIPRO 2010 originalni znanstveni rad “ABCDE – Alarm Basic Correlations Discovery Environment” proglašen je jednim od tri najbolja rada cijele konferencije, u konkurenciji od preko 350 znanstvenih/stručnih radova iz 20 zemalja svijeta. Na međunarodnoj konferenciji MIPRO 2015 originalni znanstveni rad “Improving city infrastructure resilience capacity: water-supply network case study” proglašen je jednim od tri najbolja rada savjetovanja “Telekomunikacije i informacije”, u konkurenciji od 57 znanstvenih/stručnih radova iz 15 zemalja svijeta. U suradnji s kolegicom pred. Marijanom Špoljarić, prof., autor je prvog udžbenika Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici “Uvod u građu računala”, te udžbenika “Uvod u telekomunikacijske mreže”.

Ministar Tolušić o poticajima preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju: Hitno promijenite uredbu, to nije moralno i nije normalno

ds

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja 2015. godine. Zbog toga je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je djelovanje na razini Vlade RH kako bi se u budućnosti korigirao način ostvarivanja poticaja za korištenje poljoprivrednog zemljišta preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon što su prijavljeni slučajevi upisivanja u ARKOD temeljem zemljišta koje je u tuđem vlasništvu.

– Nisam znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno – kazao je ministar u izjavi za emisiju “Tema dana” Hrvatske radiotelevizije.

Tema emisije bila je nova afera u hrvatskoj poljoprivredi koja je izbila nakon što su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrili da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine kada je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka. http://www.icv.hr/2016/10/ministar-tolusic-poticajima-agencije-placanje-poljoprivredi-ribarstvu-ruralnom-razvoju-hitno-promijenite-uredbu-to-nije-moralno-nije-normalno/

Tomislav Tolušić za 24sata: Za Slavoniju kroz četiri godine 2,5 milijardi eura

img_1423

Novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo što je došao na tu funkciju i obećao da će raditi na razvoju cijele Hrvatske, a pogotovo Slavonije, trenutačno najsiromašnije hrvatske regije.

– Ne možemo bježati od problema u poljoprivredi u cijeloj Hrvatskoj. Čast mi je da smo dobili priliku pokazati da HDZ može napraviti velike pomake – rekao je Tolušić za 24sata.

Kao prioritet istaknuo je rješavanje problema u projektu ruralnog razvoja:

– Moramo dati novce poljoprivrednicima kad ih već imamo na raspolaganju. Postoje novci, ali nema natječaja ili su oni blokirani. Moramo riješiti i problem neiskorištenog zemljišta – kazao je Tolušić.

Na pitanje što možemo za četiri godine očekivati u Slavoniji:

– Namjera nove hrvatske vlade, dobrim dijelom bit će provođenje projekta “Slavonija”, da kroz EU fondove i poljoprivredu uložimo preko 2,5 milijarde eura u Slavoniju kroz predstojeće četiri godine. To je po meni realno izvedivo, volio bih da je Slavonija na razini Austrije i to je moja namjera. Dat ću sve od sebe da to tako bude – rekao je Tolušić. http://www.icv.hr/2016/10/tomislav-tolusic-24sata-slavoniju-cetiri-godine-25-milijardi-eura/

Objavljen natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada

fzoeu

Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti makismalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade. Danas je objavljen javni poziv za predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada, u sklopu kojeg će se zaprimati prijave do 17. siječnja, a sve s ciljem dodjele ukupno 147 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Stanari višestambenih zgrada će moći dobiti makismalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade. Naime, danas je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo javni poziv na kojeg će se moći javiti ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrada (predstavnik suvlasnika) ili upravitelji zgrada u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade. Poziv će biti otvoren do 17. siječnja, do kad će se zaprimati projekti, a u ovom prvom krugu natječaja će se ukupno dodijeliti 147 milijuna kuna bespovratnih poticaja. Dio je to od 70 milijuna eura, koliko Hrvatskoj za ovu namjenu stoji na raspolaganju do 2020. godine. http://www.icv.hr/2016/10/objavljen-natjecaj-sufinanciranje-energetske-obnove-visestambenih-zgrada/

Hrvatska i dalje ruši rekorde u povlačenju EU sredstava – po prvi puta smo prešli 6 milijardi

tomislav-tolusic-092015-1-1

Ministar Tolušić: „Hrvatska je na putu uspjeha i na njemu namjerava ostati do kraja financijskog razdoblja!“

Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 10,7 milijardi eura iz fondova Europske unije koje treba potrošiti do 2023. godine. Prema podacima Ministarstva financija Hrvatska je u prvih 10 mjeseci ove godine povukla 6,286 milijardi kuna i tako ostvarila najveći uspjeh od kada ima pristup novcima iz EU fondova.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, dok se ove godine i to značajno promijenilo.

„Ovo je već sada najuspješnija godina u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali nećemo se tu zaustaviti. Do kraja godine imamo još gotovo 80 dana u kojima se puno toga može napraviti. Zahvaljujući upornom radu i dobroj koordinaciji svih tijela u Sustavu, Hrvatska je napokon krenula putem uspjeha i uvjeren sam da će na njemu ostati do kraja ovog financijskog razdoblja“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ovakav uspjeh ponajviše je rezultat dobre koordinacije tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima što je u konačnici dovelo do brže pripreme i objave natječaja te bolje realizacije projekata. Dodatnim pojednostavljenjem sustava i procedura EU fondova te izmjenama operativnih programa omogućit će se još veći porast iskorištenosti fondova. (http://www.icv.hr/2016/10/hrvatska-rusi-rekorde-povlacenju-eu-sredstava-po-prvi-puta-smo-presli-6-milijardi/)

Uređuju se kanali u Ulici Svetog Antuna u Svetom Đurđu

djuradNakon što je asfaltirana ulica Svetog Antuna u Svetom Đurđu djelatnici Ceste d.d. Bjelovar u okviru redovnog održavanja iskopali su kanale za oborinsku odvodnju te dio postojećeg puta. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik ivica Kirin izrazivši zadovoljstvo viđenim, a radove je pozdravio i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ivan Ćavarušić zahvalivši gradonačelniku i djelatnicima Gradske uprave na prepoznavanju problema mještana Svetog Đurđa. http://www.icv.hr/2016/10/ureduju-se-kanali-ulici-svetog-antuna-svetom-durdu/

OŠ Gradina zasjala u novom ruhu

img_1074-smallU Osnovnoj školi Gradina svečano je obilježen završetak radova na energetskoj obnovi škole. Svečanost su svojim dolaskom, uz ravnateljicu škole Ljiljanu Bakić, uveličali obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, zamjenik načelnika Općine Gradina i predsjednik Školskog odbora Marko Ajček, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, predstavnici Razvojne agancije VIDRA, ravnatelji susjednih škola te brojni drugi uvaženi gosti. Za zabavni dio programa bili su zaduženi učenici škole koji su tom prilikom ujedno obilježili i Dane kruha. (http://www.icv.hr/2016/10/fotogalerija-sklopu-projekta-vrijednog-vise-3-milijuna-kuna-os-gradina-zasjala-novom-ruhu/)

Ministar Tomislav Tolušić: Poljoprivreda ima smisla samo ako mladi ostanu na zemlji

tolusichrt

Ostanak mladih poljoprivrednika na svojoj zemlji jedna je od glavnih zadaća Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na konferenciji Agro Startup održanoj u utorak na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, posvećenoj mladima koji razmišljaju o pokretanju poljoprivredne tvrtke.

– Poljoprivreda nije lagan posao, ali će kao i država imati smisla samo uz ostanak mladih ljudi na zemlji – rekao je Tolušić.

Naveo je da Ministarstvo mladim, ali i starijim poljoprivrednicima odnosno startup poduzećima iz poljoprivrednog sektora već nudi mogućnost korištenja financiranja projekata iznosima do 50 tisuća eura, iz jedne od mjera Programa ruralnog razvoja.

– Koliko god bude prijava za taj program, mi ćemo naći dovoljno novca za mlade, jer su to stvari koje moramo poticati budući da nose budućnost poljoprivrede, ali i hrvatskog gospodarstva općenito – rekao je Tolušić.

Naglasio je da se razmišlja o olakšicama za mlade koji se žele baviti poljoprivredom, ali su bez zemlje, kazavši da će se to možda riješiti kroz porezne olakšice, no da se detalji moraju dogovoriti s Ministarstvom financija.

Govoreći o aktualnoj izmjeni pravilnika o upisu privatnog zemljišta u ARKOD, koji bi trebao onemogućiti upis i korištenje zemljišta bez suglasnosti vlasnika, Tolušić je istaknuo kako bi izmijenjeni pravilnik mogao biti gotov već u srijedu, odnosno u sljedećih par dana.

– Izmijenit ćemo pravilnik tako da nema ulaska u privatno zemljište bez supotpisa vlasnika, odnosno suvlasnika. Naći ćemo modalitet i za one slučajeve gdje ne možemo naći vlasnika. Više se neće moći događati paradoksalna situacija, što je za kaznenu odgovornost, da netko uzima poticaj za vaše zemljište, a vi to ne znate – rekao je ministar.

Profesor Veterinarskog fakulteta i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga istaknuo je da u razvijenom svijetu 80 posto patenata stiže sa sveučilišta dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

Šimpraga smatra da treba pokrenuti akademsko poduzetništvo, intenzivirati suradnju znanosti i gospodarstva, ali i projekte poput postakademskog samozapošljavanja.

Studentima je tijekom konferencije najavljen projektni zadatak na temu poslovne ideje vezane uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola.

AgroFructus Grupa investirat će u realizaciju najboljeg projekta ili više njih kroz ulaganje u zajedničku kompaniju ili otkup projekta od projektnog tima.

Za opciju otkupa projekta, kako je najavljeno, AgroFructus spreman je investirati do sto tisuća kuna, a za ulaganje u zajedničku kompaniju za realizaciju projekta do milijun kuna. Natječaj je namijenjen studentima Agronomskog fakulteta, a najbolji projekt nagradit će se iznosom od 7500 kuna. (http://www.icv.hr/2016/10/ministar-tomislav-tolusic-poljoprivreda-smisla-mladi-ostanu-zemlji/)

Potencijalne mogućnosti za suradnju s partnerima iz Mađarske

dsc09395U ponedjeljak, 24. listopada, je Janos Fustos, gradonačelnik grada Csurgo iz Mađarske, posjetio HGK – Županijsku komoru Virovitica u cilju poticanja i razvoja međusobnih gospodarskih odnosa sa gospodarstvenicima iz Virovitičko-podravske županije.

Na razgovorima u HGK – Županijskoj komori Virovitica, predstavio je planove izgradnje logističko-distribucijskog centra u gradu Csurgo za potrebe srednje europskog tržišta.

Milan Vanđura, direktor HGK – ŽK Virovitica i suradnici predstavili su gospodarstvo Virovitičko-podravske županije i potencijalne poslovne partnere s asortimanom njihovih proizvoda.

U nastavku se očekuju direktni kontakti između slovačko-mađarskih investitora u logističko-distribucijski centar u Csurgu s predstavnicima desetak gospodarskih subjekata – potencijalnih poslovnih partnera s područja Virovitičko-podravske županije. (http://www.icv.hr/2016/10/potencijalne-mogucnosti-suradnju-s-partnerima-iz-madarske/)

Iskrice posjetile Češku besedu Virovitica

14876348_10206545428308966_180729523_oMališani Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica, skupina Iskrice, s tetama Ljiljanom i Elizabetom posjetili su Češku besedu Virovitica. Tamo su se susreli s češkim jezikom, glazbom, pjesmom i igrokazom te su se tako bolje upoznali s radom Češke besede i čuvanjem tradicije češkog naroda u našem kraju. Posjet je završen veselim druženjem u prostorijama Češkog doma. http://www.icv.hr/2016/10/iskrice-posjetile-cesku-besedu-virovitica/

 

Virovitica – prvi grad u Hrvatskoj koji je proveo projekt “Pianino na ulici”

img_0694U sklopu projekta “Pianino na ulici”, po uzoru na mnoge europske gradove, u Virovitici u haustoru Palače Pejačević postavljen je pianino izrađen davne 1899. godine u Beču u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Virovitica je tako prvi grad u Hrvatskoj koji je proveo taj projekt i omogućio svojim građanima i posjetiteljima ovakvu turističku atrakciju, a istovremeno i promociju virovitičke glazbene škole. Pianino će ove godine biti postavljen desetak dana, a sljedeće od proljeća te će do kraja ljeta biti na raspolaganju građanima. Tom prigodom profesori i učenici Glazbene škole “Jan Vlašimsky” izveli su kraći koncert kojim su prezentirali cijeli projekt. Inicijatori ovog projekta su ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica Damir Mihaljević i psihologinja Jasna Per Kožnjak, koji su zajedno s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, njegovom zamjenicom Željkom Grahovac, pročelnikom za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom i direktoricom Turističke zajednice Katarinom Đurđević prisustvovali svečanom postavljanju pianina. Za klavir je sjeo i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin kojem je netom prije ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Damir Mihaljević uručio priznanje za potporu i sudjelovanje u ovom projektu. (http://www.icv.hr/2016/10/fotogalerija-virovitica-prvi-grad-hrvatskoj-proveo-projekt-pianino-ulici/)

Virovitički Virkom na sve moguće načine odlučio stati na kraj gubicima u sustavima vodoopskrbe

okna-2Brojni Virovitičani s velikom radoznalošću ovih dana promatraju velike valjkaste gromade željeza na virovitičkim ulicama. Naime radi se o mjerno regulacijskim oknima na izgrađenom javnom vodoopskrbnom sustavu Virovitice koja se postavljaju u cilju smanjenju gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Virovitice. Virovitički Virkom očito je na sve moguće načine odlučio stati na kraj gubicima u sustavima vodoopskrbe budući da oni direktno utječu na formiranje cijene vode, S druge strane pokazuju razinu organiziranosti, odgovornosti, ali i sposobnosti vodoopskrbnog poduzeća da se na pouzdan način brine o vodoopskrbi područja za koje je zaduženo. Veliki gubici predstavljaju i velike količine nenaplaćene vode pa to utječe i na ekonomsku sliku virovitičke komunalne tvrtke. Stoga kod nas nije rijetkost da se zbog nedostatka novca, umjesto ulaganja u nove tehnologije tek povremeno krpaju dotrajali cjevovodi i ostali neadekvatno održavani objekti. Pojedine vodoopskrbne tvrtke čak su primorane na korištenje dodatnih sredstava iz državnog proračuna ili iz jedinica lokalne uprave i samouprave. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/viroviticki-virkom-moguce-nacine-odlucio-stati-kraj-gubicima-sustavima-vodoopskrbe/

Nove investicije: Rekonstruirana i opremljena postojeća proizvodna hala tvrtke Brana u Poduzetničkoj zoni II

img_4133

Nakon izgradnje ULO hladnjače, kao nastavak investicijskog ciklusa, tvrtka Brana d.o.o. Virovitica pokrenula je proizvodnju prirodnih sokova od jabuke i aronije. Rekonstruirana je i opremljena postojeća proizvodna hala u Poduzetničkoj zoni II u Virovitici.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Vrijednost projekta je 736.610,65 kuna, a intenzitet potpore je 50%, odnosno 368.305,32 kuna u okviru Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“; Podmjera 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“; Operacija 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/nove-investicije-rekonstruirana-opremljena-postojeca-proizvodna-hala-tvrtke-brana-poduzetnickoj-zoni-ii/

Održan „Dan hrvatskih financijskih institucija“

20161020_141048_resized-custom

U organizaciji Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske
analize Hrvatske gospodarske komore, u Zagrebu, 20. listopada 2016. god., održana
je konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske.

Konferenciji su bili nazočni predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije.
Cilj Konferencije bio je na jednom mjestu okupiti predstavnike svih financijskih institucija, regulatornih institucija, resornih ministarstava te gospodarstvenike kako bi se otvorila mogućnost zajedničkog djelovanja na ukupnom unapređenju hrvatskog gospodarstva,
te otvaranje novih tema za daljnje aktivnosti u segmentima međusobne suradnje, primjene međunarodnih iskustava i usvajanja ekspertnih znanja.

Proces globalizacije i suvremena tehnološka dostignuća, koja se ogledaju u sve većoj pokretljivosti kapitala, proizvoda i usluga nameću nove trendove u svim sferama poslovanja. Promjene u poslovnoj filozofiji i menadžmentu financijskih institucija, kao i njihovo organizacijsko redefiniranje i prilagođavanje dinamičnim tržišnim promjenama i liberalizaciji nacionalnog financijskog tržišta, imperativi su dugoročne održivosti. (http://www.icv.hr/2016/10/odrzan-dan-hrvatskih-financijskih-institucija/)

Veleposlanstvo Ukrajine u Zagrebu organiziralo svečano obilježavanje 25. godišnjice neovisnosti Ukrajine

20161019_183236_resized_1

U Zagrebu je svečano obilježena 25. godišnjica neovisnosti Ukrajine.

Temeljem upućenog poziva Oleksandra Levchenko, veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj, na svečanosti obilježavanja bili su nazočni predstavnici diplomatskog kora, političkog, gospodarskog i kulturnog života Republike Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici iz Virovitičko-podravske županije.

Ukrajina prezentira gospodarstvo Ukrajine na „Viroexpu“ od 2008.god., a 2012.god. je bila je i zemlja partner „Viroexpa“.
U toj prigodi potpisan je Sporazum o suradnji Virovitičko-podravske županije i Kmeljnicke oblasne državne administracije, te Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica i Khmelnitsky trgovačko-industrijske komore iz Ukrajine (http://www.icv.hr/2016/10/veleposlanstvo-ukrajine-zagrebu-organiziralo-svecano-obiljezavanje-25-godisnjice-neovisnosti-ukrajine/)

HPD “Rodoljub” završio koncert u Požegi na najvišoj glazbenoj razini

14794086_10210535758737624_2056119216_nPjevački zborovi i orkestri iz Vukovara, Slavonskog Broda, Cernika, Virovitice i „Vila Velebita“ iz Požege održali su koncert, koji je pokazao kako je glazba snažni medij koji povezuje, rekao je tom prigodom Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita, pa se tako očekuje da je požeški koncert jedan u nizu onih koje će svaki zbog organizirati naizmjenično u svom gradu. U ime Požeško-slavonske županije i župana, sve sudionike i posjetitelje pozdravio je Ferdinand Troha, zamjenik župana (http://www.icv.hr/2016/10/hpd-rodoljub-zavrsio-koncert-pozegi-najvisoj-glazbenoj-razini/)

 

Posljednja radionica “Čipka na batiće”

p8130143-customU Gradskom muzeju Virovitica u subotu, 22. listopada, u 10 sati bit će održana posljednja, četvrta radionica o izradi čipke na batiće. Bit će to prilika da polaznice sumiraju dosadašnje radionice, pokažu naučeno i zaključe što im se posebno svidjelo. I ovoga puta radionicu će voditi kustosica Jasmina Jurković Petras sa suradnikom Igorom Berošom iz Zagreba koji će pokazati izradu čipke na batiće na motivima s kapica virovitičkoga kraja. (http://www.icv.hr/2016/10/posljednja-radionica-cipka-batice/)

 

Novi aranžmani, zanimljivi gosti, potpuno akustična Vatra u petak i subotu u Kazalištu Virovitica

vatra_icv-1Virovitička rock skupina Vatra, dobitnici nekoliko Porina i vlasnici najslušanijeg hita u Hrvatskoj (Tango, op.a), u petak, 21. i subotu, 22. listopada, u Kazalištu Virovitica održat će dva akustična koncerta i predstaviti se u malo drugačijem izdanju. Novi aranžmani, zanimljivi i neočekivani gosti i potpuno akustična Vatra nešto je što će publika prvi put imati prilike čuti i vidjeti, a prema riječima frontmana Ivana Dečaka, to je samo jedan prirodni nastavak nakon koncerta u dvorani Doma sportova. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/novi-aranzmani-zanimljivi-gosti-potpuno-akusticna-vatra-petak-subotu-kazalistu-virovitica/

Provedena edukacija policijskih službenika na temu “Pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela”

pomoc-zrtvama-1-1

U prostorijama Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, danas 20. listopada, po djelatnicima Ministarstvo pravosuđa provedena je edukacija policijskih službenika na temu pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Predavanje je održano za rukovoditelje i policijske službenike, koji se u svom radu sa ovom problematikom svakodnevno susreću.

Djelatnici Ministarstva pravosuđa, Maida Pamuković i Nebojša Kovačević iz Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima, te Iva Barić Milojković, Viša stručna savjetnica i Voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Osijeku, nazočnim policijski službenicima, govorili su u zadanoj temi tj., kako pomoći i dati podršku žrtvama kaznenih djela. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/provedena-edukacija-policijskih-sluzbenika-temu-pomoc-podrska-zrtvama-kaznenih-djela/

Kestenijada održana i u Golom Brdu

img_0972-customNakon što je u nedjelju kestenijadu organizirala Udruga umirovljenika Vijeća Mjesnog odbora Čemernice, kestenijadu je u mjesnom domu organizirala i Udruga umirovljenika Vijeća Mjesnog odbora Golog Brda.
Uz izvrsno pečene kestenje i mladi mošt, članovi udruge su na prigodnom druženju proslavili i rođenje male Marte, osme unučice predsjednika udruge umirovljenika i mjesnog odbora Josipa Blaževića (http://www.icv.hr/2016/10/foto-kestenijada-odrzana-golom-brdu/)

 

Vrijedna donacija za mališane u dječjem vrtiću Potočnica

vrtic

Veselo je bilo u pitomačkom dječjem vrtiću Potočnica. Helena Škrinjar, voditeljica marketinga branda Mali anđeo, uručila je vrijednu donaciju dekica ravnateljici dječjeg vrtića Potočnica Mariji Jakelić.

“Jako smo sretni što možemo uručiti ovu donaciju toplih i mekanih dekica koje će dječici dobro doći u zimskim danima. Veseli nas što često možemo napraviti donacije naših proizvoda. Izbor nije bio težak, odlučili smo donirati dječjem vrtiću u Pitomači, mjestu u kojem se nalazi naš proizvodni pogon. Tako smo suradnju s dječjim vrtićem Potočnica proširili, dosad su djeca koristila naše materijale u svojim kreativnim radionicama.” – rekla je Helena Škrinjar.

Ravnateljica Marija Jakelić zahvalila je u ime svih djelatnika, roditelja i polaznika dječjeg vrtića Potočnica (http://www.icv.hr/2016/10/vrijedna-donacija-malisane-djecjem-vrticu-potocnica/)

Prijavljen projekt “Geopriče UNESCO geoparka” vrijedan 90.090.587 kuna u sklopu kojeg će se izgraditi Geo centar u Voćinu te asfaltirati cesta do Jankovca

safu1-1-796x480Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka u ponedjeljak 17. listopada na Javni poziv Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko- podravske županije. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 HRK uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Prijavitelj i Partner. To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko- podravskoj županiji za koji je prijavnu dokumentaciju izradila VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije. (http://www.icv.hr/2016/10/prijavljen-projekt-geoprice-unesco-geoparka-vrijedan-90-090-58754-kuna-sklopu-kojeg-ce-se-izgraditi-geo-centar-vocinu-te-asfaltirati-cesta-do-jankovca/)

Virovitičani u svom gradu imaju zanimljivu, zabavnu i ukusnu jesen

mg_8539

U organizaciji tvrtke Flora Vtc d.o.o., Ekološkog Društva Virovitica i Turističke zajednice grada Virovitice te u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Virovitice na Trgu kralja Tomislava u Virovitici održana je četvrta manifestacija pod nazivom “Jesen u gradu”. Na manifestaciji se okupilo 20-ak izlagača, a to su srednje škole iz Pitomače, Slatine i Orahovice, kreativne udruge iz Virovitice, Grubišnog polja, Osijeka i Koprivnice tako da je zastupljeno područje 4 županije i to: Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske.

Ove godine manifestacija je pružila zanimljive sadržaje i za vrtičance, osnovnoškolce i srednjoškolce kao i prvu kestenijadu u gradu koja je zaokružila ovaj jesenski ugođaj. Brojni posjetitelji tako su uživali u sajmu jesenjih plodova, raznim radionicama, kušanju delicija od bundeve, besplatnom kestenju, glazbi i ostalim veselim aktivnosti u pravom jesenskom ugođaju (http://www.icv.hr/2016/10/fotogalerija-viroviticani-svom-gradu-imaju-zanimljivu-zabavnu-ukusnu-jesen/).

Završni radovi na postavljanju kanalizacijske mreže u Ulici Svetog Križa u Milanovcu

milanovac-sv-kriz

Gradska komunalna tvrtka Virkom obavlja završne radove na postavljanju kanalizacijske mreže u Ulici Svetog Križa u Milanovcu koji se odvijaju u okviru projekta Aglomeracije Virovitica.. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je tom prigodom naglasio da se obavljaju završni radovi na postavljanju kanalizacijske mreže u ovoj ulici, a sve u cilju pripreme ove ulice za provedbu projekta uređenja cesta i nogostupa u naselju Milnovac u okviru kojeg se planira urediti cesta i nogostup i u ovoj ulici.

Naime na svojim stranicama Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je preneseno priopćenje Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju  o najavi novog natječaja iz Programa ruralnog razvoja „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ na koji će Grad Virovitica prijaviti projekt uređenja ceste i nogostupa u naselju Milnovac. (http://www.icv.hr/2016/10/zavrsni-radovi-postavljanju-kanalizacijske-mreze-ulici-svetog-kriza-milanovcu/)

Uređuje se prilazna staza do Područne škole Milanovac

staza-milanovacU okviru redovnog održavanja uredit će se i prilazna staza do Osnovne škole IBM Područne škole Milanovac. Tako će uz novi nogostup djeca iz Milanovca dobiti i novu prilaznu stazu te će tako znatno sigurnije doći do svoje škole. Prilikom obilaska radova gradonačelnik Ivica Kirin obznanio je da je na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preneseno priopćenje Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju  o najavi novog natječaja iz Programa ruranog razvoja „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“. na koji će Grad Virovitica između ostalog prijaviti i projekt uređenja cesta i nogostupa u naselju Milnovac u okviru kojeg se planira urediti i oborinska odvodnja u naselju. (http://www.icv.hr/2016/10/ureduje-se-prilazna-staza-do-podrucne-skole-milanovac/)

Pri kraju pripremni radovi za asfaltiranje nogostupa u Ulici Matije Gupca u Virovitici

m-gupca-2-1

Pripremni radovi za asfaltiranje nogostupa u Ulici Matije Gupca u Virovitici, koja nosi i epitet najduže virovitičke ulice, teku prema planu. Tako su pripremni radovi, koji su krenuli od autobusne stanice kod Tvornice šećera VIRO, sada već došli do Ulice Miroslava Kraljevića te je preostao samo još dio do spoja s Ulicom Vlahe Bukovca. Radi se o čak 1500 metara nogostupa koji će biti širine 1,4 metra, a vrijednost radova iznosi 654.556,00 kuna.

Radove izvodi tvrtka Ceste d.d. Bjelovar, tvrtka koja je na javnom natječaju izabrana za najpovoljnijeg ponuditelja i obavljaju je u okviru radova na sanaciji nerazvrstanih cesta i nogostupa na području grada Virovitice ukupne vrijednosti 7.634.811,00 kuna. (http://www.icv.hr/2016/10/pri-kraju-pripremni-radovi-asfaltiranje-nogostupa-ulici-matije-gupca-virovitici/)

Nakon završetaka radova u Vinkovačkoj, Vukovarskoj i bilogorskoj ulici krenula obnova ceste od Virovitice do Lončarice

loncarica-1Započeli su radovi na rekonstrukciji gotovo 8 kilometara ceste od Virovitice do Lončarice. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je izrazio zadovoljstvo što su nedugo nakon završetka radova na izgradnji ceste, nogostupa i biciklističkih staza kroz Vinkovačku, Vukovarsku i Bilogorsku ulicu u Virovitici započeli radovi i na ovoj dionici. (http://www.icv.hr/2016/10/nakon-zavrsetaka-radova-vinkovackoj-vukovarskoj-bilogorskoj-ulici-krenula-obnova-ceste-virovitice-do-loncarice/)

Učenički dom Virovitica potpisao Ugovor za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu vrijedan 188.000,00 kuna

11-4-1211891526

Ravnatelj Učeničkog doma Virovitica Staniša Žarković potpisao je protekli mjesec s obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanjom Bošnjak Ugovor za izradu projektne dokumentacije u sklopu za Pilot projekta: Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Ugovor, koji je vrijedan 188.000,00 kuna, obuhvaća izradu arhitektonskog, strojarskog i elektrotehničkog projekta, a odnosi se na mjere toplinske izolacije vanjske ovojnice, poboljšanje toplinskog sustava grijanja, instalaciju solarnih kolektora na krovovima škola te zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom led rasvjetom.

Projektnu dokumentaciju za natječaj priprema Razvojna agencija VIDRA.

Cilj Pilot projekta je priprema projektne dokumentacije kojom će se postići energetske uštede, to jest smanjiti potrošnja energije u zgradama odgojno-obrazovnih javnih ustanova i predvidjeti korištenje obnovljivih izvora energije. Za ovaj Poziv osigurano je 4.500.000,00 kuna bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (http://www.icv.hr/2016/10/ucenicki-dom-virovitica-potpisao-ugovor-izradu-projektne-dokumentacije-energetsku-obnovu-vrijedan-188-00000-kuna/)

Gradski muzej Virovitica privremeno se seli u bivše prostorije Gradske uprave u zgradi na Trgu kralja Tomislava

muzej-osmica-1

Gradski muzej Virovitica privremeno se seli u bivše prostorije Gradske uprave u zgradi na Trgu kralja Tomislava, popularnoj Osmici. Naime, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i ravnateljica muzja Mihaela Kulej potpisali su Ugovor o podzakupu bez naknade na tri godine, koliko će ujedno i trajati radovi na obnovi Dvorca Pejačević u kojem je trenutačno muzej smješten.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik je istaknuo da svi  dosadašnji korisnici Gradskog dvorca Pejačević moraju napustiti prostorije u skladu s potpisanim ugovorima o zakupu kako bi radovi na dvorcu što prije započeli.

Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej najavila je da će završetak preseljenja i stavljanje navedenog prostora u funkciju biti za otprilike dva mjeseca, a u njemu će biti uredske prostorije, mali izložbeni prostor i prostor za pedagoške aktivnosti. (http://www.icv.hr/2016/10/gradski-muzej-virovitica-privremeno-se-seli-prostore-bivse-gradske-uprave-zgradi-trgu-kralja-tomislava/)

Radovi na pružnom prijelazu na “maloj stanici”

mala_stanica

Pružni prijelaz u Ulici Zbora narodne garde u Virovitici, na Maloj stanici, zatvorit će se zbog radova za sav promet u nedjelju 16. listopada od 22 sata do ponedjeljka 17. listopada ujutro u 6 sati.

Cestovna vozila bit će preusmjeravana signalizacijom za privremenu regulaciju prometa na obilazni pravac i to za oba smjera državnom cestom D2 (Vinkovačka-Vukovarska) i gradskim cestama Stjepana Radića i Ljudevita Gaja. (http://www.icv.hr/2016/10/radovi-pruznom-prijelazu-maloj-stanici/)

Svečanost završetka energetske obnove Osnovne škole Gradina

gradinaaSvečanost završetka energetske obnove Osnovne škole Gradina održat će se u četvrtak 20. listopada s početkom u 13 sati. U 11 sati održat će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, a u 13 sati program u holu škole. (http://www.icv.hr/2016/10/svecanost-zavrsetka-energetske-obnove-osnovne-skole-gradina/)

 

 

Počelo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Pitomača

a-meandija-knjievnica-promocija-u-pitomaii-2016-019U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Pitomača održala se promocija knjige „Trči! Ne čekaj me…“ autorice Bojane Meandžije. Ovaj dječji roman govori o bilo kojem ratu na svijetu, izgubljenim godinama, nepreživljenoj mladosti i o obitelji. Knjiga je prezentirana učenicima 7. razreda Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače. Uz to, svi sudionici ove promocije dobili su knjige koje je Knjižnica otkupila od autorice. Sljedeću aktivnost koju Knjižnica priprema povodom Mjeseca hrvatske knjige dolazi već u četvrtak. S početkom od 10 sati održat će se tribina pod nazivom „Bogatimo se u različitosti“, a sudionici će biti učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. (http://www.icv.hr/2016/10/pocelo-obiljezavanje-mjeseca-hrvatske-knjige-knjiznici-citaonici-pitomaca/)

KUD “Bosiljak” održao još jednu radionicu u humanitarne svrhe

dsc01151U sklopu obilježavanja Dana Općine Lukač i blagdana svetog Luke, članice KUD “Bosiljak” u prostorijama Udruge žena Gornje Bazje održale su radionicu “Ukrasi od krep papira kako su radile naše bake”. Bila je to samo jedna u nizu kreativnih likovnih radionica ovog vrijednog kulturno umjetničkog društva koje broji oko 25 članica, a ukrasi izrađeni i ovoga puta poslužiti će u humanitarne svrhe, pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. (http://www.icv.hr/2016/10/kud-bosiljak-odrzao-jos-jednu-radionicu-humanitarne-svrhe/)

 

Započeli radovi na asfaltiranju nogostupa u Gornjem Bazju

nosecaNakon što su završeni radovi na kanalizacijskoj mreži u vrijednosti 12 milijuna kuna, u Gornjem Bazju započeli su radovi s asfaltiranjem nogostupa ukupne dužine 6 kilometara s lijeve i desne strane Državne ceste D5. Vrijednost investicije je 2 milijuna i 700 tisuća kuna od čega dva milijuna financira investitor hrvatske vode, a ostatak od 700 000 kuna Općina Lukač iz svoga proračuna. Završetak radova očekuje se krajem studenoga ove godine.
– Gornje Bazje se nalazi na državnoj cesti D5 gdje je izuzetno velika frekvencija teretnih vozila i sam nogostup najviše će značiti našoj djeci pošto je u ovom naselju centralna osnovna škola u koju dolaze sva djeca s područja općine – istaknuo je načelnik općine Lukač Đuro Bukvić koji je u petak obišao radove. (http://www.icv.hr/2016/10/foto-zapoceli-radovi-asfaltiranju-nogostupa-gornjem-bazju/)

Tijekom sljedećeg tjedna natječaj za studentske stipendije Općine Špišić Bukovica

slide-opcina-spisic-bukovica-11U prostorijama Općine Špišić Bukovica u četvrtak, 13. listopada, održana je 38. sjednica Općinskog vijeća. Na sjednici je donesena Odluka o izmjena i dopunama Odluke o stipendijama Općine Špišić Bukovica. Izmjenama je povećan broj mjeseci isplate s devet na deset te je dodan uvjet da mjesto studiranja studenta od mjesta prebivanja mora biti udaljeno najmanje 50 km. Također, povećana je vrijednost školskog uspjeha nad socijalnim statusom, dodano je novo bodovanje koje se odnosi na broj mlađih braće ili sestara koji se redovno školuje te na studiranje deficitarnih zanimanja. Općina će dodijeliti 15 stipendija za akademsku godinu 2016./2017., a natječaj će biti raspisan tijekom sljedećeg tjedna. (http://www.icv.hr/2016/10/tijekom-sljedeceg-tjedna-natjecaj-studentske-stipendije-opcine-spisic-bukovica/)

Bogat vikend u općini Lukač povodom obilježavanja blagdana svetog Luke

img_7990Vikend bogat događajima očekuje nas u općini Lukač koja slavi svoj dan i obilježava blagdan svetog Luke.
Tim povodom, u petak, 14. listopada, u 18 sati Udruga umirovljenika općine Lukač u Društvenom domu u Turanovcu održat će druženje umirovljenika. Nadalje, u subotu, 15. listopada, u 19 sati, KUD Bosiljak u prostorijama Udruge žena Gornje Bazje, održat će radionicu”Ukrasi od krep papira kako su radile naše bake.
U nedjelju u 9 sati, na ribnjaku Zrinj na rasporedu je Kup općine Luka u lovu ribe udicom na plovak za kadetkinje i kadete, dok će Udruga žena Gornje Bazje u 19 sati u prostorijama udruge održati radionicu “Od starog novo”. (http://www.icv.hr/2016/10/bogat-vikend-opcini-lukac-povodom-obiljezavanja-blagdana-svetog-luke/)

Hrvatsko-njemački simpozij “Energija iz biorazgradivog otpada”

20161018_102305_resized

U Zagrebu je u utorak, 18. listopada, održan njemačko-hrvatski simpozij „Energija iz biorazgradivog otpada“, u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, a s ciljem poticanja razmjene iskustva između njemačkih i hrvatskih stručnjaka, institucija i tvrtki iz područja obnovljivih izvora energije te uspostavljanja novih poslovnih kontakata.

Simpozij je održan u okviru inicijative “energy solutions – Made in Germany” Saveznog ministarstva gospodarstva i energije te u suradnji s tvrtkom Eclareon GmbH, a sudjelovali su stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije i korištenja biomase te zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske.

Na simpoziju su, temeljem međusobno dobre suradnje i upućenog poziva, bili nazočni gospodarstvenici iz Virovitičko-podravske županije i i predstavnici Odsjeka za energetiku i zaštitu okoliša HGK – Županijske komore Virovitica. (http://www.icv.hr/2016/10/hrvatsko-njemacki-simpozij-energija-iz-biorazgradivog-otpada/)

19. Obrtnički sajam Istre ispunio očekivanja izlagača

sajam-pula-2016-customObrtnička komora Virovitičko-podravske županije još od 2009. godine, kada je potpisala s Obrtničkom komorom Istarske županije Sporazum o prijateljstvu i suradnji, posebno promovira Obrtnički sajam Istre i potiče izlaganje svojeg članstva na tom sajmu. Tako je i ove godine, na 19. Obrtničkom sajmu Istre, koji se održao od 6. do 9. listopada na prostoru parkirališta „Karolina“ u Puli, OK VPŽ organizirala nastup 4 izlagača: „ART HD“ obrt za dizajniranje i izradu nakita i ukrasnih predmeta, „OPAL“ obrt za izradu i trgovinu nakita i bižuterije, „PČELARSTVO BALINT“ obrt za proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda i OPG Davora Špoljara za proizvodnju bučinih sjemenki, ulja i kamilice. Sajam je okupio oko 150 izlagača iz zemlje i inozemstva na cca 1300 m2, posjetilo ga je blizu 15000 ljudi, glavni pokrovitelj i sponzor bili su Ministarstvo poduzetništva i obrta i Istarska kreditna banka d.d. Umag, a medijski pokrovitelji Glas Istre, TV Nova i Portal „eIstra.info“. Sajam je svečano otvorio Miro Dodić, predsjednik uprave Istarske banke, u nazočnosti pomoćnice ministra poduzetništva i obrta Ane Mandac, predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, predsjednice HGK-Županijske komore Pula Jasne Jaklin Majetić, zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci i potpredsjednika OK IŽ Enrica Cernecce. Štand OK VPŽ bio je vrlo dobro posjećen, a posebno je veliki interes bio za med i bučino ulje čija kvaliteta je dobro poznata kupcima s prostora istarske regije. (http://www.icv.hr/2016/10/19-obrtnicki-sajam-istre-ispunio-ocekivanja-izlagaca/)

Održan stručni skup „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

dsc09341

Danas je, u HGK – Županijskoj komori Virovitica, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a u suradnji sa HGK i Županijskom komorom Virovitica, održan stručni skup: „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“, na kojem su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata, insitucija i udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

Cilj je skupa bio pojasniti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju. (http://www.icv.hr/2016/10/odrzan-strucni-skup-zaposljavanje-rad-osoba-s-invaliditetom-prilika-a-ne-namet/)

U virovitičkoj knjižnici započelo čitanje “100 na sat”

img_0850U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica susretom s književnicom Bojanom Meandžijom i predstavljanjem njezine knjige „Trči! Ne čekaj me…” započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2016., koje se ove godine odvija pod motom “Čitam 100 na sat”. Roman, koji opisuje tešku situaciju za sve stanovnike „grada na četiri rijeke“, a kamoli za djevojčicu, u ovom slučaju autoricu, koja je ulazila u ionako turbulentno tinejdžersko razdoblje, autorica je predstavila učenicima 6. c i 7. d razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica i njihovim učiteljicama hrvatskog jezika Jasenki Kolarić Barač i Marini Štefanac te voditeljici Dječjeg odjela virovitičke knjižnice Mirjani Kotromanović, koja je pozvala književnicu u našu knjižnicu. (http://www.icv.hr/2016/10/virovitickoj-knjiznici-zapocelo-citanje-100-sat/)

Knjiga o Mikešima i virovititičkom kraju predstavljena i korisnicima Dnevnog boravka

dsc01093U Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica korisnicima je predstavljena knjiga “Ul`cama i mostovima sjećanja, tragovima zavičaja”. O knjizi su govorili autori knjige Dražen Bunjevac i Natalija Vidak te izdavač Mijo Pavelko i urednica i lektorica Izabela Babić. Autor knjige o Mikešima i virovititičkom kraju je i fotograf Oliver Bešić, koji je svojim reportažnim fotografijama zaokružio cijelu ovu priču. Predstavljanje knjige održano je u okviru programa Ministarstva socijalne politike i mladih “Vrijeme za prijatelje” . (http://www.icv.hr/2016/10/knjiga-mikesima-virovititickom-kraju-predstavljena-korisnicima-dnevnog-boravka/)

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica na seminaru u Bratislavi

bratislavaU Bratislavi u Slovačkoj održan je kontakt seminar pod nazivom Removing barriers – Access to learning opportunities for disabled learners at pre-primary, primary, secondary and adult levels. Na seminaru je sudjelovalo 44 sudionika iz 17 europskih zemalja. Na osnovi rezultata natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije Hrvatsku je predstavljao Vladimir Reider, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Glavni cilj seminara bio je omogućiti sudionicima seminara izgradnju mreže između organizacija koje namjeravaju pripremiti projekt na temu pristupa mogućnostima učenja učenika s teškoćama u razvoju u predškolskom, osnovnom, srednjoškolskom i obrazovanju odraslih, a u okviru programa Erasmus+ K2 – Strateška partnerstva. Sudionici seminara upoznali su se s ključnim značajkama programa Erasmus+ K2 – Strateška partnerstva dok su u radioničkom dijelu sudionici, razvrstani prema interesnim skupinama, sudjelovali u izradi nacrta budućih projekata. (http://www.icv.hr/2016/10/industrijsko-obrtnicka-skola-virovitica-seminaru-bratislavi/)

3. Burza malih vlakova u Virovitici – Kupi, prodaj, razmjeni, pogledaj, zanimaj se, pridruži se…

3_burza_vlakica

U prostorima Željezničkog kolodvora Virovitica u subotu 29. listopada održat će se 3. Burza malih vlakova. Gosti i prodavači iz Slovenije, Bosne, Srbije, iz svih djelova Hrvatske, izložit će svoje modele vlakića i opreme za makete za razmjenu i prodaju.

Uz Burzu malih vlakova posjetitelji će i ovog puta moći posjetiti virovitičku izložbu “Virovitica voli vlakove” na kojoj i ovog puta bude noviteta, novih kompozicija vlakova na maketi, novih kompozicija u vitrinama. Prostor je kompletno osvježen, maketa je potpuno automatizirana… Za one najmlađe organizirana je i tombola s nagradama. (http://www.icv.hr/2016/10/3-burza-malih-vlakova-virovitici-kupi-prodaj-razmjeni-pogledaj-zanimaj-se-pridruzi-se/)

Javni poziv za sudjelovanjem u izradi vodiča o slobodnom vremenu mladih

iskoristi-dan-u-vpz-vii-naslovnica

U Virovitičko-podravskoj županiji već se godinama provodi projekt „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ usmjeren pomoći mladima u organizaciji slobodnog vremena.

Istraživanja koja su od školske godine 2004./05. sustavno provođena u školama u našoj županiji ukazala su na potrebu pomoći mladima u organizaciji slobodnog vremena. Stoga je i pokrenut ovaj projekt unutar kojega je najvažniji dio izdavanje i podjela mladima (učenicima) vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“. Do sada je učenicima podijeljeno sedam izmijenjenih i dopunjenih izdanja ovoga vodiča koji nastaje tako da se svake godine ažuriraju podaci o sportskim, društvenim, vjerskim i inim sadržajima koji su u općinama i gradovima naše županije dostupni mladima i njima su primjereni. (http://www.icv.hr/2016/10/javni-poziv-sudjelovanjem-izradi-vodica-slobodnom-vremenu-mladih/)

15.listopada – Svjetski dan seoskih žena

muzej-vt-1

Svjetski dan seoskih žena obilježava se svake godine 15. listopada, a prijedlog za obilježavanje ovoga dana nastao je na četvrtoj UN-voj Konferenciji o ženama održanoj u Pekingu sada već davne 1995. godine. Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena namjera je skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću. Kada se govori o ženama na selu svi će se načelno složiti s time da je njihova uloga nezamjenjiva u ruralnom razvoju, očuvanju tradicije, običaja i obitelji kao temeljne vrednote društva, ali vrlo rijetko će se pokušati sagledati probleme s kojima se one svakodnevno susreću, a oni nisu mali i nije ih malo. Kada bi samo neke od njih sagledali, a još bolje kada bi neke pokušali riješiti učinili bi puno za razvoj ruralnih područja i ostanak stanovništva na tim prostorima. Neka ovaj dan bude poticaj za oživljenje sela kao iskona našeg postojanja i učinimo barem da: povećamo dostupnost socijalnih usluga na ruralnom području, poboljšamo prometnu povezanost sela s većim mjestima i gradovima kao bi žene mogle ostvarivati svoja prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, sudjelovanje u javnim i kulturnim događanjima, obrazovanju i stjecanju novih vještina,otvorimo društvene servise koji pomažu ženama u skrbi za djecu i starije članove obitelji, založimo se za nultu stopu nasilja nad ženama, pravilno vrednujmo njihov rad, učinimo ih vidljivima na tržištu rada, omogućimo im da sudjeluju u političkom i društvenom životu zajednice. Učinimo nešto za dobrobit sela i seoskih žena jer kroz ruralni razvoj razvijamo se kao društvo u cjelini i stvaramo okruženje poželjno za život svakog njezinog člana.

Svim ženama na selu želim sretan njihov dan u nadi da će njihova važna uloga u razvoju zajednice biti prepoznata i pravilno vrednovana. (http://www.icv.hr/2016/10/15-listopada-svjetski-dan-seoskih-zena/)

Svjetski tjedan svemira 2016. u Virovitici

wsw-2016-vn_vt-aUčenici i učitelji osnovne škole Vladimir Nazor u Virovitici raznovrsnim programom obilježili su Svjetski tjedan svemira. Učenici nižih i viših razreda pozorno su pratili projekcije zvjezdanoga neba na kupoli školskog planetarija, a u informatičkoj učionici naučili kako koristiti bespalatni planetarijski program Stellarium. Pobjednici kviza na temu svemirskih letova su učenici 8. razreda Marija Crnojević i Nikola Režonja. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/svjetski-tjedan-svemira-2016-virovitici/

 

Udruga “Prvi znak” više nije ideja mladih stručnjaka već potreba

389826_256506784409264_1406954771_nU prostorijama udruge u Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica održana je 6. redovna Skupština Udruge „prvi znak“. Skupštini su nazočili redovni i podupirući članovi udruge, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, predstavnici medija te zainteresirani građani i stručnjaci. Dnevni red Skupštine sadržavao je 9 točaka među kojima su bile i usvajanje izvještaja i financijskog izvještaja o radu za 2015. godinu, izvještaj o izvanrednoj skupštini 2016. godine, usvajanje programa rada udruge i financijskog plana za 2017. godinu, izvještaj s edukacije redovne članice udruge Marije Grgić, održavanje roditeljskih sastanaka – podrška roditeljima i razno. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/udruga-prvi-znak-vise-nije-ideja-mladih-strucnjaka-vec-potreba/

FOTO: Završilo obilježavanje blagdana sv. Terezije Avilske u Suhopolju

dsc01129Svetom misom i završnom pobožnosti svete Terezije Avilske, u subotu 15. listopada je u suhopoljskoj crkvi završeno višednevno obilježavanje blagdana svete Terezije Avilske zaštitnice Župe Suhopolje, ujedno Dan mjesta Suhopolje. Svetu misu na kojoj je je nazoičilo mnoštvo suhopoljskih vjernika među kojima je bio i načelnik Općine Suhopolje Marijan Brlek, služio je velečasni Đuro Cvitić. (http://www.icv.hr/2016/10/foto-zavrsilo-obiljezavanje-blagdana-sv-terezije-avilske-suhopolju/)

Akcija prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu “Djelo ljubavi”

image-0-02-05-dc7bad6ccb2a421b6b94c29529f3d83280e5e14cf3139bc31f1e814567d8fc66-vOdržane su akcije prikupljanja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu “Djelo ljubavi” Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. Akcije su bile ispred trgovačkih centara KTC u Pitomači, KTC i Konzum u Virovitici. Na akciji u Virovitici sudjelovali su članovi i volonteri Društva multiple skleroze Virovitičko – podravske županije kao i Udruga osoba s invaliditetom Virovitica. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica zahvaljuje na doniranim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Ovoga mjeseca bit će još jedna akcija prikupljanja, i to već u ponedjeljak, 17. listopada ispred trgovačkog centra Kaufland u Virovitici od 9 do 18 sati. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/akcija-prikupljanja-namirnica-socijalnu-samoposlugu-djelo-ljubavi/

Otvorena mrtvačnica u Velikom Polju

mg_8206

U nazočnosti mještana i predsjednika Mjesnog odbora Ivana Ivanovića, načelnik općine Lukač Đuro Bukvić otvorio je novoizgrađenu mrtvačnicu u Velikom Polju. Naime, Općina Lukač javila se na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te su joj odobrena sredstva u iznosu od 220.000 kuna. Ukupni iznos investicije je 424.106 kuna, a ostatak od 204.106 kuna financiran je iz proračuna Općine Lukač. Izvođač radova bila je tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, a mrtvačnicu je blagoslovio župnik Župe svetog Luke Mario Mesić (http://www.icv.hr/2016/10/foto-otvorena-mrtvacnica-velikom-polju/).

U Lukaču završena gradnja nogostupa vrijednog gotovo 800 tisuća kuna

mg_8139Načelnik općine Lukač Đuro Bukvić u nazočnosti djece koja su danas krenula u predškolu presijecanjem vrpce svečano je otvorio nogostup u Lukaču, koji je, između ostalih, namijenjen upravo školarcima. Projekt izgradnje nogostupa u Lukaču sufinanciran je prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Ukupna vrijednost radova iznosi 796.294 kune, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancirao je ovaj projekt sa 500.000 kuna, dok je ostatak od 296.295 kuna sufinancirala Općina Lukač. Uz riječi molitve blagoslov nogostupa je obavio župnik Župe svetog Luke u Lukaču Mario Mesić. (http://www.icv.hr/2016/10/foto-lukacu-zavrsena-gradnja-nogostupa-vrijednog-gotovo-800-tisuca-kuna/)

U Turanovcu održana tradicionalna Smotra folklora povodom obilježavanja Dana općine Lukač

img_0278U sklopu programa obilježavanja Dana općine Lukač i blagdana svetog Luke, u Društvenom domu u Turanovcu održana je tradicionalna smotra folklora. Uz domaćina, Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ Turanovac, nastupili su KUD „Podravka“ iz Starogradačkog Marofa, KUD Virovitica te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske Novi Gradac. Tradicionalnu smotru, koju su uveličali brojni gosti, svečano je otvorio načelnik općine Lukač Đuro Bukvić. Inače, „Seljačka sloga“ iz Turanovca broji četrdesetak članova. Nastupili su nekoliko puta na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima te u Mađarskoj i Sloveniji, a predsjednica Društva Ruža Bukvić ovom je prilikom zahvalila Općini Lukač na podršci koju im pruža u radu. (http://www.icv.hr/2016/10/foto-turanovcu-odrzana-tradicionalna-smotra-folklora-povodom-obiljezavanja-dana-opcine-lukac/)

Završeni radovi na uređenju dijela pješačkih staza u Pitomači kod nogometnog igrališta i mjesnog groblja

ogradaZavršeni su radovi na izgradnji pješačke staze u dijelu Ulice Ljudevita Gaja i dijelu Vinogradske ulice uz mjesno groblje u Pitomači. Vrijednost predmetnih radova iznosila je 249.182,54 kuna, a izveo ih je obrt „Kograd“ iz Kladara. Radovi na desnoj strani Ulice Ljudevita Gaja obuhvatili su izgradnju pješačke staze na dionici od Ulice Antuna Mihanovića do kućnog broja 128. Radovi na pješačkoj stazi uz mjesno groblje uz uređenje same staze obuhvatili su i radove na rekonstrukciji postojeće javne rasvjete („Elektro-instalacije Štefanić“) gdje je izvedeno podzemno kabliranje, a drveni stupovi zamijenjeni 4-metarskim kandelaberima. Boljem izgledu cijelog prostora doprinijela je i zamjena dotrajale žičane ograde i potrganih betonskih stupova na ogradi koja stazu dijeli od nogometnog igrališta NK „Pitomača“. (http://www.icv.hr/2016/10/zavrseni-radovi-uredenju-dijela-pjesackih-staza-pitomaci-kod-nogometnog-igralista-mjesnog-groblja/)

Program obilježavanja Dana općine Lukač i blagdana Svetog Luke

dani_opcine_lukac_2016

Općina Pitomača planira izgradnju Sportko rekreacijskog centra Pitomača

00-pogled_1v-kopija

U prostorima općinske uprave Pitomača dana 4. listopada 2016., održana je prezentacija „Idejnog prostornog i arhitektonskog rješenja Sportsko rekreacijskog centra Pitomača“. Prezentaciji projekta uz Općinskog načelnika Željka Grgačića prisustvovali su i Danijel Petković, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine, Rikard Bakan, potpredsjednik Općinskog vijeća i Tomislav Tišljar, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i komunalne poslove. Idejno rješenje Sportsko rekreacijskog centra (SRCE) prezentirali su projektanti Krunoslav Kovač i Martina Tišljar. Cilj projekta je građanima Pitomače omogućiti kvalitetno i sadržajno bavljenje sportom, osigurati sportske terene za rekreacijsko bavljenje osnovnim sportovima: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, tenis, badminton, fitnes, atletika, skate park, … Također se želi omogućiti bavljenje rekreacijskim sportovima za sve dobne skupine uz zelene parkovne sadržaje koje osiguravaju površine za odmor i zabavu. Planirani su i sadržaji za djecu s posebnim potrebama kao i osobe s poteškoćama u kretanju. Osim sportsko rekreacijskih sadržaja kao popratni planirani su i ugostiteljski sadržaji. (http://www.icv.hr/2016/10/opcina-pitomaca-planira-izgradnju-sportko-rekreacijskog-centra-pitomaca/).

Održan seminar iz područja javne nabave u HGK – Županijskoj komori Virovitica

dsc09336U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 11. listopada, u zajedničkoj organizaciji tvrtke Lureti iz Petirjevaca i HGK – Županijske komore Virovitica, održan je seminar iz područja javne nabave, na temu: „Izrada dokumentacije za nadmetanje u smislu prijedloga novog zakonodavnog okvira i usklađivanje s odredbama Direktive; primjena ESPD obrasca u dokumentaciji za nadmetanje“. Europska jedinstvena dokumentacija o nabavi je službena izjava gospodarskog subjekta te služi kao prethodni dokaz u postupku javne nabave koji se daje umjesto potvrda koje izdaju tijela javne vlasti ili treće strane i upotrebljava se u postupcima javne nabave. Predavač na seminaru bila je Katarina Depope Radman, stručnjakinja za javnu nabavu, akreditirana provoditeljica projekta u dijelu pripreme, provedbe i ostvarenja postupka javne nabave, trenerica i specijalistica u sustavu javne nabave (http://www.icv.hr/2016/10/odrzan-seminar-iz-podrucja-javne-nabave-hgk-zupanijskoj-komori-virovitica/).

Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije na Sajmu poduzetništva u Kikindi

20161008_095057pU Kikindi u Vojvodini je od 6. do 9. listopada održan Sajam poduzetništva i EU kutak, promocija turističkih destinacija u sklopu turističko-gospodarske manifestacije Dani ludaje.
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, s područja Virovitičko-podravske županije predstavilo se jedanaest izlagača: Agroservis proizvodnja Virovitica, Asel Slatina, Brana Virovitica, Dam Lozan, Medena Virovitica, Mustač-Commerce Virovitica, Viro Tvornica šećera i Viroexpo Virovitica. http://www.icv.hr/2016/10/gospodarstvo-viroviticko-podravske-zupanije-sajmu-poduzetnistva-kikindi/

Izlagači s područja Virovitičko–podravske županije na 19. osječkom jesenskom sajmu

img_0820-1

U Osijeku je otvoren 19. osječki jesenski sajam, koji se održava do nedjelje 9. listopada. Na sajmu se, posredstvom Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, na zajedničkom izložbenom prostoru HGK, s obzirom na iskazan interes, zbog efekata ovog sajma koji proizlaze iz učinaka direktne prodaje i ugovorenih poslova za izlagače, iz Virovitičko – podravske županije predstavljaju tri izlagača: Dubra Suhopolje – anatomske papuče, Pčelarstvo Balint Virovitica – med i pčelinji proizvodi i Špoljar Davor Terezino Polje – bučino ulje: hladno prešano, nerafinirano, bučino ulje za salatu, bučine koštice. http://www.icv.hr/2016/10/izlagaci-s-podrucja-viroviticko-podravske-zupanije-19-osjeckom-jesenskom-sajmu/

Izložba slika Gordane Čurik “Moje vizije” u Dnevnom boravku GDCK Virovitica

dnevni-boravak-2U sklopu programa Ministarstva socijalne politike i mladih “Vrijeme za prijatelje” danas je u Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica otvorena izložba “Moje vizije” autorice Gordane Čurik, članice Likovnog kluba Nickole Tricka iz Virovitice. Izložbu ove vrijedne autorice otvorila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica i zamjenica gradnonačelnika Željka Grahovac, dok je više o izloženim slikama kazala sama autorica, Gordana Čurik. Inače, ovo je Gordanina druga samostalna izložba u prostoru Dnevnog boravka. Izloženo je oko 25 slika i riječ je uglavnom o uljima na platnu na kojima prevladavaju različiti motivi i različiti stilovi. http://www.icv.hr/2016/10/izlozba-slika-gordane-curik-vizije-dnevnom-boravku-gdck-virovitica/

Zapažen nastup virovitičkih plesača na međunarodnom turniru u Varaždinu

petar_ana_06U subotu, 8. listopada, u Varaždinu je u organizaciji SPK „Valcer“, PK „Takt“ i Hrvatskog sportskog plesnog saveza održano međunarodno plesno natjecanje gdje su svoje umijeće među parovima iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske prikazala i dva plesna para Plesnog centra „Virovitica“. Više o tome pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/10/zapazen-nastup-virovitickih-plesaca-medunarodnom-turniru-varazdinu/

 

U virovitičkim vinogorjima pri kraju berbe grožđa: Za svakog vinogradara berba grožđa je prava fešta

dscf3759Na području Virovitičko-podravske županije, od vinorodnih predjela obronaka Bilogore, Pitomače pa sve preko Virovitice do slavonskih vinorodnih predjela Feričanaca, Slatine i Orahovice, pri kraju su ovogodišnje berbe grožđa. Rane sorte grožđa su već ranije pobrane i nakon vrenja mošta mnogi će se vinogradari već za Martinje moći pohvaliti bistrim i “otkuhanim” mladim vinom, a sorte kasnijih dekada beru se ovih dana. Svi pravi podrumari na vrijeme su pripremili svoje vinske podrume, oprali bačve, a mnogi od njih kupili i inox posuđe u kojima će kuhati mošt. (http://www.icv.hr/2016/10/virovitickim-vinogorjima-pri-kraju-berbe-grozda-svakog-vinogradara-berba-grozda-prava-festa/)

Mjesec Hrvatske knjige u Knjižnici

Mjesec hrvatske knjige počinje 15. listopada i traje do 15. studenoga u Knjižnici i čitaonici Pitomača.
Za sadašnje, a i buduće, korisnike Knjižnice i ove godine pripremljene su mnogobrojne aktivnosti:

– besplatan upis za nezaposlene,
– akciju vratite zaboravljene knjige,
– sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja,
– posjete Dječjeg vrtića “Potočnica”,
– posjete učenika Osnovne škole “P. Preradovića” Pitomača,
– posjete učenika Srednje škole “S. Sulimanca” Pitomača,
– tribinu “Bogatimo se s različitima”,
– izložbu “Priče iz davnine” koju će nam predstaviti vlasnik iste g. Ivan Jurković. (http://www.icv.hr/2016/10/mjesec-hrvatske-knjige-knjiznji/)

Završna konferencija u sklopu EU projekta „Učinite prvi korak“ u HGK – Županijskoj komori Virovitica

dsc09307

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, održana je završna konferencija u sklopu europskog projekta „Učinite prvi korak“.

Cilj projekta je poboljšati socijalnu uključenost osoba s oštećenjem vida kao preduvjeta za veću mogućnost njihovog uključivanja na tržište rada.

Ukupna vrijednost projekta je 150.416,05 eura, a sufinancira ga Europska unija u sklopu IPA IV komponente Razvoj ljudskih potencijala u području poboljšanja pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom, a provodi se u razdoblju od 1. srpnja 2015. do 31. listopada 2016. godine. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/zavrsna-konferencija-sklopu-eu-projekta-ucinite-prvi-korak-hgk-zupanijskoj-komori-virovitica/

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić posjetio OŠ P. Preradovića u Pitomači

img_0820

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja, Općinski načelnik Željko Grgačić posjetio je Osnovnu školu Petra Preradovića u Pitomači i pri tom je prigodnim poklonom (projektor BENQ) darivao 1. b razred učiteljice Vesne Jelušić-Nemet. Nakon ugodnog druženja sa malim prvašićima Općinski načelnik sastao se i s ravnateljem Igorom Maresićem, s kojim je razgovarao o problemima s kojima se pitomačka škola, njeni učitelji i đaci susreću. (http://www.icv.hr/2016/10/nacelnik-opcine-pitomaca-zeljko-grgacic-posjetio-os-p-preradovica-pitomaci/)

Dođite na 1. WordPress meetup u Virovitici

holdingwordpress1. WordPress Meetup Virovitica održati će se 3.11. 2016. godine u 17:00 sati u zgradi Visoke škole za manadžment u turizmu i informatici. Pripremljena su zanimljiva predavanja koja će održati predavači iz Hrvatske i regije. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/dodite-1-wordpress-meetup-virovitici/

 

Opća bolnica Virovitica prvi puta u povijesti ima liječnika specijalistu hitne medicine

bolnica

Od 1. listopada Opća bolnica Virovitica, prvi puta u povijesti, ima liječnika specijalistu hitne medicine.

– Riječ je o doktoru Mladenu Vuljaku, specijalistu anesteziologije i reanimatologije te hitne medicine čiji dolazak u Opću bolnicu u Virovitici znači kvalitetnije specijalističke preglede – potvrdila nam je ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček. (http://www.icv.hr/2016/10/opca-bolnica-virovitica-prvi-puta-povijesti-lijecnika-specijalistu-hitne-medicine/)

Odobrena sredstva za financiranje prijevoza osobama starije životne dobi s područja Rezovačkih Krčevina i Jasenaša

dom_jasenasGradonačelnik Ivica Kirin odobrio je sredstva u iznosu od 13.750,00 kuna za financiranje prijevoza osobama starije životne dobi s područja Rezovačkih Krčevina i Jasenaša. Naime Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica uz partnerstvo Grada Virovitice provodilo je projekt «Most solidarnosti i jednakih mogućnosti» Ministarstva socijalne politike i mladih u razdoblju od 1. listopada 2015. do 30. rujna 2016. godine, kojim su bile obuhvaćene osobe starije životne dobi te im je provedbom projekta bio osiguran prijevoz do grada Virovitice. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/odobrena-sredstva-financiranje-prijevoza-osobama-starije-zivotne-dobi-s-podrucja-rezovackih-krcevina-jasenasa/

Općina Lukač – na putu paprike, buče, šećerne repe, ljekovitog bilja i gospodarskih tvrtki

safram2U općini Lukač, uz papriku, poznati su i po uzgoju buče i bučina ulja, šećerne repe, ljekovitog bilja, a poljoprivrednici se sve više okreću i profitabilnim kulturama.
– Naša se općina nalazi na trasi gastroturističkog Puta paprike, projekta koji je sufinanciralo Ministarstvo turizma, kojim se želi zaštitit naše proizvođače paprike u neposrednom načinu prodaje. Ali nismo mi samo poznati po paprici. Sve više naših proizvođača proizvodi i buče, ulje od njega, ljekovito bilje, ali i šećernu repu. Okreću se profitabilnim kulturama. I nismo poznati samo poljoprivredi. Na području općine radi i posluje gotovo 50 tvrtki i obrta. Bilo bi ih i više kada bismo više mogli sami donositi odluke, a ne čekati da se one donesu u Zagrebu i spuste na lokalnu zajednicu. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/opcina-lukac-putu-paprike-buce-secerne-repe-ljekovitog-bilja-gospodarskih-tvrtki/

Grad Virovitica će u akademskoj godini 2016./2017. osigurati sredstva za deset stipendija

stipendije-finalU prostorijama Gradske uprave održan je Kolegij virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina na kojem su, uz razmatranje liste deficitarnih zanimanja, donijete i odluke o broju i visini stipendija u akademskoj 2016./2017. godini. Grad Virovitica će u akademskoj godini 2016./2017. osigurati sredstva za deset stipendija, od kojih će se tri dodijeliti studentima prve godine studija. Visina pojedinačne mjesečne stipendije iznosi 800 kuna. Grad Virovitica trenutačno stipendira 30 studenata. http://www.icv.hr/2016/10/grad-virovitica-ce-akademskoj-godini-2016-2017-osigurati-sredstva-deset-stipendija/

Radovi na spoju krovišta na Gradskoj tržnici

mb-trznica-2Na virovitičkoj tržnici započeli su radovi na spoju krovišta starog i novog dijela kako bi se korisnici zaštitili od oborina, ali i hladnoće osobito za zimskih mjeseci. Vrijednost radova iznosi oko 25 tisuća kuna s PDV-om, a izvođač radova je tvrtka Slavić-inženjering. U tvrtki Poslovni park, koja gospodari Gradskom tržnicom, ističu da će biti izvršena i rekonstrukcija krovišta na novom dijelu u vrijednosti oko 10 tisuća kuna. Podsjetimo, tržnica je ljetos dobila i svoj zdenac te iz dana u dan postaje sve ugodnije mjesto za kupovinu. http://www.icv.hr/2016/10/foto-radovi-spoju-krovista-gradskoj-trznici/

Znanstveno-stručni skup “Virovitica u Domovinskom ratu” u četvrtak, 6. listopada

vtc_u_dom_ratu_program-1

Asfaltira se Ulica Hrvatskih žrtava u Svetom Đurđu

sveti-duradNakon odrađenih pripremnih radova asfaltira se Ulica Hrvatskih žrtava u spomenutom prigradskom naselju. Uz navedenu ulicu asfaltirat će se i Ulica Svetog Antuna te postaviti kanalizacija u svim odvojcima i na taj način cijelo će naselje uskoro biti pokriveno kanalizacijom. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/asfaltira-se-ulica-hrvatskih-zrtava-svetom-durdu/

 

 

Ugrađuju se četiri nove kotlovnice za 12 virovitičkih zgrada

kotlovnicaNakon što je prije nepunih mjesec dana potpisan Ugovor o rekonstrukciji plinskih kotlovnica na području grada Virovitice odnosno o projektu energetske obnove 4 kotlovnice koji će u konačnici rezultirati nižim računima za grijanje stanara ukupno 12 zgrada u Virovitici kotlovnice se već postavljaju. Iako su neki s podsmjehom govorili da se radi o nemogućoj misiji izvođač radova, domaći obrt „TERMO JOSO“ uspio ih je nabaviti u rekordnom roku te se one već montiraju. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/uskoro-nizi-racuni-grijanje-ugraduju-se-cetiri-nove-kotlovnice-12-virovitickih-zgrada/

Okrugli stol na temu „Mladi u prometu“ u utorak, 4. listopada

veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ u okviru projekta „Od akcije do reakcije – Živi život“ organizira okrugli stol na temu „Mladi u prometu“ koji će se održati 4. listopada u 13 sati u novim prostorima Udruge „Veranda“ u Gajevoj 3, Virovitica. Cilj okruglog stola je prevencija vožnje pod utjecajem alkohola kod mladih vozača. Nadalje, cilj je i bolje upoznati stanje u području sigurnosti cestovnog prometa kada se radi od mladim vozačima te koje se sve preventivne mjere po tom pitanju poduzimaju u institucijama koje na izravan ili neizravan način rade s mladima. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/okrugli-stol-temu-mladi-prometu-utorak-4-listopada/

Obnavljanje pješačkih staza u ulicama Matije Gupca i Stjepana Radića u Suhopolju

nogostup-u-ulici-s-radica-i-m-gupcaNakon što je obnovljena pješačka staza u Ulici Matije Gupca, nastavlja se s obnovom pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Suhopolju. Naime, riječ je o jednom od redovnog održavanja općine Suhopolje, a odnosi se na obnovu ukupno 1585 metara pješačke staze. Navedeni zahvati iznose 350.000 kuna, od čega je dio sredstava, 150.000 kn, osiguran putem Javnog poziva za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva za 2016. godinu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH, a ostatak je osiguran u ovogodišnjem općinskom proračunu. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/obnavljanje-pjesackih-staza-ulicama-matije-gupca-stjepana-radica-suhopolju/

Druženje članova, volontera i prijatelja Udruge osoba s invaliditetom Virovitica

uosiU sklopu projekta pod nazivom “Volontiram, tu sam”, koji je financiran od strane Virovitičko-podravske županije, Udruga osoba s invaliditetom Virovitica na 1. Virovitičkom ribnjaku održala je druženje članova i volontera. Tom prilikom proslavili su i tjedan filantropije, koji se po prvi puta, od 24. rujna do 1. listopada, održava u Hrvatskoj, a predstavljeno je i vozilo s ručnim komandama tvrtke SPID iz Zagreba, čija je jedna od djelatnosti opremanje i prilagođavanje vozila osoba s invaliditetom prema njihovim potrebama. Domaćinima su se na ovom obilježavanju pridružili i članovi društva multiple skleroze virovitičko-podravske županije, koji su tom prilikom obilježili svoj nacionalni dan, zatim članovi udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice i predstavnici Udruge gluhih i nagluhih Virovitica. Udruga osoba s invaliditetom osnovana je 1998. godine, a danas broji 90-ak članova i djeluje na području bivše Općine Virovitica. Njezina svrha i zadaća je briga o članovima i njihovim obiteljima i njihovoj socijalnoj uključenosti. http://www.icv.hr/2016/09/druzenje-clanova-volontera-prijatelja-udruge-osoba-s-invaliditetom-virovitica/

Druženje Udruge za Down sindrom VPŽ u Zlatnom klasu u Otrovancu

downI četvrtu jesen za redom Udruga za Down sindrom Virovitičko-podravske županije imala je okupljanje u Zlatnom Klasu u Otrovancu. Ove godine pridružili su im se i prijatelji iz Udruge za Down sindrom Međimurske županije te su uživali u šetnji, jahanju, ručku, druženju i kreativnoj radionici koju je održala Jasna Baranjec Keserica, članica Udruge Unikat Virovitica. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/druzenje-udruge-down-sindrom-vpz-zlatnom-klasu-otrovancu/

 

Dobrotvorni koncert u Crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici u nedjelju, 2. listopada

kvartet-artes

U Crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici u nedjelju, 2. listopada s početkom u 18 sati, održat će se dobrotvorni koncert. Nastupit će članovi molitvene zajednice Virovitica, Kvartet Artes i sastav mladih iz Virovitice i Špišić Bukovice. Namjena koncerta je prikupljanje novca za obnovu Župne kuće u Turnašici koja je u prilično lošem stanju te su u njoj teški životni uvjeti. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/dobrotvorni-koncert-crkvi-presvetog-trojstva-turnasici-nedjelju-2-listopada/

 

Izniman uspjeh Razvojne agencije VTA: odobreno 33 milijuna kuna za pakete humanitarne pomoći diljem RH

vtaRazvojna agencija VTA pripremila je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem četiri projekta u sklopu otvorenog poziva “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći”. Nositelji projekata su Hrvatski Crveni Križ i Gradska društva Crvenog križa Osijek, Split i Županja. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/izniman-uspjeh-razvojne-agencije-vta-odobreno-33-milijuna-kuna-pakete-humanitarne-pomoci-diljem-rh/

 

VPŽ među županijama koje prednjače u energetskoj obnovi odgojno-obrazovnih javnih ustanova

spisisc-bukovica-skola-3Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja do sada je sklopilo ukupno 98 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovorena vrijednost za ovih 98 projekata iznosi 59.546.182,71 kunu, dok su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 42.284.532,97 kuna. Više o tome: http://www.icv.hr/2016/09/vpz-medu-zupanijama-koje-prednjace-energetskoj-obnovi-odgojno-obrazovnih-javnih-ustanova/

 

Potpisani ugovori za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu još pet obrazovnih ustanova na području VPŽ

img_8791U zgradi Virovitičko-podravske županije u Virovitici u prisutnosti obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak potpisani su ugovori za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu osnovnih škola Voćin, Vladimira Nazora Nova Bukovica, “Davorin Trstenjak” Čađavica, Gimnazije Petra Preradovića Virovitica te Učeničkog doma u Virovitici. Vrijednost potpisanih ugovora je oko milijun kuna, a obuhvaćaju izradu arhitektonskog, strojarskog i elektrotehničkog projekta. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/potpisani-ugovori-izradu-projektne-dokumentacije-energetsku-obnovu-jos-pet-obrazovnih-ustanova-podrucju-vpz/

Održana 4. sjednica Savjeta mladih VPŽ uz predstavljanje rada „Mladi i poduzetništvo u Virovitičko-podravskoj županiji“

img_8743U Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, održana je 4. sjednica Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije. Na sjednici je jednoglasno usvojen Program rada savjeta mladih za 2017. godinu. Aktivnosti sadržane u Programu rada proizlaze iz djelokruga Savjeta mladih utvrđenog Zakonom o savjetima mladih i Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije. Program rad usmjeren je na činjenicu da su mladi važan dio društva koji svojim znanjem i kreativnošću mogu doprinijeti njegovom razvoju. Neke od predviđenih aktivnosti su nastavak uspješno provedenog okruglog stola s mladim poduzetnicima, obilježavanje Međunarodnog dana mladih i Europskog tjedna. Najvažnija aktivnost je izrada Županijskog programa za mlade na temelju Nacionalnog programa za mlade, a koji bi predstavljao temeljni dokument za rad s mladima s ciljem zadovoljavanja potreba mladih i podizanja kvalitete njihova života kroz otvoreni dijalog i njihovo uključivanje u život lokalne zajednice. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/odrzana-4-sjednica-savjeta-mladih-vpz-predstavljanje-rada-mladi-poduzetnistvo-viroviticko-podravskoj-zupaniji/

Potpisan Ugovor za energetsku obnovu Učeničkog doma Virovitica vrijedan oko 850.000 kn

img_9569U nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesne Šerepac, ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Emine Kovač te ravnatelja Učeničkog doma Virovitica Staniše Žarkovića potpisani su ugovori za energetsku obnovu i nadzor Učeničkog doma Virovitica. Ugovor o energetskoj obnovi vrijedan 836.835,59 kuna potpisan je s tvrtkom Slavić inženjering d.o.o. iz Virovitice, dok će stručni nadzor u vrijednosti 27.500 kuna provesti tvrtka Croming  iz Pitomače. Završetak radova se očekuje za šest mjeseci. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/potpisan-ugovor-energetsku-obnovu-ucenickog-doma-virovitica-vrijedan-oko-850-00000-kuna/

Među prvima u Hrvatskoj: Virovitičko-podravska županija postala „Županija prijatelj djece“

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak potpisala je ugovor sa Savezom Društvo naša djeca Republike Hrvatske, te je Virovitičko-podravska županija postala „Županija prijatelj djece“. Cilj je omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati stvaranje zajednica i društva prijatelja djece. Sve to usmjereno je mobilizaciji županija, gradova i općina u podizanju kvalitete života djece kao općenito jedan je od pozitivnih pristupa u rješavanju problema djece. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/medu-prvima-hrvatskoj-viroviticko-podravska-zupanija-postala-zupanija-prijatelj-djece/

Završna konferencija projekta “Panonski drvni centar kompetencija”, najznačajnijeg EU projekta Virovitičko-podravske županije

mg_7880U zgradi Panonskog drvnog centra kompetencija u Poduzetničkoj u Virovitici održana je završna konferencija u sklopu EU projekta “Panonski drvni centar kompetencija”. Direktorica Centra Ivana Filipović predstavila je tom prigodom prisutnima usluge koje će Centar nuditi te najavila natječaj za dodjelu međunarodne nagrade najboljem inovatoru i dizajneru. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Virovitičko-podravske županije, koja je nositelj projekta i partneri: predstavnici Razvojne agencije VIDRA na čelu s ravnateljicom Eminom Kovač te prodekan za znanstveno-istraživački rad Ivica Župčić sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s tehničkim koordinatorom Alanom Antonovićem, poduzetnici iz drvno-prerađivačkog sektora… Centar će s aktivnim radom krenuti već početkom listopada. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/zavrsna-konferencija-projekta-panonski-drvni-centar-kompetencija-najznacajnijeg-eu-projekta-viroviticko-podravske-zupanije/

Sanja Bošnjak u ime Hrvatske zajednice županija nazočila Konferenciji regija okupljenih oko inicijative za snažniju regionalnu politiku

img_9000Obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak i glavna tajnica Hrvatske zajednice županija Melita Pavlek sudjelovale su na konferenciji „Doprinos regionalnoj politici EU za upravljanje budućim izazovima“ u Odboru regija u Bruxellesu. U ime Hrvatske zajednice županija inicijativu je potpisao predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, a tijekom konferencije Knjiga potpisa, od preko 300 stranica, predana je predstavnicima institucija EU, odnosno predsjedniku Odbora regija Markku Markkuli, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corini Creţu, veleposlaniku Peteru Javorciku, stalnom predstavniku Slovačke pri EU kao predstavniku države članice koja predsjeda Vijećem te predsjednici Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu Iskri Mihaylovoj. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/sanja-bosnjak-ime-hrvatske-zajednice-zupanija-nazocila-konferenciji-regija-okupljenih-oko-inicijative-snazniju-regionalnu-politiku/

Asfaltira se nogostup i biciklistička staza u Vinkovačkoj ulici u Virovitici

mg_7433-1Radovi na rekonstrukciji Vinkovačke, Vukovarske i Bilogorske ulice u Virovitici ulaze u svoju završnu fazu. Nakon što su asfaltirane Bilogorska i Vukovarska ulica započelo je i asfaltiranje nogostupa i biciklističke staze u Vinkovačkoj ulici. Ovaj projekt čija vrijednost iznosi čak 15 milijuna kuna obuhvaća obnovu ceste, uređenje odvodnje te dogradnju pješačkih i biciklističkih staza u Vinkovačkoj, Vukovarskoj i Bilogorskoj ulici. Ukupna duljina trase iznosi čak 3320 metara. Projekt je obuhvatio i niveliranje ceste kod pružnih prijelaza u Vinkovačkoj ulici kao i rekonstrukciju u istom nivou biciklističke i pješačke staze u Vukovarskoj ulici Radove na toj dionici izvode Zajednica ponuditelja Strabag d.o.o. i Ceste d.d. Bjelovar, koji su taj posao dobili putem javnog natječaja Hrvatskih cesta. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/asfaltira-se-nogostup-biciklisticka-staza-vinkovackoj-ulici-virovitici/

Fotogalerija: 1. Panonsko-bilogorski rekreativni MTB maraton

mg_9678Pozdravnim riječima obnašateljice župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak, načelnika općine Lukač Đure Bukvića, direktorice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martine Jakelić te predsjednika Kluba za ekspedicionizam i sport KEKS Gorana Jurkovića ispred Kurije Janković započeo je 1. Panonsko-bilogorski rekreativni MTB maraton ukupne dužine preko 70 kilometara s oko 1100 m uspona. Utrku je startao 71 biciklist. Više o tome: http://www.icv.hr/2016/09/fotogalerija-1-panonsko-bilogorski-rekreativni-mtb-maraton/

U Velikom Polju nakon 25 godina otvoreno nogometno igralište

img_8001Nakon 25 godina u Velikom Polju u općini Lukač je povodom proslave Dana Mjesnog odbora otvoreno nogometno igralište. Proslavu je organizirala mladež Velikog Polja u suradnji s predsjednikom Mjesnog odbora Ivanom Ivanovićem. Tom prigodom je odigrana prijateljska nogometna utakmica između mještana Velikog Polja i NK Drava iz Terezinog Polja. Nakon utakmice druženje je nastavljeno u Društvenom domu, a predsjednik Mjesnog odbora Ivan Ivanović dodijelio je zaslužnim mještanima priznanja. Zahvalnice su dobili NK Drava iz Terezinog Polja, Žarko Bilić, Branka Aleksić, Stojan Zec te Lazar Lapin. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/velikom-polju-nakon-25-godina-otvoreno-nogometno-igraliste/

Grade se novi društveni domovi u Pepelanama i Žubrici, a uskoro i u Pčeliću

izgradnja-doma-u-pepelaniOpćina Suhopolje je veliko gradilište. U tijeku su radovi na izgradnji novih društvenih domova u Pepelanama i Žubrici, a uskoro će, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa i ishodovanja građevinske dozvole, započeti i radovi na izgradnji novog društvenog doma u Pčeliću. Za sada su u Pepelanama i Žubrici izbetonirani temelji, a radove izvodi tvrtka Stillgradnja d.o.o. Suhopolje. Ukupni završetak navedenih radova planira se tijekom 2017. godine. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/grade-se-novi-drustveni-domovi-pepelanama-zubrici-a-uskoro-pcelicu/

Revitalizacija i hortikulturno uređenje javnih površina

pjesacka-staza-u-vukovarskoj-ulici-obnova

Na veliko zadovoljstvo stanovnika, ali i prolaznika općine Suhopolje, djelatnici Programa javnog rada na području općine Suhopolje počeli su s radom 1. rujna, a rezultati njihova rada već su itekako vidljivi. Tako su ovoga tjedna intenzivno radili na obavljanju poslova revitalizacije i hortikulturnog uređenja javnih površina Suhopolja, koji se odnosi na hortikulturno uređenje njegova vanjskog okruženja. Uređuju se pješačke staze u Vukovarskoj ulici u Suhopolju, a redovito se obavljaju i poslovi plitkog okopavanja ukrasnog grmlja, pljevidbe ukrasnog grmlja, čišćenja trajnica od ocvalog cvijeća, ručnog skupljanje otpadaka, pražnjenja spremnika za otpad, čišćenja staza, odnosno javnih parkirališta, prostora oko društvenih domova, te drugi poslovi na održavanju i čišćenju javnih površina i objekata na području općine Suhopolje. http://www.icv.hr/2016/09/revitalizacija-hortikulturno-uredenje-javnih-povrsina/

Učenici SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača obilježili Europski dan jezika

20160926_090753Europska godina jezika 2001., koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija, uspjela je uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Njihove aktivnosti slavile su jezičnu raznolikost Europe i promicale učenje jezika. Nakon uspjeha te godine, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/ucenici-ss-stjepana-sulimanca-pitomaca-obiljezili-europski-dan-jezika/

“U posjetu starim vremenima” došlo 500-tinjak ljudi

image-0-02-01-d7e1596269ea772d62b443df09fb91bd4edd2e74b4b196860e0f339f5050497a-vU organizaciji turističke zajednice općine Pitomača, održana je manifestacija “U posjetu starim vremenima”. Na manifestaciji je sudjelovalo 10-ak Kulturno umjetničkih društava, udruga žena, Lovačko – ribolovna udruga veterana Domovinskog rata “VIDRA” Pitomača, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača “Pivnica” i ostali. Događanje u centru Pitomače posjetilo je 500-tinjak gostiju od kojih 50-ak biciklista, kao i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, a posjetitelji su mogli kušati jela pripremljena na starinski način. Uz to, za najmlađe su bile organizirane i radionice, učenja pisanja krasopisom te “Ženska radinost 19. stoljeća”. U Turističkom uredu općine Pitomača, ispred kućice, glumci koji su utjelovili Petra Preradovića, njegovu majku i sestru te uprizorili kratki skeč o Preradovićevom dolasku svojoj kući. Nakon skeča, na pozornicu je stupio tamburaški sastav “Kavaliri” koji su odsvirali nekoliko klasičnih plesova u kojima su se birali i pobjednici. Pobjednici su dobili prigodne nagrade. Nakon natjecanja u plesu, službeni dio manifestacije je završio, te se zabava uz “Kavalire” nastavila do dugo u noć. (http://www.icv.hr/2016/09/posjetu-starim-vremenima-doslo-500-tinjak-ljudi/)

Likovni klub “Paleta” otvorio vlastitu izložbu

image-0-02-05-03856accd64e8e19937cabed66a941bca715e789a9bf7f3b8616eea5538d7aed-vU konferencijskoj sali Općine Pitomača otvorena je izložba Likovnog kluba “Paleta” na kojoj su članovi radili cijelu školsku godinu. Iako Klub djeluje na području još nekoliko podravskih gradova, Pitomačani, kao i svi ostali polaznici tečaja u Pitomači, svoje su radove izložili samostalno. Izložba koju je upriličilo 10-ak autora bit će izložena 10-ak dana. Više o tome na : http://www.icv.hr/2016/09/likovni-klub-paleta-otvorio-vlastitu-izlozbu/

 

Projektom vrijednim gotovo 2 milijuna kuna do učinkovitije provedbe i upravljanja EU fondovima

image-0-02-03-3f48363b542281a2639ca796655fbabc145490d684784b3f59096981ee85c40e-vU utorak, 4. listopada, u Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj, svečano je otvoren Twinning light projekt “Jačanje kapaciteta Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u ulozi Posredničkog tijela razine 2 (CRO IB2)” koji se financira od strane Europske unije. Projekt se provodi u suradnji sa Središnjom agencijom za upravljanje projektima Republike Litve. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/projektom-vrijednim-gotovo-2-milijuna-kuna-do-ucinkovitije-provedbe-upravljanja-eu-fondovima/

 

Formula za uspjeh: Zahvaljujući ministru Tomislavu Tolušiću ova godina je najuspješnija za Hrvatsku što se tiče povlačenja novca iz EU fondova

Velika šansa za Hrvatsku, ali možda i jedina krije se u novcima koji su osigurani u Europskim fondovima. Zato je u cijelom lancu i procesu razvoja države gotovo najvažnija karika Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Naravno, u svemu tome veliku i presudnu ulogu igra prvi čovjek, odnosno ministar koji kao kapetan navigira, određuje smjer i tempo kojim će se njegov/naš brod kretati.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/formula-uspjeh-zahvaljujuci-ministru-tomislavu-tolusicu-ova-godina-najuspjesnija-hrvatsku-sto-se-tice-povlacenja-novca-iz-eu-fondova/

Hrvatska zajednica županija potpisala političku Deklaraciju o regionalnoj politici nakon 2020. godine

Hrvatska zajednica županija članica je Odbora regija koji je savjetodavno tijelo Europske unije te predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti. Članovi Odbora iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove, a Zajednicu u ovom mandatu predstavljaju župani Nikola Dobroslavić, Predrag Štromar, Danijel Marušić i Valter Flego.

Hrvatska zajednica županija tijekom svibnja potpisala je Deklaraciju o jakoj obnovljenoj regionalnoj politici za sve regije nakon 2020. godine. Deklaracija je rezultat inicijative regije Donje Austrije te će u utorak 27. rujna u Briselu biti predana predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta kako bi se ukazalo na stajalište europskih regija o važnosti nastavka financiranja Kohezijske politike i nakon 2020. godine.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/hrvatska-zajednica-zupanija-potpisala-politicku-deklaraciju-regionalnoj-politici-nakon-2020-godine/

U HGK – Županijskoj komori Virovitica održana prezentacija Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje pri HGK

dsc09278U HGK – Županijskoj komori Virovitica 4. listopada je održana prezentacija Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje pri HGK. Cilj ove prezentacije bio je informirati predstavnike gospodarskih subjekata i drugih potencijalnih korisnika o mogućnostima korištenja alternativnih oblika rješavanja sporova kao jedne od usluga HGK. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/hgk-zupanijskoj-komori-virovitica-odrzana-prezentacija-stalnog-arbitraznog-sudista-centra-mirenje-pri-hgk/

 

Gospodarstvenici Virovitičko-podravske županije na akciji “Kupujmo hrvatsko” u Zagrebu

img_20160929_105821

U četvrtak, 29. rujna, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu započela je akcija „Kupujmo hrvatsko“, u kojoj sudjeluje preko 300 sudionika. Na ovogodišnjoj akciji, posredstvom Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, predstavlja se i osam sudionika s područja Virovitičko-podravske županije. Organizacijom akcije „Kupujmo hrvatsko“ u Zagrebu, koja traje dva dana, Hrvatska gospodarska komora putem najpoznatije nacionalne akcije nastavlja tradiciju promocije domaćih kvalitetnih proizvoda. Akciju je otvorio Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/gospodarstvenici-viroviticko-podravske-zupanije-akciji-kupujmo-hrvatsko-zagrebu/

Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije na 5. međunarodnom sajmu Zdravo-domaće-prirodno u Zaječaru

20160930_125250

U Zaječaru u Srbiji je od 30. rujna do 1. listopada održan je 5. međunarodni sajam Zdravo-domaće-prirodno, na kojem je izlagalo preko 500 izlagača iz 9 zemalja: BiH, Bugarske, Hrvatske, Indonezije, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Indonezija je bila zemlja partner sajma.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, s područja Virovitičko-podravske županije predstavilo se deset izlagača: Asel Slatina, Agroservis proizvodnja Virovitica, Brana Virovitica, Dam Lozan, Medena Virovitica, Mustač-Commerce Virovitica, Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Viro Tvornica šećera i Viroexpo Virovitica. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/gospodarstvo-viroviticko-podravske-zupanije-5-medunarodnom-sajmu-zdravo-domace-prirodno-zajecaru/

II. znanstveni forum u Osijeku: “Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH?

20160926_125247Drugi Znanstveni forum: „Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u Republici Hrvatskoj?“ održan je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u organizaciji Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju. Moderator znanstvenog skupa bila je doc.dr. sc. Nataša Drvenkar, predsjednica Organizacijskog odbora. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/ii-znanstveni-forum-osijeku-potaknuti-regionalni-ekonomski-rast-razvoj-rh/

 

Kroz Program „Kreditom do uspjeha“, Virovitičko-podravska županija i banke sufinanciraju jedan do dva posto kamata

obrtniciVirovitičko-podravska županija u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, te devet poslovnih banaka, provodi program kreditiranja u cilju poticanja razvojnih aktivnosti i gospodarskog jačanja poduzetništva na području cijele županije, te je objavila Javni natječaj u ožujku prošle godine. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/program-kreditom-do-uspjeha-viroviticko-podravska-zupanija-banke-sufinanciraju-jedan-do-dva-posto-kamata-2/

 

Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

automehaniari-5

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Javni poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima. Javni poziv je namijenjen učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja za obrtnička zanimanja. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/stipendiranje-ucenika-obrtnickim-zanimanjima/

Fotonatječaj “Ljepote općine Lukač”

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje raspisala je sedmi po redu fotonatječaj Ljepote općine Lukač. Tema je i ove godine slobodna, krajolici, životinje, različite građevine poput starih kuća, ljudi, bilje, bunari, radni strojevi, iako geografski ograničena samo na područje općine. Dobra i kvalitetna fotografija je ona koja privlači pažnju i zanimanje promatrača. Svaki učenik na natječaj može poslati najviše 8 fotografija. Fotografije moraju biti toliko velike da prilikom pregleda na računalu zauzmu cijeli zaslon. Premalene fotografije bit će diskvalificirane zbog nemogućnosti njihove izrade. Više o natječaju na: http://www.icv.hr/2016/09/fotonatjecaj-ljepote-opcine-lukac/

Županijski radio Virovitica danas obilježava 50 godina postojanja

Županijski radio Virovitica danas obilježava 50 godina postojanja. Naime, šezdesetih godina lokalizacija radio difuzije zahvatila je i Viroviticu koja je program počela emitirati 4. listopada 1966. godine na frekvenciji 202.2 m, na srednjem valu, s 50 vatnim odašiljačem RIZ-ove proizvodnje, koji je Radio Virovitici dao na upotrebu Radio Zagreb. Ostale dijelove opreme i studio u potkrovlju Gradskog dvorca u Virovitici izradili su virovitički entuzijasti predvođeni tadašnjim tehničkim rukovoditeljem Radija Virovitice, kasnije i direktorom Virovitičkog lista Milanom Sokele. Od svog postojanja, pa i danas, Županijski radio Virovitica najslušaniji je radio u Virovitičko-podravskoj županiji te među prvih 50 najslušanijih radijskih postaja u Hrvatskoj (http://www.icv.hr/2016/10/zupanijski-radio-virovitica-danas-obiljezava-50-godina-postojanja/).

Izdana građevinska dozvola za sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac koji će se prostirati na 765 hektara

gradjevinska-novi-gradac-detkovacUpravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije izdao je investitoru, Virovitičko-podravskoj županiji građevinsku dozvolu za građenje sustava navodnjavanja „Novi Gradac – Detkovac“. Navedenom građevinskom dozvolom, omogućena je izgradnja dovodnog kanala, građevine na obali rijeke Drave, gravitacijskog dovodnog cjevovoda, crpne stanice s usisnim bazenom, tlačne razvodne mreže s pripadajućim oknima i hidrantima za spoj opreme za navodnjavanje. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/izdana-gradevinska-dozvola-sustav-navodnjavanja-novi-gradac-detkovac-ce-se-prostirati-765-hektara/

Akademska godina započela i za 120 brucoša Visoke škole Virovitica

I na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici “dekanskim satom” započela je akademska godina. Ukupno 120 brucoša upisano je u prvu godinu u smjerove: Informatički menadžment (30 studenata), Menadžment ruralnog turizma (30 studenata), Poduzetništvo usluga (30 studenata) i od ove godine i smjer Programsko inženjerstvo (30 studenata). Nazočne brucoše pozdravila je dekanica VSMTI Vesna Bedeković sa svojim suradnicima, a obratio im se i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/akademska-godina-zapocela-120-brucosa-visoke-skole-virovitica/

Na kioske diljem županije je stigao novi broj Virovitičkog lista u kojemu donosimo:

 • Najduža ulica u Virovitici dobiva novi nogostup
 • Prije 63 godine iz tiska je izašao prvi broj Virovitičkog lista
 • DVD Suhopolje obilježilo 140 godina rada
 • Virovitica postaje središte drvno-prerađivačke industrije
 • U Noskovcima otvoren jedinstven informativno-edukativni centar – hostel
 • Općina Zdenci proslavila Dan općine
 • Počeli radovi na odvodnji otpadnih voda u Breziku

Asfaltira se nogostup u Ulici Zlatnog polja od kružnog toka do željezničke pruge

zlatna-polja-11

Izgradnja nogostupa u Ulici Zlatnog polja u Virovitici podijeljena je u dvije faze. Nakon što su završili pripremni radovi na potezu od sjevernog dijela ulice do kružnog toka započelo je i asfaltiranje ovog dijela ulice. U isto vrijeme odvijaju se pripremni radovi za asfaltiranje nogostupa u drugog dijela ulice od kružnog toka do spoja s Ulicom Svetog Križa u Milanovcu. Jedna od najdužih virovitičkih ulica nakon dječjeg igrališta tako će dobiti i novu stranu nogostupa što će znatno povećati sigurnost građana koji u njoj žive, ali i okolnih ulica koje kroz nju prolaze. Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Zbora narodne garde Margareta Ptiček zahvalila se Gradu Virovitici što je prepoznao ovaj problem te uz uređenje Vinkovačke i Vukovarske ulice pretvorila ovaj dio grada u veliko gradilište. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/asfaltira-se-nogostup-ulici-zlatnog-polja-kruznog-toka-do-zeljeznicke-pruge

FOTO: DVD-u Suhopolje Zlatna plaketa Hrvatske vatrogasne zajednice za 140. obljetnicu postojanja

img_9405U sklopu svečane sjednice povodom obilježavanja 140. obljetnice postojanja i humanog rada DVD-a Suhopolje, zaslužnim vatrogascima dodijeljena su priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. Priznanja VZ Općine Suhopolje dodijeljena su dan prije, 23. rujna u sklopu otvorenja izložbe DVD-a Suhopolje.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Suhopolje dobilo je Zlatnu plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice te plaketu VZ Virovitičko-podravske županije za 140 godina postojanja i djelovanja. Zlatne medalje Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljene su Eduardu Nuku i Ivici Đurđeviću, a Zlatna plamenica Mirku Solaru. Spomenicu za 50 godina vatrogastva dobili su Vladimir Brabec i Pavo Jurković, a za 60 godina Stjepan Cvetko. Priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice dobilo je, osim toga, i 13 vatrogasaca veterana. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/foto-dvd-suhopolje-zlatna-plaketa-hrvatske-vatrogasne-zajednice-140-obljetnicu-postojanja/.

Dokumentarni film “Zločin za koji nitko nije odgovarao!” ušao u konkurenciju 12 najboljih filmova festivala u Tuzli

img_2550Dokumentarni film “Zločin za koji nitko nije odgovarao!” prošao je selekciju od 500-tinjak filmova te postao dijelom “natjecateljskog programa” petog ljubilarnog Tuzla Film Festivala i bit će prikazan s preostalih 12 uradaka u navedenoj kategoriji. Realizaciju dokumentarnog filma financijski su pomogli Ministarstvo branitelja RH, Hrvatska radio televizija i HVDIR-a RH. Predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić ujedno je i urednik projekta, dok organizacijski dio potpisuje Nenad Križić, predsjednik županijske Zajednice udruga HVIDR-e Virovitičko-podravske županije. Autor i redatelj filma je poručnik u miru Dubravko Kovač. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/dokumentarni-film-zlocin-nitko-nije-odgovarao-usao-konkurenciju-12-najboljih-filmova-festivala-tuzli/

Završna konferencija najznačajnijeg EU projekta – Panonskog drvnog centra kompetencija

pdck1-1U srijedu, 28. rujna s početkom u 12 sati održat će se završna konferencija u sklopu EU projekta “Panonski drvni centar kompetencija”. Konferencija će se održati u zgradi Panonskog drvnog centra kompetencija u Poduzetničkoj zoni II u Virovitici. Osim toga, 28. i 29. rujna bit će organizirani Dani otvorenih vrata Centra koji će za sve posjetitelje biti otvoren od 13 do 15 sati. U okviru Dana otvorenih vrata kao prateća manifestacija organizirana je dodjela međunarodne nagrade za najinovativniji proizvod od drva i za najbolji dizajn proizvoda od drva. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/zavrsna-konferencija-najznacajnijeg-eu-projekata-panonskog-drvnog-centra-kompetencija-srijedu-28-rujna/.

Učenici SŠ S. Sulimanca iz Pitomače na “Aronia Cupu 2016.” u Zagrebu

skola23Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače: Dominik Presečan, Patrik Podolnjak, Jasmina Vida, Nino Sabolić i njihovi mentori Darko Baričević i Darko Mihoković, i ove su godine sudjelovali na smotri ugostiteljskih škola “Aronia Cup” u Zagrebu.
U sklopu smotre organizirana su stručna usavršavanja i edukacije nastavnika i učenika, te prezentacija raznih vrsta jela i pića na temu ječam. Na smotri je sudjelovalo 15 ugostiteljskih škola iz svih dijelova Hrvatske, koje su predstavile pripremljena jela i pića s ječmom. Srednja škola Stjepana Sulimanca pripremila je juhu od ječma i suhog mesa, Podravske medaljone od ječma s palentom, varivom od poriluka i desert “Jesenji puding”. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/10/ucenici-ss-s-sulimanca-iz-pitomace-aronia-cupu-zagrebu/.

Podnošenje zahtjeva za potporu za smanjenje proizvodnje mlijeka

potpis-hpa7

Europska komisija donijela je Uredbu (2016/1612) kojom se provodi jedan od instrumenata Europske politike u sektoru mlijeka zbog iznimno teškog stanja u sektoru mlijeka. Potpora Unije osigurana je za prihvatljive podnositelje zahtjeva koji smanje svoje isporuke kravljeg mlijeka za razdoblje od tri mjeseca u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, pod uvjetima utvrđenima Uredbom.

Potpora se dodjeljuje na temelju podnesenog zahtjeva, a minimalna količina smanjenja isporuke kravljeg mlijeka je 1500 kg. Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su proizvođači mlijeka koji su kravlje mlijeko isporučili prvim otkupljivačima u srpnju 2016. Potpora iznosi 14 EUR/100 kg kravljeg mlijeka za količinu koja odgovara razlici između kravljeg mlijeka isporučenog tijekom referentnog razdoblja i kravljeg mlijeka isporučenog tijekom razdoblja smanjenja. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/podnosenje-zahtjeva-potporu-smanjenje-proizvodnje-mlijeka/

Održan Dan polja duhana

dsc00936Hrvatski duhani Virovitica organizirali su 17. po redu Dan polja duhana s ciljem analize stanja u duhanskoj proizvodnji, ali i prezentiranja pokusne proizvodnje duhana te upoznavanja proizvođača s novom tehnologijom i dostignućima o proizvodnji duhana. Više o tome nazočnima su govorili član BAT-ovog menadžment tima u Adria klasteru Josip Lozančić i direktor Hrvatskih duhana d.o.o. Virovitica Zlatko Pleša, koji je istaknuo da je ove godine na sirovinskom sektoru Hrvatskih duhana Virovitica u Podravini i Slavoniji zasađeno ukupno 3500 hektara duhana, otkup je počeo početkom rujna i do sada su otkupljene manje količine. Kvaliteta duhana je za sada zadovoljavajuća, a iako otkupna cijena još nije dogovorena, pretpostavlja se da će biti veća od prošlogodišnjih 11,50 kn. S obzirom da se od 2017. godine gubi poticaj za proizvodnju duhana, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je iznalaženje modula pomoći poljoprivrednicima, s naglaskom na one koji se već primjenjuju u Europskoj uniji, a sve u cilju opstanka duhanske proizvodnje, o čemu je nazočnima govorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.
Na Danima polja duhana nazočili su i županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić. http://www.icv.hr/2016/09/odrzan-dan-polja-duhana/

Svjetska klasa: Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače pozitivni je primjer u koji se valja ugledati

ss_sulimanacDok mnogi srednjoškolci u Hrvatskoj samo idu u školu, oni u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači u sklopu nastavnog programa i rade. A njihov rad bi se mogao ocijeniti kao praktična primjena današnjeg svjetskog hit trenda – održivog razvoja. Učenici, naime, na više od 20 hektara zemlje uzgajaju ekološko voće i povrće koje kasnije pretvaraju u delicije u školskom restoranu. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/svjetska-klasa-srednja-skola-stjepana-sulimanca-iz-pitomace-pozitivni-primjer-se-valja-ugledati/

 

Počeli radovi na odvodnji otpadnih voda u naselju Brezik

mg_7558

U petak je kod Društvenog doma u Breziku održana svečanost otvorenja radova na odvodnji otpadnih voda naselja Brezik, koji će se izvoditi u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”.

Uz načelnika Općine Đuru Bukvića svečanosti otvorenja radova nazočili su ravnatelj Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban, Igor Andrović i Zorica Hegedušić u ime Virovitičko-podravske županije, zamjenica gradonačelnika Virovitice Željka Grahovac, načelnik Općine Špišić Bukovice Hrvoje Miler te u ime nositelja investicije, direktor virovitičkog Virkoma Damir Marenić. Vrijednost investicije bez PDV-a iznosi 147 milijuna kuna, a izvođač radova je Brana Virovitica. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/foto-poceli-radovi-odvodnji-otpadnih-voda-naselju-brezik/

U HGK Županijskoj komori Virovitica prezentiran natječaj „Kompetentnost i razvoj MSP“

dsc09246

U HGK – Županijskoj komori Virovitica 20. rujna održana je prezentacija aktualnog Poziva na dostavu projektnih prijava „Kompetentnost i razvoj MSP“ raspisanog od strane Ministarstva poduzetništva i obrta.

Prezentaciju je održao Saša Bukovac, pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i EU, Odjela za EU Hrvatske gospodarske komore. Cilj je prezentacije upoznati mikro, male i srednje poduzetnike s aktualnim pozivom, kriterijima prihvatljivosti, natječajnom dokumentacijom te procesom prijave i evaluacije. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/hgk-zupanijskoj-komori-virovitica-prezentiran-natjecaj-kompetentnost-razvoj-msp/

Poslovni susret predstavnika Visoke škole Virovitica i Hrvatske gospodarske komore

img_0795

U četvrtak, 22. rujna, održan je susret predstavnika Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i predstavnika Središnjice Hrvatske gospodarske komore i Županijske komore Virovitica.

Dekanica doc. dr.sc. Vesna Bedeković, prodekan dr.sc. Oliver Jukić i pročelnik Odjela za ICT Ivan Heđi su, zajedno s nastavnicima, predstavili novi, stručni studij Računarstva i ostale studijske programe, nakon čega su obišli prostor Visoke škole.
Iz HGK susretu su prisustvovali predstavnici Sektora za industriju i IT: Emil Ilija Perić, voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT te Alexander Friedman, stručni referent, a iz HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, direktor te Kristina Pleša, stručna suradnica Odsjeka za industriju. Tema sastanka bila je mogućnost suradnje s komorom i poduzetnicima u provedbi i realizaciji novih programa za obrazovanje kvalitetnih IT kadrova. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/poslovni-susret-predstavnika-visoke-skole-virovitica-hrvatske-gospodarske-komore/

Grubi radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Špišić Bukovici su pri kraju

mg_0087

U sklopu projekta Europske unije “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”, ukupne vrijednosti 147. 246. 575 kuna, grubi radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Špišić Bukovici su pri kraju, a od ukupno 20 kilometara, ostalo je odraditi još nešto manje od dva kilometra kanalizacijske mreže.

Rok završetka kompletne izgradnje je sredina 2017. godine, a nakon izvršenih radova i obavljenog tehničkog pregleda mještani će se moći priključiti na sustav odvodnje. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Brana Virovitica i Radnik Križevci, a vrijednost oko 26 milijuna kuna. http://www.icv.hr/2016/09/grubi-radovi-izgradnji-kanalizacijske-mreze-spisic-bukovici-pri-kraju/

U Špišić Bukovici će se graditi dječji vrtić

vrticsb4Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije izdao je građevinsku dozvolu Općini Špišić Bukovica za gradnju dječjeg vrtića. Vrtić će se graditi u Vinogradskoj ulici u Špišić Bukovici, a za njega postoji veliki interes stanovnika ove općine. Inače, prema riječima načelnika Općine Špišić Bukovica, Hrvoja Milera, predviđen kapacitet novog dječjeg vrića bit će za 40-ak djece. http://www.icv.hr/2016/09/fotogalerija-spisic-bukovici-ce-se-graditi-djecji-vrtic-ciji-ce-kapacitet-biti-40-ak-djece/

Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Matije Gupca

mg_0317Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Matije Gupca u Virovitici koja nosi i epitet najduže virovitičke ulice teku prema planu. Izgradnja novog nogostupa u dužini od čak 1500 metara krenula je od autobusne stanice kod Tvornice šećera VIRO i bit će izgrađen do spoja ulica Vlahe Bukovca i Matije Gupca odnosno do bivše virovitičke vojarne. Nogostup će biti širine 1,4 metra, a vrijednost radova iznosi 654.556,00 kuna. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/foto-radovi-obnovi-nogostupa-ulici-matije-gupca-najduzoj-ulici-virovitici/

 

Drugi o Virovitici: Projekt “5 do 12 za dvorac” Pejačević objavljen i u Nacionalu

img_8724

Za tri godine dvorac iz 19. stoljeća u središtu Virovitice obnovit će se novcem iz Europskih fondova. Isto tako, uredit će se šetnice, hortikultura, dječje igralište, šetalište ispred Gimnazije, fontana, šest mostova te tri parka. To je do sad najveći projekt u povijesti grada.

Ukupna vrijednost projekta je više od 80 milijuna kuna, a završetak radove je 2019. godina. Tekst potpisuje Kristina Olujić, fotografije Matija Rođak i arhiva Gradskog muzeja Virovitica. http://www.icv.hr/2016/09/drugi-virovitici-projekt-5-do-12-dvorac-pejacevic-objavljen-nacionalu/

 

Hrvatsko-slovenski gospodarski forum u Krapini: Panonski drvni centar kompetencija – izuzetan primjer korištenja EU fondova

cU Krapini je otvoren 24. zagorski gospodarski zbor Krapina 2016., na kojem posredstvom i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, a temeljem suradnje Županijskih komora Krapine i Virovitice, svoje proizvode izlaže osam izlagača s područja Virovitičko-podravske županije: Agroservis proizvodnja Virovitica, Asel Slatina, Brana Virovitica, Dam Lozan, Mustač commerce Tvornica octa Virovitica, Organica Vita Čađavica, Poison city Otrovanec, Spider grupa Pitomača.

Prezentacija gospodarstva Virovitičko-podravske županije na 14. međunarodnom ekološkom sajmu Ekobis u Bihaću

20160908_124857_resized_1U Bihaću, u Bosni i Hercegovini, 8. rujna otvoren je međunarodni ekološki sajam “Ekobis 2016”. Posredstvom i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, svoje proizvode predstavilo je sedam izlagača s područja Virovitičko – podravske županije: Agroservis proizvodnja Virovitica, Asel Slatina, Brana Virovitica, Dam Lozan, Medena Virovitica, Meta-plast Pitomača, Mustač-commerce Tvornica octa Virovitica. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/prezentacija-gospodarstva-viroviticko-podravske-zupanije-14-medunarodnom-ekoloskom-sajmu-ekobis-bihacu/

Obavijest poljoprivrednicima: odvoz prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja

ambalaza_sredstva_za_zastitu_bilja1

Sukladno odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida ( NN 14/14) , u čl. 20. Primjena, rukovanje i uvjeti skladištenja pesticida i gospodarenje njihovom ambalažom i ostacima kod korisnika pesticida, u stvaku (4) piše: „ Korisnici moraju praznu ambalažu od pesticida, ambalažu s ostacima pesticida, pesticide kojima je istekao rok valjanosti, pesticide kojima je istekla registracija ili dopušteno razdoblje za primjenu zaliha i ostatke škropiva odvojeno skupljati i privremeno čuvati do predaje ovlaštenoj osobi sukladno propisima kojima se uređuje gospodarenje otpadom“. Termin sakupljanja prazne ambalaže pogledajte na http://www.icv.hr/2016/09/obavijest-poljoprivrednicima-odvoz-prazne-ambalaze-sredstava-zastitu-bilja/

Pčelari na predavanju “Patvorine meda i analitički izazovi”

img_8002U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica u sklopu 6. „Agroexpa 2016.“ Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iz Zagreba, održao je stručno predavanje na temu “Patvorine meda i analitički izazovi”. Predavanje su prisustvovali članovi Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica i ostali zainteresirani pčelari (http://www.icv.hr/2016/09/pcelari-predavanju-patvorine-meda-analiticki-izazovi/).

 

U posjetu starim vremenima u Pitomači

kucicaU centru Pitomače, u nedjelju, 25. rujna počinje manifestacija “U posjetu starim vremenima” gdje će se prikazati gastronomija, kultura života i rada za vrijeme Austro – Ugarske, to jest, doba Petra Preradovića. Također, organizirana je i biciklijada te prirodni program. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/posjetu-straim-vremenima-pitomaci/

 

 

 

Potražite na kioscima diljem županije novi broj Virovitičkog lista u kojemu donosimo najnovije vijesti…

 • Održani 9. Miljevački dani kukuruza
 • Na virovitičkom području obilježena 25. obljetnica oslobađanja vojnih objekata
 • U četiri zgrade u Virovitici u tijeku ugradnja novih plinskih kotlova
 • Pri kraju radovi na kanalizacijskoj mreži u Špišić Bukovici
 • Općina Zdenci slavi Dan općine i blagdan Sv. Mihaela
 • U virovitičkom Dječjem vrtiću Cvrčak 144 novoupisanih mališana

U Noskovcima otvoren jedinstven Informativno-edukativni centar hostel “Dravska priča”

mg_0483U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u Noskovcima je otvoren Informativno-edukativni centar hostel “Dravska priča”. Hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije bit će jedinstven u nas jer je tematski uređen kao „prirodna baština“ i u njemu će se moći doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Hrvatske i naše županije. Ponudu objekta prezentirala je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo, a nazočnima su se prigodnim riječima obratili i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak te pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan. Svečanost otvorenja uveličali su brojni uvaženi gosti, među kojima zamjenica gradonačelnika Virovitice Željka Grahovac, načelnik općine Suhopolje Marijan Brlek, predstavnici županijskih i gradskih ustanova i tvrtki (http://www.icv.hr/2016/09/fotogalerija-noskovcima-otvoren-jedinstven-informativno-edukativno-centar-hostel-dravska-prica/).

Starogradački Marof dobit će novi Društveni dom

skole-marof

Općini Pitomača kao investitoru, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, izdao je građevinska dozvola za gradnju društvenog doma u Starogradačkom Marofu. Budući dom će se graditi kod mjesne kapelice, a u njemu će mjesto pronaći i vatrogasci iz dobrovoljno vatrogasnog društva ovog naselja kao i trgovina mješovitom robom. Prema riječima načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, projekt će se nominirati na natječaje resornih ministarstava (http://www.icv.hr/2016/09/starogradacki-marof-dobit-ce-novi-drustveni-dom/).

Opća bolnica Virovitica u suradnji s VIDRA-om prijavila projekt “Dnevna bolnica” vrijedan 50 milijuna kuna

img_8939

Opća bolnica Virovitica je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila projekt “Dnevna bolnica” vrijedan 50 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva zdravlja „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama, odnosno dnevnim kirurgijama“. Rezultati navedenog natječaja očekuju se već tijekom ovoga tjedna.

Za izgradnju novog bolničkog krila dnevnih kirurgija OB Virovitica bit će izdvojeno 20 milijuna kuna, dok će 30 milijuna kuna biti utrošeno u opremanje pet operacijskih sala. (http://www.icv.hr/2016/09/opca-bolnica-virovitica-suradnji-s-vidra-om-prijavila-projekt-dnevna-bolnica-vrijedan-50-milijuna-kuna/)

Darivanje krvi u mjesecu rujnu

U subotu, 10. rujna od 9 do 13 sati u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Virovitica

U utorak, 27. rujna od 9 do 13 sati u prostoru Doma obrtnika u Pitomači

Mole se građani da se odazovu u čim većem broju zbog nedostatka doza krvi.

Info pult u Virovitici povodom Svjetskog dana prevencije suicida u subotu, 10. rujna

najava-za-info-pult-10-09-2016

Dnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa Virovitica – Raspored događanja za rujan

dnevni-005-custom

Dnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa Virovitica nastavlja dalje sa svojim aktivnostima pod programom “Vrijeme za prijatelje” Ministarstva socijalne politike i mladih. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/dnevni-boravak-gradskog-drustva-crvenog-kriza-virovitica-raspored-dogadanja-rujan/

Na Državnom natjecanju u oranju Rekiću srebro, a Matijašku bronca

oranje-velika-gorica-3

Od 26. do 28. kolovoza je u Velikoj Gorici održano 14. državno natjecanje u oranju, te 5. državno natjecanje u oranju konjima. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/drzavnom-natjecanju-oranju-rekicu-srebro-a-matijasku-bronca/

U Poduzetničku zonu III dolazi još jedan investitor

img_8716

Kolegij gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina donio je prijedlog odluke o prodaji dviju neizgrađenih građevinskih parcela u Poduzetničkoj zoni III uz korištenje Programa olakšica i poticaja Grada Virovitice. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/poduzetnicku-zonu-iii-dolazi-jos-jedan-investitor/

Uspješno priveden kraju EU projekt Visoke škole Virovitica

mg_9947U Visokoj školi Virovitica održana je završna konferencija u sklopu projekta “Usvajanje principa Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u stručnim studijskim programima poduzetništva”. Projekt je vrijedan 3,3 milijuna kuna, financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala” 2007-2013, a iznos bespovratnih EU sredstava je 3,1 milijun kuna. Partneri na projektu su: Veleučilište VERN, Ekonomski fakultet u Osijeku, Veleučilište u Rijeci, Visoka škola Nikola Šubić Zrinski te Hrvatska udruga poslodavaca. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/uspjesno-priveden-kraju-eu-projekt-visoke-skole-virovitica/

Grad Virovitica potpisao ugovore s 21 pomoćnikom u nastavi

mg_9121Grad Virovitica potpisao je ugovore s pomoćnicima u nastavi. Ugovori su potpisani s 21 pomoćnikom u nastavi koji će raditi s 29 učenika u tri odgojno-obrazovne ustanove – Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, Osnovnoj školi Vladimir Nazor te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Od oko 830 tisuća kuna sredstava potrebnih za taj projekt, oko 770 tisuća osiguralo je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta kroz Europski socijalni fond, a oko 67 tisuća Grad Virovitica, koji je projekt i ostvario zahvaljujući Razvojnoj agenciji VTA (http://www.icv.hr/2016/09/grad-virovitica-potpisao-ugovore-s-21-pomocnika-nastavi/)

Vukovarska i Bilogorska ulica dobile novi izgled

mg_7769

Radovi na obnovi i rekonstrukciji ceste i nogostupa u Vukovarskoj i Bilogorskoj ulici u Virovitici privedeni su kraju. Jedne od najprometnijih ulica u gradu tako su dobile novi sloj asfalta, novi nogostup, novu signalizaciju. Virovitičani će se tako moći biciklom sigurno provozati na biciklima novim biciklističkim stazama sve do izlaza na obilaznicu i prema ribnjacima. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/foto-vukovarska-bilogorska-ulica-dobile-novi-izgled/

Započeli radovi na izgradnji nogostupa u Ulici Matije Gupca u Virovitici

mg_8969Najduža virovitička ulica, Ulica Matije Gupca u Virovitici uskoro će dobiti novi nogostup i to u dužini od čak 1500 metara od spoja ulica Vlahe Bukovca i Matije Gupca do autobusne stanice kod Tvornice šećera VIRO odakle su radovi i započeli. Nogostup će biti širine 1,4 metra, a vrijednost radova iznosi 654.556,00 kuna. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/zapoceli-radovi-izgradnji-nogostupa-ulici-matije-gupca-virovitici/

Mališani iz Korije novu školsku godinu počinju u novoj školi

mg_8648

Učenici Područne škole Korija novu školsku godinu započinju u novoj školskoj zgradi. Na prigodnoj svečanosti, uz nazočnost mnoštva gostiju i mještana, otvorena je nova Područna škola u Koriji Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica. Više o tome: http://www.icv.hr/2016/09/fotogalerija-malisani-iz-korije-novu-skolsku-godinu-pocinju-novoj-skoli/

U Virovitici otvoren Panonski drvni centar kompetencija

mg_8239Riječ je o najznačajnijem EU projektu Virovitičko-podravske županije vrijednom gotovo 45 milijuna kuna, od kojih je 99 posto bespovratnih europskih sredstava. Partneri na projektu Virovitičko-podravskoj županiji su Razvojna agencija VIDRA, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/virovitici-otvoren-panonski-drvni-centar-kompetencija-jedna-najsuvremenije-opremljenih-zgrada-rh/

Počela izgradnja 4 igrališta na području općine Pitomača

img_5505

Kako je odlučeno na posljednjoj sjednici općinskog vijeća općine Pitomača za najpovoljnijeg ponuditelja koji će izgrađivati igrališta na području općine Pitomača, jednoglasno je odabran Panex mix d.o.o. iz Čakovca s ponudom vrijednom 621.139,80 kuna, to jest 776.424,75 kuna sa PDV-om. Po potpisanom ugovoru odabrani izvođač radova krenut će u realizaciju ove investicije, za koju je dio potrebnih financijskih sredstava, u iznosu do 300.000,00 Općina Pitomača osigurala prijavom na natječaj iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice koji je ove godine provelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/pocela-izgradnja-4-igralista-podrucju-opcine-pitomaca/

Ministri Tolušić i Horvat predstavili natječaj „Razvoj poslovne infrastrukture“ vrijedan 380 milijuna kuna

dsc_0267Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat predstavili su u hotelu International Poziv na dostavu projektnih prijava „Razvoj poslovne infrastrukture“, ukupne vrijednosti 380 milijuna kuna. Više o tome na: http://www.vpz.hr/2016/09/15/ministri-tolusic-horvat-predstavili-natjecaj-razvoj-poslovne-infrastrukture-vrijedan-380-milijuna-kuna/

 

 

Objavljen Javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava prema Programu regionalnih potpora za kapitalna ulaganja u proizvodne tehnologije

mingo-logoU sklopu provedbe Industrijske strategije 2014.-2020., Ministarstvo gospodarstva je objavilo Javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava prema Programu regionalnih potpora za kapitalna ulaganja u proizvodne tehnologije. Državne potpore po ovom programu namijenjene su proizvodnim gospodarskim sektorima za ulaganje u nove tehnologije. Više o tome na: http://www.vpz.hr/2016/09/12/objavljen-javni-natjecaj-dodjelu-bespovratnih-sredstava-prema-programu-regionalnih-potpora-kapitalna-ulaganja-proizvodne-tehnologije/

Ministar Tomislav Tolušić: Kroz EU fondove osigurat ćemo poduzetnicima da budu što konkurentniji i slobodno razvijaju svoje ideje i proizvode

100_dana_tolusic

Poduzetnici u Hrvatskoj mogu biti jako zadovoljni mogućnostima koje se nude putem EU fondova jer im je trenutno dostupno više od 6 milijardi kuna kroz sedam otvorenih natječaja i dva financijska instrumenta. Većina raspoloživih sredstava namijenjena je razvoju mikro, malog i srednje velikog poduzetništva u svrhu poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Više o tome na: http://www.vpz.hr/2016/09/06/ministar-tomislav-tolusic-eu-fondove-osigurat-cemo-poduzetnicima-da-budu-sto-konkurentniji-slobodno-razvijaju-ideje-proizvode/

Prijave za upis na specijalistički diplomski stručni studij Menadžmenta na Visokoj školi Virovitica

za-pozivnicu-vsmti

Prijave za upis u 1. godinu specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta, smjerovi Destinacijski menadžment i Menadžment malih i srednjih poduzeća, podnose se 15. i 16. rujna 2016. od 08:00 do 16:00 h osobno u Studentskoj referadi. Prijave se mogu slati i preporučeno poštom, s tim da pošiljka mora biti poslana najkasnije 16. rujna 2016.

Sanja Bošnjak: Proveli smo stotinjak EU projekata financiranih iz EU fondova u vrijednosti oko 200 milijuna kuna

sanja_bosnjak_2016-4Sa Sanjom Bošnjak, obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, za Newsletter Hrvatske zajednice županija razgovarali smo o važnosti projekta Panonski drvni centar kompetencija, ulozi razvojne agencije VIDRA pri izradi i provedbi projekata EU te rezultatima revizije Državnog ureda o financijskom poslovanju Županije. Razgovor pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/09/sanja-bosnjak-proveli-smo-stotinjak-eu-projekata-financiranih-iz-eu-fondova-vrijednosti-oko-200-milijuna-kuna/

Načelnik Marijan Brlek donirao šest laptopa Glazbenoj školi J. Vlašimsky Virovitica

img_8399Glazbena škola proširila svoje djelatnosti otvaranjem dislociranog odjela u općini Suhopolje s temeljnim predmetima klavir, gitara i harmonika. Dislocirani odjel broji 30 učenika, a nastava se odvija pri Osnovnoj školi Suhopolje. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/nacelnik-marijan-brlek-donirao-sest-laptopa-glazbenoj-skoli-j-vlasimsky-virovitica/

 

 

 

Pročitajte u novom broju Virovitičkog lista

vt_1_01-1

 • Počela nova školska godina: u Koriji i Bušetini otvorene nove škole
 • Virovitica uskoro postaje europsko prometno čvorište
 • Svečanom sjednicom obilježen Dan županije
 • Otvoren Panonski drvni centar kompetencija
 • FOTO: Komemoracija u Četekovcu
 • Zlatna plaketa Grada Slatine Dragici Šuvak
 • Marino Bloudek na Hanžeku postigao osobni rekord
 • Na Jankovcu ponovno oživio srednji vijek

U tijeku veliki EU projekt koji za Viroviticu i Špišić Bukovicu znači čist okoliš i zaštitu podzemnih voda

mg_8960Ovaj EU projekt financira se u sklopu Operativnog programa “Zaštita okoliša 2007.-2013. godina, a odnosi se na izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te izgradnju 35 km kanalizacijske mreže u gradu Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, naselju općine Lukač. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/foto-tijeku-veliki-eu-projekt-viroviticu-spisic-bukovicu-znaci-cist-okolis-zastitu-podzemnih-voda/

 

 

Siniša Hrgović i orač Goran Šebalj otputovali na Svjetsko natjecanje orača u Velikoj Britaniji

dsc08012Treću godinu za redom općina Sopje ima predstavnika na svjetskom natjecanju orača. Prošle godine reprezentacija Hrvatske natjecala se u Danskoj, a ove će sudjelovati u Velikoj Britaniji na 63. međunarodnom natjecanju u oranju koje će se održati 10. i 11. rujna u Crokcey Hillu nedaleko Yorka. Na natjecanju se očekuje nastup 30-ak ekipa, uključujući, uz brojne europske zemlje, i SAD, Keniju, Australiju i Novi Zeland. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/sinisa-hrgovic-orac-goran-sebalj-otputovali-svjetsko-natjecanje-oraca-velikoj-britaniji/

 Direktor uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić: Virovitica će biti prometno čvorište ovog dijela Europe

mg_8561Prilikom posjeta Virovitici direktor uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić govorio je o izradi prometne strategije koja je na samom završetku. Uzimajući sve parametre Virovitica bi, ukoliko bude političke volje, ponovno trebala postati prometno središte ovog dijela Europe ustvrdio je direktor uprave Josip Škorić. Pojasnio je da će preko Virovitice ići tri koridora i to brza cesta D-12 od Zagreba preko Bjelovara i Virovitice i njezin spoj na Pečuh i Budimpeštu u susjednoj Mađarskoj zatim brza cesta od Ormoža u Sloveniji preko Varaždina i Virovitice do Osijeka i Iloka te treća brza cesta koja će spajati Banja Luku u Bosni i Hercegovini te preko Okućana i Virovitice Kaposvar u susjednoj Mađarskoj (http://www.icv.hr/2016/09/direktor-uprave-hrvatskih-cesta-josip-skoric-virovitica-ce-biti-prometno-cvoriste-ovog-dijela-europe/).

Do kraja godine počinje obnova Podravske magistrale od Suhopolja do Slatine

asfaltiranjeNakon što se završe radovi u središtu Virovitice do kraja godine započet će i radovi na obnovi ceste od Suhopolja do Slatine najavio je prilikom svog posjet Virovitice predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/09/do-kraja-godine-pocinje-obnova-podravske-magistrale-suhopolja-do-slatine/

 

 

 

Šesti po redu sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo okupio više od 90 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije

mg_8436U središtu Virovitice je u subotu, 3. rujna, u okviru obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, održan 6. sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo. Sajam je otvorio ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić, a prisutnima su se prigodnim slovom, uz Tolušića, predsjednik Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica Željko Vrbos, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak te predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić. Fotogaleriju pogledajte na: http://www.icv.hr/2016/09/fotogalerija-sesti-po-redu-sajam-agro-proizvoda-opreme-agroexpo-okupio-vise-90-izlagaca-iz-hrvatske-madarske-slovenije/

Studenti Visoke škole Virovitica započet će akademsku godinu 2017./2018. sa smještajem u novom studentskom domu

mg_7729_2

Projekt izgradnje Studentskog doma prijavljen je u sklopu operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, a nositelj i investitor je Visoka škola Virovitica. Novi Studentski dom imat će 108 ležajeva i površinu od 2.300 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost projekta je 19.373.876,98 kuna, a iznos EU potpore 18.524.301,88 kuna. Projekt traje do 30. kolovoza 2017. godine, kada bi Studentski dom trebao biti završen, tako da će akademsku godinu 2017./2018. studenti Visoke škole Virovitica započeti smještajem u novom studentskom domu (http://www.icv.hr/2016/09/foto-studenti-visoke-skole-virovitica-zapocet-ce-akademsku-godinu-2017-2018-smjestajem-novom-studentskom-domu/)

Potražite na kioscima novi broj Virovitičkog lista

vt_1_01

 • Počeli radovi na izgradnji Studentskog doma u Virovitici
 • Održana početna konferencija projekta “5 do 12 za dvorac”
 • Virovitičani će od nove sezone grijanja imati znatno niže račune
 • Ministar Tolušić otvorio 2. Slatinski sajam obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti
 • Obilježena 25. obljetnica oslobođenja Jasenaša
 • U Virovitici 1. rujna počinje Fra Ma Fu festival

Tvornica šećera “VIRO” organizirala Dan polja šećerne repe

Picture-3247 Tvornica šećera Viro u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba organizirala je na repištu tvrtke Diba d.o.o. u Gaćištu Dane polja šećerne repe. Više o tome pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/08/tvornica-secera-viro-organizirala-dan-polja-secerne-repe/

 

 

 

 

Potpisani Ugovori o opremanju i izgradnji Studentskog doma u Virovitici

sreda-052U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je svečanost potpisivanja Ugovora o opremanju i izgradnji Studentskog doma u Virovitici. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/potpisani-ugovori-opremanju-izgradnji-studentskog-doma-virovitici/

 

 

 

 

U utorak, 30. kolovoza, početna konferencija Integriranog razvojnog programa Virovitice „5 do 12 za Dvorac“

dvorac_2_rgb_005U utorak, 30. kolovoza 2016. godine s početkom u 11 sati u Dvorcu Pejačević održat će se početna konferencija Integriranog razvojnog programa Virovitice „5 do 12 za Dvorac“ financiranog iz Fondova EU u financijskom razdoblju 2014.-2020. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/utorak-30-kolovoza-pocetna-konferencija-integriranog-razvojnog-programa-virovitice-5-do-12-dvorac/

 

 

Veliki uspjeh – Hrvatska ove godine iz EU fondova povukla 5 milijardi kuna

Prema podacima Ministarstva financija, Republika Hrvatska je dosad u 2016. godini povukla 662 milijuna eura, odnosno oko pet milijardi kuna. U odnosu na prethodne godine, kada je Hrvatska povukla svega 558 milijuna eura u cijeloj 2015. i 548 milijuna eura u 2014. godini, ovo je veliki uspjeh Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova. Više o tome pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/08/veliki-uspjeh-hrvatska-ove-godine-iz-eu-fondova-povukla-5-milijardi-kuna/

 Brojne umjetnine obogatile virovitički park

IMG_7348-SmallU Gradskom parku Virovitica u petak, 26. kolovoza, ponovno je bilo živo i zanimljivo, kako za djecu tako i za starije, bilo je za svakoga ponešto. Bili su kreativni, spretnih ruku i raspoloženi, a u zadnjoj radionici su se i malo opustili uz „maindfulness“ tehniku. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/brojne-umjetnine-obogatile-viroviticki-park/

 

 

 

“Dan paprike” u Turanovcu: Tvrtka Šafram predstavila svoju novu sortu paprike

DSC00766Vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, tvrtka Šafram, u svom pogonu u Turanovcu organizirala je Dan paprike kako bi zainteresiranim poljoprivrednicima predstavila svoju novu sortu paprike – palotaš, koja je u Turanovcu zasijana na 3 i pol hektara. http://www.icv.hr/2016/08/dan-paprike-turanovcu-tvrtka-safram-predstavila-svoju-novu-sortu-paprike/

 

 

 

 

Sajam Viroexpo promoviran na 54. međunarodnom poljoprivrednom sajmu Agra u Gornjoj Radgoni

20160820_110354-CopyTemeljem međusobne suradnje sajmova Viroexpo i Pomurskog sejma, na 54. AGRI predstavljen je i 22.„Viroexpo“ – međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati u Virovitici, od 24. do 26. veljače 2017.godine.

http://www.icv.hr/2016/08/sajam-viroexpo-promoviran-54-medunarodnom-poljoprivrednom-sajmu-agra-gornjoj-radgoni/

 

 

 

Pogledajte promotivni video Virovitice:

vtc_križ

 

Na području općine Pitomača započinje čišćenje kanala za melioracijsku odvodnju poljoprivrednih površina

Općina Pitomača obavještava stanovnike općine da će Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv “Bistra” Đurđevac,  24. kolovoza započeti s košnjom kanala III i IV reda (većinom kanali koji služe za melioracijsku odvodnju poljoprivrednih površina). Stoga se mole vlasnici i zakupci poljoprivrednih površina da uberu / siliraju kukuruz i ostale poljoprivredne kulture koje se nalaze uz odvodne kanale, kako bi izbjegli stvaranje nepotrebnih šteta prolaskom strojeva za košnju kanala.

Definiran raspored događanja za sajam Agroexpo 2016.

Ovogodišnji sajam Agroexpo objedinit će 13. županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 11. županijsko ocjenjivanje meda, sajam meda i pčelinjih proizvoda, 8. međunarodno ocjenjivanje meda, 6. izložbu ljekovitog bilja i 6. izložbu vina. Sudjelovanje za sve izlagače na sajmu i ove je godine besplatno, što znači da su izlagačima pokriveni troškovi promotivnog štanda.

Potpisivanje ugovora za opremanje i gradnju novog Studentskog doma u Virovitici koji će imati 108 ležajeva

vsmti-menzaNa prigodnoj svečanosti, koja će se održati u ponedjeljak, 29. kolovoza s početkom od 9,30 sati u Vijećnici TVIN Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, bit će potpisan Ugovor o opremanju i izgradnji Studentskog doma u Virovitici. Vrijednost projekta iznosi oko 19,5 milijuna kuna. Izgradnjom novog Studentskog doma, Virovitica će dobiti 108 ležajeva. Podsjetimo, ugovor o dodjeli sredstava, potpisali su, između ostalih, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, te dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici Vesna Bedeković.

 

Početna konferencija za budući hotel s 5 zvjezdica – „Centar za posjetitelja Dvorac Janković“, održat će se 29. kolovoza

dvorac-suhopolje-future2Ukupna vrijednost projekta je 40.411.014,92 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Projektom obnove i opremanja suhopoljskog dvorca Janković, Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom i očekivano, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

 

 

Tvrtka Šafram vas poziva 25. kolovoza u Turanovac na Dan paprike

safram-25-8-cetvrtina

Do 26. kolovoza otvorene prijave za ovogodišnji Agroexpo 2016.

agroexpo20113Sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo 2016. i ove godine održat će se u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije i to 3. rujna u Virovitici, na Trgu kralja Tomislava.

 

 

 

 

Općina Pitomača subvencionira sadnju bobičastog voća

Natječaju za bespovratno sufinanciranje mogu pristupiti samo poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i imaju status fizičke osobe, obrtnika ili pravne osobe, imaju prebivalište odnosno sjedište na području općine Pitomača i obavljaju poljoprivrednu djelatnost na području općine, te su u 2016. godini posadili najmanje 2.000 sadnica jagoda ili 500 sadnica ostalog voća. Subvencija se odobrava u iznosu do 50% nabavne cijene po priloženom računu odnosno najviše do 5.000,00 kuna po poljoprivrednom gospodarstvu.

Sve potrebne informacije pogledajte ovdje: http://www.icv.hr/2016/08/opcina-pitomaca-subvencionira-sadnju-bobicastog-voca/

U Suhopolju proslavljen blagdan Velike Gospe

MG_7017Na blagdan Uznesenja Marijana na nebo, ili poznatiji kao blagdan Velike Gospe, Suhopoljčani i njihovi gosti, te mnogobrojni vjernici susjednih župa, proslavili su ovaj za Crkvu veliki blagdan. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/suhopolju-proslavljen-blagdan-velike-gospe/

 

 

 

 

Posjetite “magični svijet vlakova” na Željezničkom kolodvoru u Virovitici

Povodom Rokova, od 13. do 16. kolovoza od 10 do 18h na prvom katu željezničkog kolodvora u Virovitici otvorena je izložba malih vlakića pod nazivom “Magični svijet vlakova”. U sklopu izložbe organizirana je i tombola, maketarska radionica te će mališani moći voziti i “velike” vlakove te dobiti diplomu.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/foto-posjetite-magicni-svijet-vlakova-zeljeznickom-kolodvoru-virovitici/ 14.8.

Općina Suhopolje darovala svojim sugrađanima vrhunski kulinarski i glazbeni doživljaj

DSC00546_1024x768Povodom Dana općine Suhopolje na terasi restorana Park održano je niz zanimljivih događaja. Sve je započelo kulinarskom manifestacijom pod nazivom „Al se kod nas dobro jede“ na kojoj su mnogobrojni posjetitelji mogli uživati u „Suhopoljskim kobasicama“ klaonice „Šuvak“ i u Baranjskom grahu iz ćupa, „Baranjske kuće“ iz Karanca. Iznenađenje za sve sladokusce bile su 572 ukusne palačinke koje su za njih pripremili vrijedni organizatori.

 

 

 

Dođite danas na otvorenje manifestacije “Rokovo 2016.”

rokovo2016_naslovna

Raspored događanja pogledajte na: http://www.icv.hr/2016/08/dodite-danas-otvorenje-manifestacije-rokovo-2016/

 

 

 

 

 

 

Potpisana posljednja četiri ugovora za opremanje Panonskog drvnog centra kompetencija – stiže oprema vrijedna preko 3,5 milijuna kuna

Panonski drvni centar kompetencija se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija koja je nositelj projekta. Projekt je prvi i najveći u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Partneri na projektu su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/08/potpisana-posljednja-cetiri-ugovora-opremanje-panonskog-drvnog-centra-kompetencija-stize-oprema-vrijedna-35-milijuna-kuna/ 12.8.

U Lukaču započeli radovi na izgradnji nogostupa

IMG_5507Načelnik općine Lukač obišao je radove na izgradnji nogostupa u mjestu Lukač koji bi trebali biti gotovi do sredine listopada ove godine. Projekt izgradnje nogostupa u Lukaču, sufinancira se prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Ukupna vrijednost radova iznosi 796.294 kune, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira ovaj projekt sa 500.000 kuna, dok ostatak od 296.295 kuna sufinancira općina Lukač.

 

 

U Velikom Polju u tijeku radovi na izgradnji nove mrtvačnice

Općina Lukač javila se na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te su odobrena sredstva u iznosu od 220.000 kuna, dok je ukupni iznos investicije nakon provedenog Javnog natječaja 424.106 kuna, a ostatak od 204.106 kuna financirat će se iz proračuna Općine Lukač. Izvođač radova je tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, a završetak radova prediđa se u roku od 90 dana.

Više pogledajte na: http://www.icv.hr/2016/08/velikom-polju-tijeku-radovi-izgradnji-nove-mrtvacnice/

Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije na 23. međunarodnom sajmu poljoprivrede Gazdanapok

20160812_114009_resizedNa svečanosti otvorenja sajma organizatori sajma dodjelili su posebnu nagradu Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica za osobiti doprinos na sudjelovanju na sajmu i promociji hrvatskih proizvoda, koja je uručena Milanu Vanđuri, direktoru HGK – Županijske komore Virovitica.

http://www.icv.hr/2016/08/gospodarstvo-viroviticko-podravske-zupanije-23-medunarodnom-sajmu-poljoprivrede-gazdanapok/

Zlatnu plaketu – grb Općine Suhopolje dobila tvrtka Diba d.o.o.

DSC00428_1024x768Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Suhopolja održanoj povodom Dana Općine Suhopolje, zaslužnim tvrtkama i pojedincima dodjeljene su plakete, zahvalnice i priznanja, a Zlatnu plaketu – grb Općine Suhopolje dobila je tvrtka Diba d.o.o za doprinos u razvoju poljoprivrede i ukupan razvoj općine. Ostatak pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/08/zlatnu-plaketu-grb-opcine-suhopolje-dobila-tvrtka-diba-d-doprinos-razvoju-poljoprivrede-ukupan-razvoj-opcine/

 

 

 

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu suhopoljskog Dvorca Janković

Ministar Tomislav Tolušić i obnašateljica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak potpisali su u okviru svečane sjednice Općinskog vijeća Suhopolja Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu suhopoljskog Dvorca Janković. Obnova Dvorca Janković projekt je Virovitičko-podravske županije vrijedan oko 40 milijuna kuna, a prijavila ga je Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije Vidra.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE SUHOPOLJE

Pogledajte koja vas sve događanja očekuju na linku: http://www.icv.hr/2016/08/program-obiljezavanja-dana-opcine-suhopolje/

Rokovi za podnošenje zahtjeva za potpore u pčelarstvu

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podsjećaju sve pčelare koji namjeravaju podnijeti zahtjev za potporu u 2016. godini na rokove propisane Pravilnikom o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Rok za podnošenje zahtjeva za mjeru Obnavljanje pčelinjeg fonda je 24. kolovoz. Ostale bitne informacije pogledajte na: http://www.icv.hr/2016/08/vazna-obavijest-rokovi-podnosenje-zahtjeva-potpore-pcelarstvu/

Plesom i pjesmom folkloraši oduševili mnogobrojne gledatelje u Brezovici

DSCF3535Načelnik Općine Gradina Dražen Peić prigodnim je riječima ispred društvenog doma u Brezovici otvorio 14. međunarodnu smotru folklora, i čuvanja kulturne i folklorne baštine. Pogledajte više na: http://www.icv.hr/2016/08/foto-plesom-pjesmom-folklorasi-odusevili-mnogobrojne-gledatelje-brezovici/

 

 

 

 

10. dan pečenjakov

DSC_3960U centru Pitomače održan je jubilarni 10. Dan pečenjakov u organizaciji Dečkiju z Dravske, općine Pitomača, DRAFTA i Turističke zajednice općine Pitomača. Uz pjesmu tamburaškog sastava „Svirci moji“ mještani su uživali u hrani pripremljenoj na starinski način, a sve na bazi kukuruza, kao i kokica, pečenjaka i kuhanih kukuruza.

 

 

 

STRUČNE RADIONICE O MOGUĆNOSTIMA KORIŠTENJA SREDSTAVA IZ EUROPSKOG POLJOPRIVREDNOG FONDA ZA RURALNI RAZVOJ U ŠUMARSTVU I DRVNOJ INDUSTRIJI 

Poziv stručne radionice te popunite prijavnicu PRIJAVNICA i pošaljite ju na mail hgkvi@hgk.hr najkasnije do 25. 07.2016.

“Ljetno kino” od 8. do 17. srpnja na ljetnoj terasi bivšeg Doma Hrvatske vojske

Od 8. do 17. srpnja na ljetnoj terasi bivšeg Doma Hrvatske vojske i ove godine održat će se Ljetno kino s početkom u 21:15 sati. U slučaju kiše projekcije filmova održat će se u velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Ažurirane ciljne skupine za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja

Revidiranjem dijela programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 23. lipnja 2016. godine provedba i financiranje preusmjereno je na sljedeće 4 skupine:

 • Mladi (GZM – do 4 mjeseca u evidenciji)
 • Dugotrajno nezaposleni
 • Stariji od 54 godine
 • Ostanak u zaposlenosti

Ostatak možete pročitati i proučiti na: http://www.icv.hr/2016/07/azurirane-ciljne-skupine-koristenje-mjera-aktivne-politike-zaposljavanja/

OPG Davora Špoljara iz Terezinog Polja kandidat je za za titulu Zlata vrijedan – najboljeg OPG-a u RH

OPGSpoljar-1Iz Virovitičko-podravske županije kandidat za ovu titulu je OPG Davora Špoljara koji se bavi proizvodnjom bučinog ulja i svega onoga što proizlazi iz toga. Osim što proizvode vrhunsko bučino ulje, s njima možete dogovoriti i buduću suradnju sadnje bundeva golica i postati njihov kooperant. OPG Davor Špoljar dolazi iz Terezinog Polja. Inače, proizvode i jednu zanimljivu deliciju – čokoladu sa sjemenkama

 

 

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turajlija u Pod. inkubatoru predstavio financijske instrumente HAMAG BICRO-a

MG_7626Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turajlija u petak je u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici predstavio financijske instrumente HAMAG BICRO-a te aktualnih natječaja Ministarstva poduzetništva i obrta. Radi se o natječaju za inovacije i inovativnost te o natječaju za kompetetnost proizvodnje.

 

 

 

 

Početna konferencija projekta vrijednog 19 milijuna kuna: Virovitica dobiva Studentski dom sa 108 ležajeva

st_dom_vtc_visualU Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici u ponedjeljak, 27. lipnja, održana je početna konferencija u sklopu projekta “Izgradnja studentskog doma u Virovitici”. Vrijednost Studentskog doma iznosi 19.373.876,98 kuna, a iznos EU potpore je 18.524.301,88 kuna. Projekt je financiran temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/06/pocetna-konferencija-projekta-vrijednog-19-milijuna-kuna-virovitica-dobiva-studentski-dom-108-lezajeva/ 


Hrvatska od početka godine iz EU fondova povukla gotovo jednako novca kao u cijeloj 2015.

HRVATSKA je u prvih šest mjeseci ove godine, do 2. lipnja, iz EU fondova povukla 506 milijuna eura, što je gotovo isto novaca kao u cijeloj 2015., kada je povučeno samo 545 milijuna eura, izjavio je u srijedu u Čakovcu tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. Više o tome pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/06/hrvatska-pocetka-godine-iz-eu-fondova-povukla-gotovo-novca-cijeloj-2015/  


HZZ: Mjere aktivne politike zapošljavanja

Na 203. sjednici Gospodarsko-socijalno vijeće primilo je na znanje prijedlog privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2016. godini te je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na 4. sjednici održanoj 23. lipnja 2016. godine privremeno obustavilo zaprimanje i odobravanje zahtjeva za dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u 2016. godini. Detaljnije: http://www.icv.hr/2016/06/hzz-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja/ 


HZZ: Ima novca za zapošljavanje mladih

Ne ukida se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste, priopćio je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). U priopćenju navode kako je pogrešno protumačena privremena obustava dijela mjera iz Programa, te objašnjavaju kako se izmjenama nastojalo postići da pojedine mjere budu efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada. Detaljnije: http://www.icv.hr/2016/06/hzz-novca-zaposljavanje-mladih/ 


Čuvarice kulturne baštine iz Kladara sudjelovale na izložbi “Diganke, zlevanke i prkači”

13439004_279472465738974_6569180009952634712_nU Đurđevcu je u sklopu Picokijade održana Izložba domaćih starinskih kolača i ručnih radova pod nazivom “Diganke, zlevanke i prkači” na kojoj su sudjelovale Čuvarice kulturne baštine iz Kladara uz ostalih 36 udruga i društava. Organizatori Izložbe su Gradska knjižnica i Udruga žena Grada Đurđevca, a Izložbu je otvorio kum Izložbe, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

 

 

 

 


JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda za zakup drvenih turističkih kućica

Sve potrebne informacije o javnome pozivu nalaze se ovdje: http://www.icv.hr/2016/06/javni-poziv-prikupljanje-ponuda-zakup-drvenih-turistickih-kucica/ 


Objavljeni natječaji za šumarsku tehnologiju, modernizaciju strojeva, preradu drveta

U Narodnim novinama 55/16 objavljen je Natječaj za provedbu podmjere 8.6. „Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda“– provedba tipa operacije 8.6.1. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“. Također u Narodnim novinama 55/16 objavljen je i Natječaj za provedbu podmjere 8.6. „Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda“-provedba tipa operacije 8.6.2. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“.


Natječaj za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Objavljen Natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava na temelju Programa „Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta“ za 2016. godinu
Natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava na temelju Programa „Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta“ za 2016. godinu, objavljen je u Oglasnom dijelu „Narodnih novina“ br. 53/16 od 8. lipnja 2016. godine.

Ostatak pročitajte na: http://www.icv.hr/2016/06/natjecaj-zastitu-naziva-zasticenom-oznakom-izvornosti-zasticenom-oznakom-zemljopisnog-podrijetla/


Obrtnička komora Karlovačke županije i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije održavaju sajmove kao suorganizatori: 

 

U Karlovcu će se od 23. do 27. kolovoza 2016. na Trgu bana Jelačića (montažni šator) održati 13. Obrtnički sajam i 3. Sajam ekoloških proizvoda. Cijena izlaganja putem Komore iznosi 50,00 kn za 1 m2.

U Krapini će se od 8. do 10. rujna 2016. na Trgu Stjepana Radića (prostor Osnovne škole „Ljudevit Gaj“) održati 24. Zagorski gospodarski zbor. Izlaganje putem Komore je besplatno.

Poziv na sajmove

Agroexpo: Javni poziv za prikupljanje uzoraka za 11. županijsko i 8. međunarodno ocjenjivanje meda 17.06.2016.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/06/agroexpo-javni-poziv-prikupljanje-uzoraka-11-zupanijsko-8-medunarodno-ocjenjivanje-meda/


U Virovitici održan 3.regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore – gospodarski susret u Virovitici 16.06.2016.

Više o tome na: http://www.virovitica.hr/2016/06/virovitici-odrzan-3-regionalni-projekt-njemacko-hrvatske-industrijske-trgovinske-komore-gospodarski-susret-virovitici/

Ovogodišnji, 6. sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo, održat će se 3. rujna u Virovitici 14.06.2016.

Više o tome na:http://www.icv.hr/2016/06/ovogodisnji-6-sajam-agro-proizvoda-opreme-agroexpo-odrzat-ce-se-3-rujna-virovitici/

Otvoreno 13. virovitičko kazališno ljeto 11.06.2016.

Više o tome na: http://www.icv.hr/2016/06/otvoreno-13-viroviticko-kazalisno-ljeto/

Jan Spideru isplaćeno 3.425.287,92 kune za izgradnju hale i opremanje proizvodnog pogona strojem za pakiranje čaja 09.06.2016.

janspider-proizvodnjaAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice“. Korisniku JAN – SPIDER d.o.o. iz Virovitičko- podravske županije isplaćeno je 3.425.287,92 kuna za ulaganje u izgradnju hale (II. i III. faza) za spremanje poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje. IPARD sredstvima također je opremljen i proizvodni pogon strojem za pakiranje čaja.'